Hopp til innhold

Nord-Korea: «Ikke bråk med oss»

Mens USA ser etter nye måter å presse Nord-Korea på, truer Nord-Korea med å utslette både USA og Sør-Korea.

Nordkoreanske soldater

Nordkoreanske soldater marsjerer i militærparaden i Pyongyang lørdag.

Foto: Ed Jones / AFP

USAs visepresident Mike Pence besøkte Sør-Korea mens Nord-Korea feiret 105-årsdagen til grunnlegger Kim Il-sung i helga, og slo fast at tiden med «strategisk tålmodighet» er over.

Lederen av Representantenes hus, Paul Ryan, mener militær makt må være en del av presset på Nord-Korea.

– Å la denne diktatoren ha denne typen makt er noe siviliserte land ikke kan tillate, sa Ryan på et besøk i London onsdag.

Det nordkoreanske regimets partiavis, Rodong Sinmun, kommer i dag med følgende advarsel: «De bør ikke bråke med oss.»

«Vårt supermektige forebyggende angrep vil fullstendig og umiddelbart utslette de amerikanske imperialistenes invasjonsstyrker i Sør-Korea og dets omkringliggende områder, samt det amerikanske fastlandet, og redusere dem til aske,» heter det videre.

Vil ha nye samtaler

Mike Pence

USAs visepresident Mike Pence besøkte den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea i helga.

Foto: Kim Hong-ji / Reuters

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier ifølge Reuters at han håper på nye samtaler med Nord-Korea.

– Vi vurderer hele statusen til Nord-Korea, både når det gjelder statsstøttet terrorisme og alle de andre muligheter for å legge press på regimet i Pyongyang slik at de kan engasjere seg på nytt, men på et annet grunnlag enn tidligere samtaler, sier Tillerson.

President Donald Trump hevdet han hadde omdirigert en «armada» med hangarskipet «USS Carl Vinson» til Korea-halvøya, noe som fikk både Kina og Russland til å sende marinefartøyer etter.

Skipene var imidlertid på vei til en øvelse med Australia, og hadde kurs i stikk motsatt retning. De har nå endret kurs, og skal være fremme 25. april.

Den sørkoreanske presidentkandidaten Hong Joon-pyo sier til Wall Street Journal at han føler seg lurt, og at han ikke vil tro på noe Trump sier.

Feirer militærjubileum

Sør-Koreas fungerende president, Hwang Kyo-ahn, ber militæret og sikkerhetstjenesten om å fortsatt være på vakt.

USA og Sør-Korea har en felles militærøvelse ved navn «Max Thunder», som varer frem til 28. april.

Nord-Korea mener disse øvelsene er forberedelser på en invasjon og kaller dem dobbeltmoralske, trusler og «bandittoppførsel».

25. april feirer Nord-Korea 85-årsjubileet for grunnleggelsen av landets hær, og flere frykter at denne begivenheten vil bli markert med regimets sjette atomprøvesprengning.

SISTE NYTT

Siste nytt