NRK Meny
Normal

Mike Pence: – USA vil svare Nord-Korea med overveldende militærmakt

Visepresident i USA, Mike Pence sa onsdag at USA vil svare på et angrep fra Nord-Korea med overveldende militærmakt for å beskytte sine allierte.

Mike Pence besøkte i hangarskipet USS «Ronald Reagan» i Japan og truet med overveldende motangrep om noen skulle angripe dem.

Mens han snakket til amerikanske og japanske tropper i Yokosuka, Japan sa visepresident Mike Pence at Nord-Korea er den farligste og største trusselen mot sikkerheten i området.

Han gikk så videre til å advare om at USAs svar vil være "overveldende og effektivt" hvis Nord-Korea angriper først.

– Vi vil slå tilbake ethvert angrep og møte enhver bruk av konvensjonelle eller kjernefysiske våpen med et overveldende og effektivt amerikansk svar, sa Pence under besøket på et amerikansk hangarskip onsdag.

Les også: USA: – Jobber for en fredelig løsning med Nord-Korea

Regjeringen i USA vurderer også å skyte ned raketter som testes av Nord-Korea, ifølge flere internasjonale medier. Én amerikansk kilde sier til The Guardian at USA kan begynne å skyte ned test-rakettene hvis Nord-Korea gjennomfører en ny atomprøvesprengning.

U.S. Vice President Mike Pence, salutes as he boards the USS Ronald Reagan aircraft carrier in Yokosuka, Japan

TRUER NORDKOREANERNE: Visepresident Mike Pence lover motangrep om Nord-Korea angriper.

Foto: Pool / Reuters

Truer med krig

Formålet skal være å legge press på Nord-Korea uten å måtte gå til krig. Tanken er at sabotasje av rakett-testene kan få nordkoreanerne til å stanse sitt arbeid med å utvikle atomvåpen.

Flere høytstående tjenestemenn i USAs forsvarsdepartement skal imidlertid ha erkjent at de er usikre på hvordan Nord-Korea vil reagere hvis test-rakettene skytes ned. Nord-Korea har mange ganger truet med full krig hvis landet angripes.

I et eksklusivt intervju med Al Jazeera på mandag sa Nord-Koreas utenriksminister at tiden for å høre på ordrene fra amerikanerne er over.

– Hvis forretningsmennene som leder USA tror at de kan skremme oss med militære sanksjoner eller trusler, så vil de fort finne ut at det er nytteløst, sier Sin Hong-chol.

Les også: Nord-Korea avsluttet festhelg med bombevideo

Nervene i høyspenn

– Ser vi tegn på angrep på vår suverenitet vil vårt militæret angripe hensynsløst mot de amerikanske angriperne, uansett hvor de er, sa utenriksministeren.

Slike uttalelser har satt nervene i høyspenn i Japan og Sør-Korea og er grunnen til Mike Pence har besøkt landene. Nord-Korea har dominert samtalene med landene, men også økonomi- og handelsavtaler har stått på agendaen.

Les også: Kim har sendt brev til Assad

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt