Hopp til innhold

Nord-Korea: – USA provoserer før toppmøte

Nord-Korea reagerer på USAs uttalelser om at det er politisk press og sanksjoner som har fått nordkoreanerne til forhandlingsbordet.

SKOREA-NKOREA-DIPLOMACY-SUMMIT

Nord-Koreas leder Kim Jong-un forlater toppmøtet mellom ham og Sør-Koreas president. Møtet mellom de to anses som historisk.

Foto: - / AFP

– USA provoserer Nord-Korea med vilje, på et tidspunkt der det går mot fred og forsoning på Koreahalvøya, sier en talsperson for det nordkoreanske utenriksdepartementet til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Talspersonen advarer om at USAs uttalelser er et «farlig forsøk» på å ødelegge den spirende oppmykningen av forholdet mellom Nord- og Sør-Korea.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ble forrige måned enige om å jobbe for fred og slutte med alle fiendtlige handlinger.

Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953.

Det er ventet at Kim og USAs president Donald Trump skal møtes senere denne måneden eller tidlig i juni.

Koreas Summit

Lederne fra Sør- og Nord-Korea, Moon Jae-in og Kim Jong-un med sine respektive koner møttes i slutten av april.

Foto: AP

Samkjørte tidssonene og tok ned høyttalere

I tillegg til møtet og avtalen mellom de to statslederne har Nord- og Sør-Korea i det siste tatt flere praktiske skritt for å forbedre forholdet mellom de to landene.

I begynnelsen av mai stilte Nord-Korea klokka en halv time fram slik at landet nå er i samme tidssone som Sør-Korea.

Nord-Korea har også tatt ned en del høyttalere langs grensen. Disse ble brukt til å spre propaganda-meldinger til befolkningen i sør.

Etter møtet mellom de to statslederne har det kommet positive reaksjoner fra flere land i regionen. Kina roser lederne i Nord- og Sør-Korea for deres «politiske mot», og ønsker deres felles erklæring om atomnedrustning på Koreahalvøya velkommen.

Sikkerhetsvakter løpte etter bilen til Nord-Koreas leder da han ble fraktet bort fra møtet på grenselinjen mellom Sør og Nord.

Se video: Sikkerhetsvakter løpte etter bilen til Nord-Koreas leder da han ble fraktet bort fra møtet på grenselinjen mellom Sør og Nord.

SISTE NYTT

Siste nytt

Julegrana latterliggjøres nok en gang

En ny norsk-britisk juletradisjon har oppstått i kjølvannet av den 75 år lange tradisjonen med å sende et norsk juletre til London: Treet latterliggjøres i sosiale medier.