Hopp til innhold

Kim og Moon vil avslutte krigen mellom Nord- og Sør-Korea

SØR-KOREA/BRUSSEL/OSLO (NRK): President Moon Jae-in og leder Kim Jong-un er enige om at de skal få en slutt på Koreakrigen og inngå fredsavtale. De forplikter seg også til å sørge for full atomnedrustning.

Nord- og Sør-Koreas ledere skal arbeide for en fredsavtale mellom landene som endelig kan avslutte Koreakrigen. Det sa de to lederne i en felles uttalelse etter dagens toppmøte.

Kim og Moon omfavner hverandre. De har signert flere avtaler der de blant annet forplikter seg til å arbeide for å skape en endelig fredsavtale mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Erklæringen ble undertegnet da de to holdt et toppmøte i Sør-Korea fredag, nær grensen til Nord-Korea.

Koreakrigen er ikke formelt avsluttet. Da selve kamphandlingene tok slutt i 1953 etter tre års stridigheter, ble partene enige om en våpenhvile, men ikke en endelig fredsavtale.

I 2000 og 2007 forsøkte de som da var statsledere om å få til en endelig fredsavtale, uten å lykkes.

Kim Jong Un, Moon Jae-in

Kim og Moon signerte flere avtaler fredag. De forplikter seg til å arbeide for en endelig fredsavtale mellom Nord-Korea og Sør-Korea. DE signerte også en avtale om at de på sikt skal skape en atomvåpenfri sone på Koreahalvøya.

Foto: AP

På en felles seanse i den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea undertegnet president Moon Jae-in og leder Kim Jong-un en felles erklæring der de forplikter seg til å jobbe for en endelig fredsavtale.

De har også signert en avtale der målet er atomvåpenfri sone på hele Koreahalvøya.

– Sør-Korea og Nord-Korea bekrefter å arbeide for nedrustning der det endelige målet er en Koreahalvøy uten atomvåpen, heter det i kunngjøringen.

De to statslederne som har gjennomført et historisk toppmøte bekrefter også at de er enige om at familier på begge sider skal bli gjenforenet.

Herr og fru statsleder fra begge land stiller opp for fotografene.

Se bildene fra besøket.

Klokka 09.30 lokal tid 27. april møtte Sør-Koreas president Moon Jae-in Nord-Koreas leder Kim Jong-un på grenselinjen mellom Sør og Nord.

Plantet fredstre

Kim Jong-un og Moon Jae-in plantet et tre i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea fredag.

De to statslederne spadde jord fra begge landene rundt furutreet. Treet ble også vannet under seansen.

Treet stammer fra 1953, som er året da Koreakrigen ble avsluttet.

De to avduket også en minnestein ved siden av treet, med inskripsjonen «Fred og velstand er plantet».

 Kim og Moon planter fredstre

Kim og Moon plantet et fredstre sammen i den demilitariserte sonen. De brukte jord og vann fra begge land.

Foto: Handout / Reuters

Etter den symbolske markeringen gikk Kim Jong-un og Moon Jae-in til en bro i nærheten, hvor de hadde en lengre samtale alene.

De har holdt flere samtaler utover denne historiske dagen.

NRKs Asia-korrespondent Kjersti Strømmens analyse av hva dagens toppmøte betyr for utviklingen på Korea-halvøya:

Asia-korrespondent Kjersti Strømmen forklarer hva Kim Jong Un og Moon Jae-in vil få til

– Veldig positivt

Nyhetene som kommer fra Korea-halvøya blir godt mottatt i Russland.

– Dette er veldig positive nyheter, sier Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået AFP. Han er talsmann for den russiske presidenten Vladimir Putin.

Peskov sier videre at den direkte dialogen mellom nord og sør på Korea-halvøya er svært lovende.

Laster Twitter-innhold

USAs president Donald Trump kommenterte dagens toppmøte på denne måten i en melding på sosiale medier:

– Etter et aggressivt år med rakettutskytinger og atomtesting, så finner et historisk møte mellom Nord- og Sør-Korea sted. Gode ting skjer, men bare tiden vil vise!

Etter planen skal Trump møte den nordkoreanske lederen om noen uker.

Den japanske statsministeren Shinzo Abe er glad for det som ble oppnådd under møtet i dag, men sier at Nord-Korea må vise konkret handling når det gjelder å løse de ulike konfliktene.

Også den norske utenriksministeren er positiv.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at presset mot Nord-Korea må opprettholdes.

Foto: Philip Lote / NRK

– Hvis dette er begynnelsen på en ny start så er ingenting bedre. Vi må likevel opprettholde presset mot Nord Korea. Det er viktig å sette ordene ut i praktisk handling, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier dette til NRK om gjennombruddet i samtalene i dag:

– Jeg ønsker utviklingen velkommen. Jeg er overbevist om at det økte internasjonale presset har virket. Sikkerhetsrådet klarte å bli enig om strengere sanksjoner. Disse sanksjonene har i de store og hele blitt etterfulgt. Det er viktig å opprettholde presset mot Nord-Korea.

– Vagt og uforpliktende

Toppmøtet i dag var preget av håndsrekninger, forsonende ord og smil mellom lederne i de to landene som i så mange tiår har vært i bitter konflikt med hverandre.

Stein Tønnesson

Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning sier at erklæringen om full atomnedrustning er vag og uforpliktende.

Foto: NRK

Men til tross for den gemyttlige tonen, sier Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning til NTB at erklæringen om full atomnedrustning er vag og uforpliktende.

– På kort sikt tror jeg ikke Kim Jong-un er villig til å gi fra seg atomvåpnene, for det er de som har gjort det mulig for ham å være den han er i dag, en anerkjent statsmann som møter verdens toppledere.

 Konflikten mellom Nord- og Sør-Korea går langt tilbake i tid. Her får du grunnen til hvorfor møtet er så viktig, på bare 40 sekunder.

SE VIDEO: Konflikten mellom Nord- og Sør-Korea går langt tilbake i tid. Her får du grunnen til hvorfor møtet er så viktig, på bare 40 sekunder.

SISTE NYTT

Siste nytt