Hopp til innhold

Trump: – Hard linje har redusert faren for atomkrig

USAs president Donald Trump mener at han har bidratt sterkt til å redusere faren for atomkrig. Kombinasjonen av hard linje overfor Kim Jong-un og at de to er villige til å snakke sammen, har fungert, sier presidenten.

rakettest Nord-Korea

Donald Trump mener at hans harde linje overfor Kim Jong-un, nå gir resultater. Faren for atomkrig er redusert, mener Trump. Bildet er fra en test av en mellomdistanserakett av typen Hwason-12 i Nord-Korea den 30. august 2017

Foto: AP

Myndighetene i USA er håpefulle om toppmøtet som pågår mellom Kim og Moon på grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Det hvite hus sier i en uttalelse at det tror samtalene mellom Nord- og Sør-Korea er «framskritt mot fred og velstand for hele den koreanske halvøya».

Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953.

Håndtrykket. Leder Kim Jong-un og president Moon Jae-in innledet toppmøtet med et håndtrykk på grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea fredag morgen.

USA ser fram til å «fortsette diskusjonene i forberedelsene til det planlagte møtet mellom president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i de kommende ukene», heter det.

Atomnedrustning blir det sentrale temaet i samtalene mellom Trump og Kim som trolig vil finne sted i Singapore i slutten av mai eller begynnelsen av juni.

«Hard linje har virket»

President Trump mener at kombinasjonen av hard linje overfor Kim Jong-un og det at han er villig til å sitte ned og snakke med Nord-Koreas leder, gjør verden til et tryggere sted.

I programmet «Fox & Friends» sa Trump at faren for en atomkrig i verden er blitt mindre som følge av hans strategi.

Donald Trump, Michael Linnington

Donald Trump sier at faren for atomkrig er redusert. Hans harde linje overfor Kim Jong-un har virket sa Trump i programmet Fox & Friends torsdag kveld.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

USAs president sa at han er overrasket over alle innrømmelsene fra Kim Jong-un allerede før de har satt seg ned for å snakke sammen.

– Nord-Korea har stanset testing av interkontinentale missiler og er villig til å diskutere en full stans av atomprogrammet sitt.

– Vi skal få stengt stedene for prøvesprengninger, fortsatte Trump, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Trump la vekt på at USA ikke har kommet med innrømmelser i forkant av møtet mellom de to bortsett fra å være villig til å møte Kim Jong-un ansikt til ansikt.

Nabo-toppmøte på grensen

Fredag ble Kim den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953.

kim og moon

Strålende fornøyde Kim og Moon i 'Fredshuset' i den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Foto: Korea Summit Press Pool / AFP

Møtet med Sør-Koreas president Moon Jae-in i grensebyen Panmunjom skal inneholde alle temaer som kan forbedre forholdet mellom de to landene og for å oppnå fred.

Nord-Korea og Sør-Korea er formelt sett i krig med hverandre, de har ingen endelig fredsavtale.

Etter Koreakrigens slutt i 1953 inngikk de en våpenhvileavtale. Tidligere forsøk, i 2000 og 2007, på å få til en endelig fredsavtale, førte ikke fram.

Toppmøte USA-Nord-Korea

USA og Nord-Korea er i full gang med å planlegge toppmøtet mellom Trump og Kim, der atomnedrustning blir det mest sentrale temaet.

Mike Pompeo og Kim

Allerede før han var utnevnt til utenriksminister, reiste Mike Pompeo til Nord-Korea. Der drøftet han det kommende toppmøtet mellom Trump og Kim med Nord-Koreas leder.

Foto: AP

USAs nye utenriksminister Mike Pompeo var i Nord-Korea nylig for å forberede toppmøtet mellom Trump og Kim.

Lederen i Nord-Korea ønsket primært at møtet skal finne sted på hjemmebane, men har senere foreslått Mongolias hovedstad Ulan Bator.

Da kunne Kim ha reist med sitt skuddsikre tog.

Stedet tilfredsstiller ikke kravene til amerikanerne.

Singapore seiler opp som favoritt som vertsnasjon for det høyprofilerte toppmøtet som trolig finner sted i månedsskiftet mai – juni.

SISTE NYTT

Siste nytt