Hopp til innhold

NUPI: – Situasjonen i Syria er veldig farlig

USAs forsvarminister sier Pentagon er klare for angrep, dersom Trump ønsker det. NUPI-forsker mener situasjonen raskt kan eskalere.

 Bashar Al-Assad og Vladimir Putin

Nære allierte, presidentene Bashar Al-Assad i Syria og Vladimir Putin i Russland. – Hvordan vil de svare på et amerikansk rakettangrep?

Foto: Sputnik Photo Agency / Reuters

– Problemet er at for å vise handlekraft, så må kanskje Trump faktisk gjennomføre et angrep. For å kunne ha troverdighet neste gang han truer noen.

Det sier seniorforsker Kjetil Selvik ved NUPIs forskningsgruppe for fred og konflikt, til NRK.

– Det er en veldig farlig situasjon, det kan fort eskalere, legger Selvik til.

I sju år har Syrias president Bashar al-Assad kriget mot sitt eget folk. Han sitter fortsatt ved makten, men nå varsler USA angrep. Hvor sterkt er Assad-regimet og hvor får det hjelp fra? NRKs utenriksjournalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen forklarer.

Taktikk eller reell trussel?

Forskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt viser til at Trump handler på en helt annen måte nå, enn etter det kjemiske angrepet i Syria for ett år siden.

Donald Trump

President Donald Trump sier at USA kan komme til å angripe i Syria innen kort tid. For et år siden kom USAs angrep som svar på bruk av kjemisk våpen, som en overraskelse.

Foto: Evan Vucci / AP

Den gang ble omverdenen overrasket av det amerikanske rakettangrepet mot en militærbase i Syria, som USA mente ble brukt av flyene som angrep med kjemiske våpen.

– Da advarte Trump ingen. Da overrasket han verden og viste handlekraft, styrke og kanskje uberegnelighet, sier Selvik.

Denne gangen har Donald Trump derimot sendt ut flere advarsler og trusler på Twitter om at USA kommer til å angripe.

Ordkrig mellom Trump og Putin

Onsdag truet Russlands ambassadør i Libanon med å skyte ned amerikanske raketter og angripe stedene hvor de avfyres.

Trump svarte med å advare Putin om at et angrep er på vei, samtidig som han slo fast at forholdet til Russland verre enn under den kalde krigen.

Syria nekter på sin side fortsatt for at de har gjennomført et angrep mot sivilbefolkningen med kjemiske våpen.

Spørsmålet er om Trumps trusler om angrep er reelle, eller om de er preget av taktikk.

– Noe som kanskje er ment som en taktikk for å skremme motstanderne til å bøye av, kan istedenfor føre begge i grøften, sier Selvik.

Seniorforsker Kjetil Selvik ved NUPIs forskningsgruppe for fred og konflikt kommenterer situasjonen i Syria

NUPI-forsker Kjetil Selvik mener situasjonen i Syria er farlig. USAs president sier USA kan komme til å angripe etter det de mener er bruk av kjemiske våpen mot sivile i Syria.

Spiller tøff?

Selv om USA ikke ønsker en direkte militær konflikt, så kan den krasse ordbruken likevel føre til at det kan skje.

– Problemet er at motparten etter hvert tenker at Trump er en som spiller tøff, en som skremmer andre. Men som ikke gjennomfører det han sier.

Dersom Russland gjør alvor av advarslene om at landet kan komme til å angripe det stedet eller det fartøyet som skyter raketter mot Syria, så kan situasjonen eskalere raskt.

– Med andre ord, man risikerer en direkte militær konflikt, noe USA ikke ønsker.

USA klare til angrep

Onsdag ettermiddag sa USAs forsvarsminister Jim Mattis at Pentagon er klar til å aksjonere militært i Syria.

Jim Mattis

USAs forsvarsminister sier at de militære er klare til aksjon i Syria så snart presidenten gir ordre til det.

Foto: Cliff Owen / AP

– Vi står klare til å bidra med militære alternativer dersom de er hensiktsmessige og dersom presidenten bestemmer seg for det.

Det sa Jim Mattis til amerikansk og internasjonal presse onsdag ettermiddag norsk tid.

«Norge vil ikke spekulere»

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide er forsiktig i måten hun uttaler seg på onsdag ettermiddag. Hun mener det er for tidlig å spekulere i hva Nato-allierte USA foretar seg nå.

– Vi følger situasjonen tett for å vurdere hva som eventuelt kommer av reaksjoner fra USA eller andre.

Eriksen Søreide sier hun er bekymret for en ytterligere eskalering med tanke på sivilbefolkningen i Syria.

– Er du redd for at Trump skal sette i gang et angrep?

– Som sagt, jeg vil ikke spekulere i hva som kan komme til å skje. Vi følger situasjonen tett.

– Hvis det skulle bli et angrep, vil Norge da støtte det?

– Jeg vil ikke spekulere ennå i hvordan dette vil bli håndtert foreløpig er det ikke kommet entydige signal fra USA om hva som eventuelt kommer til å skje. Vi må ta en vurdering av det dersom det skulle vise seg å bli en realitet.

«Norge bekymret»

Ine Eriksen Søreide sier hun er bekymret for enhver eskalering av konflikten i Syria. Samtidig sier utenriksministeren at hun har forståelse for at det blir reagert dersom det viser seg at det var et angrep med kjemiske våpen i Douma i Syria sist helg.

Eriksen Søreide legger vekt på at situasjonen for de sivile er prekær og at Norge yter humanitær hjelp i landet.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide er bekymret over situasjonen i Syria. Hun viser til at det er mange aktører i Syria og at det utgjør en potensiell eskalering av konflikten.

Flere aktører i Syria

Utenriksministeren sier ikke med egne ord at situasjonen er farlig. Men hun mener at det som skjer nå er en potensiell eskalering. Ine Eriksen Søreide viser til at stadig flere aktører melder seg på i Syria og bruker konflikten i Syria på ulike måter.

– Det handler om regionale aktører og selvfølgelig også om de rollene som særlig Russland og Iran nå spiller, sier Søreide.

– Har du vært i kontakt med amerikanerne om hva som skal skje de neste dagene?

– Nei, og jeg vil heller ikke spekulere i hva som kan komme til å bli en eventuell amerikansk respons. Det er for tidlig å si noe om det nå.

– Hvis det blir et angrep fra amerikanernes side. Hva gjør du da?

– Som sagt, jeg vil ikke spekulere i hva som blir det internasjonale samfunnets reaksjon. Vi har vært opptatt av at Sikkerhetsrådet i FN må samle seg over en respons. Vi har vært opptatt av at OPCW må få en fri og uhildet tilgang til å undersøke.

– Har du snakket med Jens Stoltenberg (Natos generalsekretær) om dette de siste dagene?

– Nei.

Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

Syke barn får hjelp på et sykehus i Douma i Syria. Lørdag kveld ble mange barn og voksne i Douma syke av gass som kan være et angrep med kjemiske våpen. Hjelpeorganisasjoner mener at minst 70 personer døde av gassen.

SISTE NYTT

Siste nytt