Hopp til innhold

Kim Jong-un i Beijing: – Vi vil ha toppmøte med USA

BEIJING (NRK): Et toppmøte med USA stod på dagsorden under Kim Jong-uns hemmelige møte i Beijing i går. Nord-Korea ønsker å ha Kina med på laget.

Kim Jong-un, Xi Jingping,

TOPPMØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Kinas president Xi Jinping har hatt toppmøte i Beijing, noe avisen People's Daily i dag tidlig bekreftet med bilde

Foto: Ju Peng / AP

Gårsdagens hemmelige møte mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Kinas president Xi Jinping ble i dag offisielt. Nå ønsker han tilsynelatende å ha Xi i ryggen når han planlegger toppmøter med nabolandet Sør-Korea, og USA.

«Nord-Korea ønsker å ha dialog med USA og avholde et toppmøte mellom de to landene», sier Kim, ifølge avisen People's Daily, som er de kinesiske myndighetenes talerør.

Nord-Korea håper å styrke den strategiske kommunikasjonen med Kina i løpet av prosessen, skriver avisen.

– Temaet atomnedrustning på den koreanske halvøya kan bli avgjort, dersom Sør-Korea og USA svarer på våre anstrengelser med godvilje, skaper en fredelig og stabil atmosfære, og samtidig bruker metoder som gjør at fred kan bli en realitet, sier Kim, ifølge People's Daily.

Nordkoreansk tog i Beijing

KOM MED TOG: Dette toget, som var mistenkelig likt det samme hans far reiste med da han var i utlandet, støttet opp under de anonyme kildene som hevdet at Kim Jong-un var i Beijing.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

Det er første gang Kim Jong-un har reist ut av landet siden han kom til makten i 2011, og han skal ha vært i Kina fra søndag til i dag.

– Vårt stabile ståsted er at vi er forpliktet til nedrustning på halvøya, slik president Kim Il Sung og tidligere partileder Kim Jong Il ønsket, sa han, ifølge avisen.

Ønsker møte

Det er trolig nettopp de ønskede toppmøtene med Sør-Korea, men spesielt med USA, som fikk Kim Jong-un til Beijing.

Fra Nord-Koreas side er det trolig viktig å ha Kina på laget, når landet skal forhandle med USA.

Kim kalte forholdet mellom deres to land «urokkelig», og sa at han følte at han måtte komme i tide og informere Xi Jinping personlig om situasjonen, både ut av kameratskap og et moralt ansvar.

Ri Sol Ju, Kim Jong-un, Xi Jinping, Peng Liyuan

Kim Jong-un hadde med seg sin kone Ri Sol Ju til Beijing. De spiste middag og var på en forestilling sammen med Xi Jinping og hans kone Peng Liyuan

Foto: Ju Peng / AP

Verden har ventet på et tegn fra Pyongyang, for det har vært stille fra den kanten etter at Donald Trump kunngjorde at han går med på å møte Kim Jong-un ansikt til ansikt. Trump har siden satt premisser for et slikt møte.

Nord-Koreas oppfordring til toppmøter med både USA og Sør-Korea kom i kjølvannet av den nordkoreanske sjarmoffensiven som begynte med at landet tok del i De olympiske lekene i Pyeongchang.

Siden har overraskelsene kommet som perler på en snor, og nå altså med møtet i Beijing.

Midlertidig punktum

Toppmøtet mellom Xi og Kim ser ut til å ha satt et midlertidig punktum for den sure tonen mellom de to landene.

Kina har vært svært utålmodig etter å ha en finger med i spillet når det gjelder utviklingen i området.Beijing var på sidelinjen, både da Nord-Korea provoserte verden med en atomprøvesprenging og rakett-tester i fjor høst, og da landet initierte sin sjarmoffensiv under OL.

Høy sikkerhet på Tiananmen i Beijing

SIKKERHET: Høy sikkerhet i Beijing varslet at det var et statsbesøk i byen

Foto: WANG ZHAO / AFP

Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte og viktigste handelspartner, men forholdet mellom de to landene har vært anstrengt, spesielt siden i fjor høst, fordi Kina misliker at Nord-Korea setter freden i regionen i fare med testing av atomvåpen.

Nordkoreanerne er på sin side ikke begeistret for at kineserne nærmest går i USAs ærend, ved å støtte de knallharde sanksjonene mot landet.

Det var Kinas president som inviterte til det uoffisielle toppmøtet i Beijing, ifølge myndighetenes talerør People's Daily.

Kim Jong-un som hadde sin kone Ri Sol Ju med på reisen til Beijing, sier han håper å møte Kinas president ofte.

Hemmelighetskremmeri

Møtet mellom lederen fra et av verdens mest isolerte land og Kinas president var innhyllet i hemmelighetskremmeri da Kim besøkte Beijing i går.

Flere nyhetsbyrå siterte anonyme kilder på at Nord-Koreas leder var i den kinesiske hovedstaden.

Høy sikkerhet, sperrede gater ved gjestehuset Diaoyutai, som brukes under statsbesøk, og et tog som lignet det Kims far også brukte ved utenlandsbesøk, var tegn som tydet på at informasjonen stemte.

Xi sier ifølge avisen at Kims besøk til Kina, som kom på et spesielt tidspunkt og som var av stor betydning, viser fullt ut hvor viktig de to ser på forholdet mellom sine land og deres parti.

– Vi setter besøket høyt, sier Xi.

Politikortesje i Beijing

POLITI: En politikortesje kjører gjennom gatene i Beijing tirsdag. Den høye sikkerheten var et tydelig tegn på at en interessant person var på besøk i Kina

Foto: Mark Schiefelbein / AP

Fire forslag

Xi skal ha lagt frem fire forslag når det gjelder utviklingen av forholdet mellom Nord-Korea og Kina.

Han ønsker flere møter på høyt politisk nivå, at de har strategisk kommunikasjon samt styrker tilliten. Videre ønsker han at de aktivt fremmer fredelig utvikling, og satser på utveksling, blant annet av ungdommer, for å fremme vennskapet mellom deres to folk.

De to statslederne utvekslet komplimenter om hverandre, og uttrykker et ønske om et tettere forhold i fremtiden.

Xi Jinping skryter av den positive utviklingen på den koreanske halvøya i år, og sier at Kina setter pris på Nord-Koreas innsats.

Kina forventer politisk stabilitet, økonomisk utvikling og lykke i Nord-Korea, skriver People's Daily.

SISTE NYTT

Siste nytt