Hopp til innhold

Forsker: – Et «suksessår» for Nord-Korea

Forsker Halvor Kippe mener at Nord-Korea har tatt enorme steg det siste året i å teste og utvikle raketter.

Kim Jong-Un annonserte rekettoppskytning tirsdag kveld norsk tid

RAKETTOPPSKYTNING: Kim Jong-un annonserte tirsdag vkeld norsk tid at Nord-Korea hadde sendt opp en testrakett som landet i Japanhavet.

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

– Nå har de vist at de kan treffe det amerikanske fastlandet med to ulike missilsystemer. Det er ganske bemerkelsesverdig, sier Halvor Kippe, kjernefysiker og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Han mener at opplysningene om oppskytningen tirsdag kveld norsk tid er troverdige, og viser at landets utvikling på området har gått raskt det siste året.

– De har hatt en raskere utvikling og testing av missiler det siste året, enn de har hatt tidligere. De har testet mange flere ganger og med flere typer missiler. Dette har vært et suksessår fra et nordkoreansk perspektiv, sier han.

Hyppig testing i 2017

Raketten ble ifølge nordkoreanske myndigheter skutt opp onsdag morgen klokken 03.18 lokal tid fra en base sørvest i landet, og fløy østover. Ifølge den japanske kringkasteren NHK var raketten i luften i 50 minutter før den skal ha landet i Japanhavet.

Sør-Korea reagerte med selv å sende opp raketter seks minutter etter at de oppdaget oppskytningen. Det meldte nyhetsbyrået AP.

Dette er en av mange oppskytninger fra Nord-Korea i 2017 (se grafikk). I tillegg var det et jordskjelv 3. og 23. september som kan ha vært forårsaket av prøvesprengninger.

Raketten som ble skutt opp tirsdag kveld norsk tid nådde en høyde på 4500 kilometer. Dette er det nordkoreanske kilder som opplyser.

Grafikk over de datoene Nord-Korea har skutt opp missiler i 2017

MANGE OPPSKYTNINGER: Denne grafikken viser Nord-Koreas rakettoppskytninger i år, og hvor langt rakettene har nådd.

Foto: NRK

Myndighetene i Sør-Korea uttalte i forrige uke at de vurderer å droppe en stor militærøvelse med amerikanske soldater, fordi de ikke vil provosere Nord-Korea ytterligere fram mot OL i februar. Dette meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Kippe tror ikke at Sør-Koreas svar på oppskytningen onsdag nødvendigvis er et brudd med dette.

Seniorforsker og kjernefysiker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt

MANGE OPPSKYTNINGER: Halvor Kippe, seniorforsker og kjernefysiker ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener at Nord-Korea har hatt et «suksessår» sett fra nordkoreansk perspektiv.

– Jeg tror ikke at Nord-Korea blir veldig provosert av Sør-Koreas test. Sør-Korea kan ikke gjøre så mye annet i en slik situasjon enn å vise at de er forberedt og respondere på kort tid, sier forskeren.

Han håper og tror at Nord-Korea ikke ønsker å provosere andre land enn primært USA og Sør-Korea, og at de derfor vil være mer forsiktig med å skape frykt før OL.

– Ikke bekymret

Palle Ydstebø, oberstløytnant ved Forsvarets stabsskole, mener som Halvor Kippe at det ikke er urealistisk at de nordkoreanske rakettene kan nå det amerikanske fastlandet.

Ydstebø sa til NRK onsdag morgen at man likevel ikke vet om rakettene er utviklet til å frakte med seg last, som for eksempel en bombe.

Hverken Kippe eller Ydstebø er veldig bekymret for konsekvensene av Nord-Koreas raketter.

– Ingen ønsker krig, aller minst Nord-Korea som vet at de taper, sier Ydstebø.

– Det er ingen som er ved sine fulle fem som tror at Nord-Korea faktisk vil bombe det amerikanske fastlandet med kjernevåpen, men disse testene er med på å dreie maktbalansen i Nord-Koreas retning, sier Kippe.

SISTE NYTT

Siste nytt