Hopp til innhold

Donald Trump skal møte Kim Jong-un til samtaler

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har invitert Donald Trump til samtaler, og presidenten har takket ja. De to tar sikte på å møtes innen mai.

Donald Trump og Kim Jong-Un

Et møte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil være historisk.

Foto: Kcna Via Kns Nicholas Kamm / AFP

Lederen for den sørkoreanske delegasjonen i USA, Chung Eui-yong, kunngjorde nyheten på en pressekonferanse utenfor Det hvite hus klokken 01.00 natt til fredag norsk tid.

Ifølge Chung er det ventet at partene vil møtes innen mai. Møtet vil bli det første av sitt slag mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president.

Den sørkoreansk delegasjonen ankom USA torsdag for å informere Trump om deres nylige møte med Nord-Korea, og for å overbringe invitasjonen, som kom i form av et brev fra Kim til Trump. En amerikansk tjenestemann bekrefter dette til CNN.

– Står samlet

I tillegg til å invitere til samtaler, har Nord-Korea lovet å avstå fra flere atombombeprøvesprengninger og rakettoppskytinger.

– Jeg sa til Trump at Kim Jong-un i møtet vårt sa han er forpliktet til atomnedrustning, og at han har lovet å la være å gjennomføre prøveoppskytninger av atommissiler, sa Chung.

Ifølge delegasjonslederen har Nord-Korea også forståelse for at de felles militærøvelsene til Sør-Korea og USA er nødt til å fortsette.

– Sør-Korea, USA, Japan og våre mange allierte i verden slutter fortsatt helhjertet opp om fullstendig nedrustning på Koreahalvøya. Sammen med president Trump er vi optimistiske med tanke på å fortsette med den diplomatiske prosessen for å se på muligheten for en fredelig løsning, sa Chung.

CNN: Trump overrasket staben

Donald Trump varslet torsdag kveld at Sør-Korea ville komme med en «stor kunngjøring», men presidenten ville ikke si noe om innholdet.

Trump dukket overraskende opp i presserommet i Det hvite hus, et sted han nesten aldri er. Han skal ha kommet inn med et stort smil og fortalte det ventende pressekorpset at det ville komme en stor nyhet.

Pressekorpset ble så overrasket at fotografene ikke fikk slått på kameraene i tide til å fange Trumps utsagn om.

En journalist i ABC News skal ha spurt presidenten om kunngjøringen ville handle om samtaler mellom USA og Nord-Korea. Trump svarte at det var nesten større enn som så.

– Forhåpentligvis vil dere gi meg æren for det, skal Trump ha sagt før kunngjøringen.

Ifølge kilder CNN har snakket med, hadde ikke presidenten informert sine ansatte om kunngjøringen på forhånd. Mange ble derfor tatt på sengen da det ble klart at Trump skal møte den nordkoreanske lederen.

– Dette var ikke planlagt. Dette var hans eget opplegg, sier en ansatt i administrasjonen til kanalen.

Laster Twitter-innhold

Sanksjonene fortsetter

Trumps pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders sier i en uttalelse at Trump setter pris på uttalelsen fra Chung og Sør-Koreas president Moon Jae-in. Hun bekrefter at presidenten har takket ja til invitasjonen, og opplyser at tid og sted for møtet vil bli bestemt senere.

– Store framskritt er gjort, men sanksjonene vil fortsette frem til vi har kommet til en avtale, skriver presidenten selv på Twitter.

Laster Twitter-innhold

På pressekonferansen understreket Chung at verken Sør-Korea eller USA vil gjenta feil gjort i fortiden, og at de vil fortsette å legge press på Nord-Korea til ord og handling stemmer overens.

– USA endrer ikke posisjon før vi ser at det blir tatt troverdige, verifiserbare og konkrete skritt mot atomnedrustning, sa visepresident Mike Pence etter pressekonferansen.

Japan positiv til møte

Japans statsminister Shinzo Abe skal møte Trump til samtaler om Nord-Korea i april. Kunngjøringen kom kort tid etter det ble klart at presidenten skal møte Kim. Abe sier han er positiv til et slikt møte.

– Jeg setter stor pris på at Nord-Korea har endret kurs og vil inngå samtaler om atomnedrustning.

Abe og Trump er enige om å fortsette å legge maksimalt press på Nord-Korea.

Toppmøte i april

Tidligere denne uken ble det kjent at Moon og Kim planlegger et toppmøte i slutten av april. I tiden før toppmøtet, som skal holdes i grensebyen Panmunjom, skal det åpnes en direkte telefonlinje mellom de to lederne.

– Sør og nord er enige om å etablere en direktelinje mellom de to lederne for å dempe militærspenningen og for å kunne koordinere nært. De er også enige om å holde den første telefonsamtalen før det tredje toppmøtet finner sted, sa Chung tirsdag.

Det er foreløpig ikke bekreftet hvor møtet skal finne sted, men Sør-Korea anses som det mest realistiske. Mange i USA ser det som utenkelig at Kim kommer til dit.

Gitt at toppmøtet kommer overraskende på de fleste, er en debatt om man klarer å forberede seg på så viktige samtaler på så kort tid allerede i gang – og om møtet virkelig kommer til å finne sted.

SISTE NYTT

Siste nytt

J. D. Vance taler til republikanernes landsmøte

Donald Trumps visepresident J. D. Vance taler til landsmøtet i det republikanske partiet.

Biden

Biden har fått korona – tale avlyst

USAs president Joe Biden har fått korona og har avlyst en tale på en konferanse i Las Vegas, opplyser Det hvite hus.

Turistar held kart og paraplyar over hovudet for å beskytta seg mot varmer. Dei står i kø utanfor Akropolis i Athen.

Varslar over 40 grader – ny hetebølge i Sør-Europa

Turistattraksjon stenger, arbeidarar får forbod om å jobba ute og det blir sett opp offentlege kjølerom. Sør-Europa førebur seg på ekstreme temperaturar.