NRK Meny
Normal

Her danser Göksel for fred sekunder før det smeller

ANKARA (NRK): Göksel Ilgin var få meter fra å bli drept da bombene gikk av i Ankara. Han er overbevist om at tyrkiske myndigheter vet hvem som står bak angrepet.

 Göksel Ilgin

DANSET FOR FRED: Sekunder etter at dette bildet ble tatt, gikk den første av to bomber av. Göksel Ilgin er midt i bildet.

Foto: skjermdump fra dokuz8 Haber

– Jeg vet ikke om jeg kan kalle det flaks eller om jeg i det hele tatt kan være takknemlig for at vi er i live, sier Göksel Ilgin da NRK møter ham tilbake på stedet hvor han nesten ble drept.

Göksel er en av de glade unge menneskene som danser for fred i videoen som de siste to dagene har sirkulert på nettsider og TV-kanaler over hele verden:

Video av dansende mennesker rett før bombeangrepene i Ankara

I videoen kan man se hvordan dansen plutselig blir avbrutt av et kraftig smell, etterfulgt av flammer som står til værs. Ilgin og de andre løper. Like etter videoen er ferdig, smeller det igjen.

Fredsdemonstrasjon ble massakre

– Bomben gikk av bare fire-fem meter bak oss. Vi føler vi skylder dem som døde våre liv. Bare fordi alle menneskene bak oss fungerte som et slags skjold, unngikk vi å bli rammet, forteller Ilgin.

Göksel jobber for en av fagforeningene som deltok under det som skulle være en fredsdemonstrasjon men som ble en av de verste massakrene i Tyrkias historie.

gokselankara

– GRUSOMME SCENER: Göksel Ilgin (til venstre) forteller at han så kroppsdeler overalt etter at bombene gikk av. – Det var grusomme scener, sier han til NRK.

Foto: Kristin Solberg / Skjermdump

95 er så langt bekreftet drept og minst 246 ble såret i de to bombeangrepene som rammet midt i Tyrkias hovedstad, Ankara. Bare tilfeldigheter førte til at Ilgin og vennene ikke var blant dem.

– Grusomme scener

I kaoset som oppsto forsøkte de å hjelpe. Han forteller at han gikk inn i en slags sjokktilstand da han fikk øye på et hode som manglet resten av kroppen.

– Det var grusomme scener. Noe av det som har gått mest inn på meg er lukten. Det var en forferdelig lukt som ikke forsvant på flere timer. Vi så kroppsdeler overalt. Det var ikke et øyeblikk hvor man er takknemlig for å være i live, sier Göksel.

Ingen har så langt tatt på seg skylden for angrepene. Statsminister Ahmet Davutoglu har uttalt at det finnes bevis for at det var to selvmordsbombere som sprengte seg i luften.

Forbudt å gi førstehjelp

I fjor innførte Tyrkia en lov som gjør det ulovlig for leger og helsearbeidere å gi førstehjelp uten myndighetenes godkjennelse.

Kritikere av loven fryktet da den ble innført, at den vil bli brukt til å slå ned på helsearbeidere som behandler dem som skadet under demonstrasjoner.

Nå frykter leger som hjalp de skadede under terrorangrepet lørdag, at de blir straffeforfulgt, skriver Aftenposten.

Avisen har møtt legen Hande Arpat, som gjennom den tyrkiske legeforeningen var med på å arrangere fredsmarsjen.

– Vi blir nok arrestert, sier hun til Aftenposten.

begravelse

Slektninger sørger over kisten til et av ofrene for bombeangrepene.

Foto: ADEM ALTAN / Afp
Mistenker IS

Ifølge nyhetsbyrået Reuters fokuserer Tyrkia etterforskningen rundt ekstremistgruppen Den islamske stat (IS).

Det prokurdiske partiet HDP mener deres medlemmer var målet og hevder at det er lite sannsynlig at sikkerhetstjenesten i landet ikke kjente til angrepet på forhånd. Den oppfatningen deles av Göksel Ilgin.

– Det som er sikkert er at dette er Tyrkias hovedstad og her er det ingenting som skjer uten at sikkerhetstjenesten vet om det. Det eneste vi vet, er at uansett hvem det er som står bak, så skjedde det mens myndighetene visste det. Det finnes ingen annen mulighet, sier Göksel.

Den tyrkiske regjeringen har avvist alle beskyldninger om at de kan klandres for angrepene.

Kristin Solberg rapporterer fra Ankara
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt