Tyrkia legger ned blomster for sine døde

Tusenvis av fortvilte tyrkere legger søndag ned blomster for de rundt hundre menneskene som ble drept lørdag formiddag. Imens øker sinnet mot regjeringen, som har blokkert sosiale medier og sensurert media.

TURKEY-EXPLOSION/ A demonstrator holds flowers before a police barricade during a commemoration for the victims of Saturday's bomb blasts in the Turkish capital, in Ankara

MOT POLITIET: En demonstrant holder opp blomster mot politiet, som stilte mannsterke opp under minnestunden for dem som ble drept lørdag morgen.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Tyrkia går nå inn i en tre dagers landesorg etter det som regnes som en av de verste massakrene i Tyrkias historie, Tusenvis har samlet seg i Ankara sentrum for å legge ned blomster.

Søndag meldes det om at 128 mennesker skal være drept av de to eksplosjonene som gikk av midt under en fredsdemonstrasjon i sentrum av den tyrkiske hovedstaden Ankara lørdag morgen.

Det offisielle dødstallet er 95.

Blokkerte Twitter og Facebook

Lørdag fikk tyrkisk media forbud mot å kringkaste bilder av eksplosjonene. Forbudet gjaldt bilder av eksplosjonen, blodet og panikken som spredte seg i etterkant, og media ble advart om at skjermen ville gå i svart dersom slike bilder dukket opp.

TURKEY-EXPLOSION/ Members of the left-wing Labour Party (EMEP) carry pictures of the victims of Saturday's bomb blasts during a commemoration in Ankara

DEMONSTRERTE: Medlemmer av arbeiderpartiet EMEP holder opp bilder av ofrene for lørdagens bombinger under minnestunden søndag.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Samtidig skal Twitter ha blitt blokkert på to av Tyrkias mest populære telenettverk. En del skal også ha fått problemer med å logge på Facebook, ifølge The Independent.

– En morderisk stat

Det prokurdiske partiet HDP retter pekefingeren mot den tyrkiske regjeringen etter angrepet.

– Vi har en morderisk mafia-stat. Hvordan er det mulig at en stat med en så sterk etterretningstjeneste ikke hadde informasjon om angrepet? sa partileder Selahattin Demirtas ifølge Daily Star.

Demonstrasjon i Ankara

I ANKARA: Mange mennesker har møtt opp for å delta på en demonstrasjon mot bombeangrepet som drepte minst 95 mennesker lørdag.

Foto: Kristin Solberg / NRK

HDP mener partiets medlemmer var målet for angrepet. De var samlet for å demonstrere mot den eskalerende volden mellom regjeringen og kurdiske PKK-militante.

– Vil ramme vår fremtid

Like etter eksplosjonene oppsto konfrontasjoner mellom overlevende og politiet. Demonstranter fortalte BBC at politiet ikke ville slippe ambulanser gjennom, og hevdet at politiet brukte tåregass mot dem like etter eksplosjonene.

Turkey Blasts

FIKK IKKE PASSERE: Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag (venstre) i det prokurdiske partiet HDP ble nektet å legge ned blomster ved bombestedet. Politiet sier etterforskere fortsatt jobber på stedet, men knuffing oppsto.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap

Partiet HDP tvitret at politiet «angrep» mennesker som var i ferd må å bære bort sårede.

Statsminister Ahmet Davutoglu mener på sin side at grupper som Den islamske stat (IS), Det kurdiske separatistpartiet PKK og det marxist-leninistisk partiet Folkets revolusjonære frigjøringsparti-Front, kan stå bak, skriver Al Jazeera.

– Som andre terrorangrep hadde angrepet på Ankara sentralstasjon som mål å ramme vår enhet, brorskap og fremtid, sa president Recep Tayyip Erdogan, ifølge The Independent.

Mener kurdere kan stå bak

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bombene.

Konfrontasjonen mellom kurdere og den tyrkiske regjeringen har hardnet etter at 30 kurdiske aktivister ble drept i byen Suruc i juli.

1. november er det valg i Tyrkia.

Einar Wigen, postdoktor ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, tror angrepet kan ses i sammenheng med det.

– Fordi det er rettet mot en fredsmarsj arrangert av venstresiden, må det settes i sammenheng med valget. Dette er en måte å skape enda større splittelse i det tyrkiske samfunnet, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nato-toppmøte: Biden advarer Putin

USAs president advarer Russlands Vladimir Putin mot å fortsette med «skadelige aktiviteter». De to skal møtes onsdag. Biden vil gjøre det tydelig hvor grensa går.