Hopp til innhold

«Liu Xiaobo», «1989», «gulrot» og «beste skuespiller» er fyord i Kina

Google har laget en ordliste for sine kinesiske brukere med søkeord som får datamaskinen til å gå i stå.

Google
Foto: KRISHNENDU HALDER / Reuters

Google og Kina har tidligere vært i flere disputter om Internett og kinesiske myndigheters trang til å sensurere omverdenen for sine landsmenn.

Etter at flere Google-brukere fikk e-post-kontiene sine hacket, blant dem flere kjente menneskerettighetsaktivister både innenfor og utenfor Kina, truet selskapet med å trekke seg ut av landet i protest.

Siden har det vært flere runder med myndighetene om sensur og ikke-sensur. Selskapet valgte å opprettholde sin filial i landet, men flyttet serverne til Hong Kong for å omgå tekniske blokkeringer og kinesiske regler.

I juni lanserte selskapet et verktøy på sin kinesiske portal www.google.cn, som varsler om hvilke ord, navn og temaer som trigger det kinesiske sensursystemet, som igjen blokkerer visningen for brukeren.

Verktøyet som bygger på flere hundre ord, ble lansert som en «teknisk forbedring» og selskapet omgikk behendig ordet sensur.

Dissidenter upopulært

Informasjon om nobelprisvinner Liu Xiaobo er fortsatt «forbuden frukt» for kinesiske internettbrukere, det samme med kunstneren Ai Weiwei og den blinde aktivisten «Chen Guangcheng».

Ai Weiwei

Ai Weiwei er ikke myndighetenes yndling, verken på nett eller i egen person.

Foto: Anders Magnus / NRK

I det hele tatt får ordet «dissidenter» feilmeldinger som «Nettsiden er ikke tilgjengelig» til å ploppe opp og skjermbildet til å låse seg.

«Tibet» er også på «lurt å ligge unna hvis du vil ha treff»-listen. Det samme med ordet «snøløve», som er en vanlig betegnelse for det tibetanske flagget og «den tibetanske eksilregjering».

Også «Taiwan + politiske samtaler» og «Xinjiang + uavhengighet» får de kinesiske datasensorene til å lyse rødt.

Det samme gjør alle ord som har forbindelse med massakren på Den himmelske freds plass i 1989: «Tiananmen», «stridsvogn», «89 + studentbevegelse», «Beijing + noe hendte» eller «hva skjedde i Beijing».

Revolusjon er farlig

Litt vanskeligere å tenke seg, er at ord som «sannhet», «godhet» og «selvbeherskelse» skal trigge blokade, men disse forbindes med bevegelsen «Falun Gong», hvis navn er forbudt.

Også «Tunisia», «Egypt», «opprør», og «revolusjon» bør unngås hvis du ønsker at datamaskinen din ikke skal bli registrert, samme med «jasminrevolusjon», «Beijing + vår», «Kina + vår», «student + streik», «personer + bevegelse», «unntakstilstand» og «coup d'etat».

«Twitter» og «Facebook» har lenge vært på fy-listen.

Også hvis du leter etter «China Digital Times» får du problemer hvis du søker innenfra Kina. Det samme med «brannmur» , «ultrasurf» «dynapass» og «webbrigader».

«Min Kamp» av Adolf Hitler er også på nei-listen. Litt underligere, kanskje, at også Coen-brødrenes film «Burn After Reading» befinner seg der.

«Beste skuespiller» er forbudt, etter den kritiske boken om statsminister Wen Jiabao med tittelen Kinas beste skuespiller. Han kalles også «Teletubbie», og også det er det nytteløst å søke på fra Kina i likhet med «gulrot», som er betegnelsen på president Hu Jintao.

Alternative søkeord

Når brukeren har søkt på «feil» ord , gir Google med det nye verktøyet brukeren beskjed om at «Vi er klar over at søket på «.....» fra Kina kan føre til avbrytelse i forbindelsen til Google. Denne avbrytelsen er utenfor Googles kontroll.»

Selskapet oppfordrer videre brukeren til å finne alternative søkeord i stedet.

Det nye verktøyet kom etter at den kinesiske sensuren i vår ble strengere enn før, og at også søken etter turistinformasjon, restauranter og universiteter også ble blokkert.

SISTE NYTT

Siste nytt