Hopp til innhold

- Kina er den sterke parten

Den amerikanske søkemotoren Google greide ikke å forandre Kina. Nå tror ekspert at Kina kan forandre internett.

Google i Kina

Flere har lagt ned blomster på Googles logo utenfor selskapets hovedkvarter i Beijing, etter at det ble klart at Google trekker seg ut fra det kinesiske fastlandet.

Foto: Li Xin / Scanpix/AFP

Fra i dag vil de som søker på Internett gjennom søkemotoren Google i Kina, bli automatisk videresendt til selskapets kinesiskspråklige søkemotor i Hong Kong, som ikke er ramma av Beijings sensur.

For to måneder siden gikk Google ut og sa at de ville trekke seg ut av landet dersom myndighetene fortsetter å sensurere og filtrere søkemotoren.

Avgjørelsen ble tatt etter at Google avdekka at e-postene til en rekke kinesiske dissidenter og menneskerettsforkjempere hadde blitt åpna og lest av uvedkommende.

Nå har Google altså gjort alvor av planene.

– Kommersielle årsaker

Googles avgjørelse om å trekke seg ut fra det kinesiske fastlandet er drastisk. Kinesiske myndigheter anslår at det allerede er 384 millioner kinesere på nett, analyseselskapet Emarketer mener tallet vil passere 840 millioner innen 2013.

Kina-ekspert og direktør for internasjonale relasjoner ved Handelshøyskolen BI, Henning Kristoffersen, tror ikke dette handler bare om etiske verdier. Han hevder at det også ligger kommersielle årsaker bak valget om å flytte den kinesiskspråklige serveren til Hong Kong.

– Mange i Kina ser nok dette som en ren forretningsavgjørelse fra Googles side. Google har i beste fall 30 prosent av markedet i Kina. Jeg tror alle er enige om at dersom Google hadde hatt 80 prosent av markedet, hadde det vært umulig for dem å trekke seg ut av Kina. Slik fungerer den kommersielle verden, sier han til NRK Kulturnytt.

– Kan forandre Internett

Kinas makt blir tydelig når selv gigantiske selskaper som Google må rette seg etter Kinas politikk og regler.

– Her er det Kina som er den sterke parten. Google er et av verdens mektigste selskaper, men alle selskaper som skal operere i Kina må lyde kinesiske myndigheter, også Google, sier Kristoffersen.

Selv om internettbrukere på det kinesiske fastlandet nå kan bruke Googles søkemotor via Hong Kong, som ikke er underlagt lovene om sensur, vil søkene deres fremdeles bli blokkert dersom de inneholder sensitive ord.

Analytikere AFP har snakka med, sier at Beijing filtrerer søkeresultatene gjennom brannmuren, som betyr at situasjonen ikke vil bli bedre.

Henning Kristoffersen tror situasjonen i Kina kan være med å forandre framtidas Internett.

- Jeg tror faktisk Kina har mulighet til å forandre Internett, i alle fall når det gjelder hvordan Internett blir sett på i verden, sier han.

Dersom Google forlater Kina for godt, vil nettet domineres av kinesiske selskaper. Kineserne frykter at det vil bety mindre konkurranse og mindre fornying.

– Fastlåst situasjon

Ifølge NRKs korrespondent i Beijing, Ole Torp, hadde Google kommet til et punkt der de måtte gjøre noe med nettsituasjonen.

– Google gjør det fordi de var i en helt fastlåst situasjon. Kinesiske myndigheter insisterer på å sensurere og filtrere nettet for det som oppfattes som ubehagelige nyheter fra utlandet, men også nyheter internt i Kina. De vil for eksempel ikke at ord som Dalai Lama, Liu Xiaobo, den kinesiske fredspriskandidaten, skal dukke opp, forklarer Torp til NRK Kulturnytt.

Torp mener, i likhet med Kristoffersen, at avgjørelsen om å la tjenesten gå via Hong Kong både handler om etiske verdier og om kommersielle interesser.

– Det er nok i Googles interesse å på denne måten markere at man som et moderne internettselskap, ikke kan underkaste seg sensur, samtidig gir det Google verdensomspennende oppmerksomhet, sier han.

Kineserne er rasende

Kinesiske myndigheter raser mot Google. De mener Google har brutt avtalen de inngikk med myndighetene da de etablerte seg i Kina.

Ole Torp

Ole Torp tror Google ønsker å markere at de ikke vil underkaste seg sensur.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Kinesiske myndigheter er rasende fordi Google i sin tid undertegna på en rekke direktiver som sa at de måtte innordne seg kinesiske lover, forklarer Torp.

Selv om Hong Kong i teorien tilrettelegger for et åpent og usensurert Internett, er sannsynligheten stor for at kinesiske myndigheter vil gripe inn og legge føringer på internettbruken der også etter hvert.

– Google risikerer å gå glipp av et veldig stort framtidsmarked. Samtidig vet de at selv om det ikke er internettsensur i Hong Kong i øyeblikket, kan kinesiske myndigheter når som helst gå inn og gjøre akkurat det samme der, sier Torp.

– Vil ikke påvirke USA-forholdet

Mange frykter at forholdet mellom USA og Kina vil få stygge riper i lakken etter Google-striden. I dag går imidlertid kinesiske myndigheter ut og sier at dette ikke vil påvirke samarbeidet mellom Beijing og Washington.

– Jeg kan ikke se hvordan dette skal påvirke forbindelsene mellom Kina og USA, med mindre noen gjør en politisk sak ut av det, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Qin Gang, til nyhetsbyrået AFP.

Kina varsler samtidig nye samtaler med amerikanske myndigheter i slutten av mai. Samtalene skal dreie seg om økonomiske og strategiske spørsmål.

Ifølge NTB vil utenriksminister Hilary Clinton og finansminister Timothy Geithner representere USA i samtalene, mens visestatsminister Wang Qishan og statsråd Dai Bingguo vil delta for Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt