Fra «feit gris» til «bimbo»: Her er Trumps verste kvinneutspill

Presidentkandidat Donald Trump så seg nødt til å be om unnskyldning i natt, etter nok en skandale om hans forhold til kvinner sprakk.

Donald Trump fra talerstolen i Sandown

I TRØBBEL: Skandalevideoen som Washington Post har publisert har skapt store problemer for Trump. Flere republikanere mener mangemilliardæren nå må trekke seg.

Foto: Evan Vucci / Ap

I går kveld publiserte Washington Post et videooptak fra 2005, hvor presidentkandidat Donald Trump blant annet skryter av å ha gjort seksuelle framstøt mot en gift kvinne, og at det er mulig å slippe unna med «alt» hvis man er kjent. Inkludert «å ta dem på fitta».

Retorikken føyer seg inn i en lang rekke vulgære utspill om kvinner fra den republikanske kandidaten. Her er noen av de som har vakt mest oppsikt:

1. Ville «datet» sin egen datter

Republikanernes presidentkandidaten besøkte tv-programmet The View i 2006 for å promotere «The Apprentice». Trump ble tidlig i intervjuet spurt om hva han ville gjort hvis magasinet Playboy hadde datteren Ivanka på forsiden.

– Jeg tror ikke Ivanka ville posert naken for et magasin. Men hun har en veldig fin figur. Jeg har sagt at hvis hun ikke var datteren min, hadde jeg kanskje datet henne selv, fortalte Trump.

Så spurte han:

– Er det forferdelig?

2. – Hun er en feit gris

Rosie O'Donnell fra scenen

KRANGEL: I en årrekke har Trump og Rosie O'Donnell kranglet.

Foto: Evan Agostini / Ap

Over flere år har Donald Trump og talk show-verten Rosie O'Donnell fornærmet hverandre. I et intervju med Entertainment Tonight kalte Trump talk show-verten blant annet for en «feit gris».

– Hvis du ser på Rosie O'Donnell så er hun en feit gris, hun er motbydelig. Både på inn- og utsiden, sa Trump i intervjuet.

I 2011 fortsatte Trump krangelen med O'Donnell. Han skrev på Twitter at han hadde medfølelse for foreldrene til O'Donnells partner, som hadde en datter som måtte leve med talk show-verten.

3. Kalte kvinnelig debattleder for «bimbo»

Gjennom store deler av primærvalget hadde Trump en krangel med programleder Megyn Kelly fra Fox News.

Under den aller første debatten i august i fjor konfronterte Kelly Trump med hans tidligere nedsettende uttalelser om kvinner.

– Du har tidligere kalt kvinner feite griser, «slobs», hunder, og umotbydelige dyr, sa Kelly før Trump avbrøt.

Presidentkandidaten svarte med at han bare hadde sagt dette om Rosie O'Donnell. Noe som ble motsagt av Kelly.

Etter debatten antydet Trump at Fox News-programlederen hadde mensen.

– Du kunne se blod komme ut av øynene hennes, og blod komme ut av henne hvor enn det måtte være, sa Trump i et intervju med CNN etter debatten.

4. Fant 12-år gamle Paris Hilton var attraktiv

Paris Hilton

REALITY-STJERNE: Paris Hilton har blitt kjent som en reality-stjerne, Trump har vært en venn av Hilton-familien i mange år.

Foto: VALERY HACHE / Afp

I et radiointervju med Howard Stern fortalte Trump om hvordan han første gang hadde fått øynene opp for realitystjernen Paris Hilton da hun var 12 år gammel, skriver Huffington Post.

– Jeg har kjent Paris Hilton siden hun var 12 år gammel, foreldrene hennes er venner av meg, og første gang jeg så henne sa jeg «hvem er det», fortalte Trump.

Howard Stern spurte Trump om han kunne tenke seg å ha samleie med henne.

– Vel, når hun var 12, var jeg ikke interessert. Det har aldri interessert meg, men hun var vakker, svarte Trump.

5. – Kvinner bør straffes for abort

I et intervju med TV-kanalen MSNBC i mars ble Trump spurt om han var en tilhenger av å straffe personer som tar abort dersom abort ble forbudt.

– Det må være en eller annen form for straff, svarte Trump.

– For kvinnen? spurte journalist til MSNBC.

– Ja, svarte Trump.

Etter kraftig kritikk for uttalelsen trakk Trump tilbake uttalelsen.

«Det er doktoren eller andre som utfører den ulovlige handlingen på kvinnen som bør holdes ansvarlig, ikke kvinnen», skrev Trump i en uttalelse.

6. – Hvis hun blir trakassert bør hun slutte

Ivanka Trump fra talerstolen

DATTER: Hadde Ivanka Trump ha blitt trakassert på arbeidsplassen burde hun funnnet en ny jobb, mener Trump.

Foto: Mark Makela / Afp

Etter flere søksmål mot Roger Ailes for seksuell trakassering ble Trump spurt om hva han ville at datteren Ivanka skulle gjort hvis hun ble seksuelt trakassert på arbeidsplassen, skriver The Guardian.

– Hvis det hadde skjedd med Ivanka skulle jeg ønske at hun hadde funnet seg en ny karriere eller en jobb i et annet selskap, svarte Trump.

Trumps svar vekte sterke reaksjoner blant kvinnegrupper i USA, og dagen etter i et intervju med CNN forsøkte Donalds sønn Eric å forklare farens kommentar.

– Ivanka er sterk og mektig, og ville aldri latt seg selv bli seksuelt trakassert av sjefen, fortalte Eric Trump til CNN.

Senere samme dag presiserte Eric Trump at han mente seksuell trakassering og alle andre former for trakassering var uakseptabelt.

Donald Trump og Megyn Kelly kombo

FEIDE: Donald Trump og Megyn Kelly har hatt sine uenigheter. Kelly er blant dem som har anklaget Roger Ailes for trakassering på arbeidsplassen.

Foto: John Minchillo / Ap

7. Kvinner i militæret

Under et intervju med NBC i september ble Trump spurt om en Twitter-melding han hadde publisert tilbake i 2013, skriver CNN.

Twitter-meldingen antyder at menn og kvinner ikke kan være sammen i militæret.

Laster Twitter-innhold

– Jeg mener dette er korrekt, sa Trump når han ble spurt om meldingen.

8. Kalte tidligere Miss Universe for «ekkel»

Under den første presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump ble tidligere Miss Universe Alicia Machado en del av debatten.

Alicia Machado kåres til Miss Universe i 1996

MISS UNIVERSE: I 1996 ble Alicia Machado fra Venezuela kåret til Miss Universe. Siden har hun og Trump kranglet over vekten hun la på seg.

Foto: Eric Draper / Ap

– Han kalte denne kvinnen for «Miss piggy», så «Miss housekeeping» fordi hun var latinamerikansk. Hun er nå amerikansk statsborger og kommer til å stemme, sa Clinton under den første debatten.

– Hvor har du hørt dette, spurte Trump.

Etter debatten spurte Trump på Twitter om Clinton hadde hjulpet «ekle» Alicia Machado med å bli amerikansk statsborger slik at hun kunne bruke henne i debatten.

Trump og Machado hadde store uenigheter på nittitallet, og det ble spekulert i om hun kom til å bli fratatt missekronen.

– Hun veide først 53 kilo, så gikk hun opp i vekt til 72 eller 77 kilo. Hun liker å spise, fortalte Trump ifølge New Zealand Herald.

Hillary Clinton gikk til flere harde angrep på Donald Trump i nattens debatt mellom de amerikanske presidentkandidatene.

VIDEO: Se høydepunktene fra den første debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump.

9. – Du er ekkel

Trump fra talerstolen

SKREK: Trump skal ha skreket «du er ekkel, du er ekkel» til en kvinnelig advokat som skulle pumpe brystmelk.

Foto: DAVID BECKER / Reuters

Under en utspørring i 2011 reagerte Trump sterkt på at en kvinnelig advokat ba om en pause slik at hun kunne pumpe brystmelk, skriver New York Times.

– Han reiste seg, ansiktet var rødt og han skrek «du er ekkel, du er ekkel», fortalte Elizabeth Beck til avisen om hendelsen.

På Twitter reagerte Trump på intervjuet CNN hadde gjort med Beck.

– Advokaten Elizabeth Beck gjorde en forferdelig jobb mot meg, og hun tapte. Jeg elsket å vinne over henne, hun var lett, skrev Trump på Twitter i fjor.

Laster Twitter-innhold

10. – Å skifte bleier er en kvinnes jobb

Under et intervju med Glenn Beck i 2005 ble Trump spurt om hvor involvert han var som far. Trump ble spurt om han skiftet bleier på barna sine når de var yngre, skriver Politico.

– Nei, det har jeg ikke gjort. Å skifte bleier er en kvinnes jobb, svarte Trump.

– Det er mange kvinner som krever at mannen deres oppfører seg som en kone, og vet du hva, mange menn hører på dem, sa Trump tilbake i 2005.

Kommentarene ble brukt under primærvalget av Ted Cruz som sa at å skifte bleier er begge foreldrenes jobb.

SISTE NYTT

Siste nytt