Hopp til innhold

Kan skandalevideoen knuse Trump?

Presidentkandidat Donald Trump ba i natt om unnskyldning og lover å bli et bedre menneske etter det vulgære videoopptaket der han blant annet sier han har befølt kvinner.

Donald Trump beklager opptaket fra 2005.

IKKE PERFEKT: Donald Trump sa i videotalen sin at han aldri har sagt at han er perfekt.

Skandalevideoen er en katastrofe for Trump, mener kommentatorer. Selv innad i Trumpkampanjen sier kilder at den kan være dødsstøtet mot Republikanernes presidentkandidat.

Like over midnatt lokal tid lørdag leste Donald Trump opp en kort videotale fra Trump Tower i New York.

Jeg har aldri sagt jeg er perfekt. Jeg har sagt før at jeg angrer på ting jeg har sagt. Jeg ber om unnskyldning. Jeg lover å bli en bedre mann i morgen, og jeg vil aldri svikte dere, sa presidentkandidaten.

Trump sier i klipp fra 2005 at du får gjøre hva du vil når du er en stjerne.

SE VIDEO: Her kan du se uttalelsene fra Trump i 2005.

Full krise

Videoopptaket med Trump som ble offentliggjort av Washington Post i går kveld fikk all oppmerksomhet i de aller fleste amerikanske medier i natt til tross for at orkanen Matthew fortsatt herjer langs kysten.

Det blir kalt «oktoberoverraskelsen» i årets valgkamp. Definisjonen på en slik overraskelse er en hendelse som får avgjørende betydning for valget.

Og sexpraten fra 2005 det kan endre mye for Trump.

Donald Trump beklager opptaket fra 2005.

BEKLAGER: Trump beklager for uttalelsene fra 2005, i denne videoen som ble publisert på presidentkandidatens Facebook-side.

Svært grovt

Årsaken er at Trump i opptaket sier rett ut at han synes det er greit å angripe kvinner seksuelt. Han sier ikke at han har forgrepet seg på noen, men at han kan gjøre hva han vil med kvinner fordi han er kjent.

Det er ikke første gang Trump uttaler seg nedsettende om kvinner. Han har hetset en tidligere Miss Universe fordi hun hadde lagt på seg og beskyldt Fox programleder Megyn Kelly for å ha mensen fordi hun stilte ham kritiske spørsmål.

Men opptaket, som ble gjort da Trump besøket settet til såpeoperaen Days of Our Lives i 2005, er av et helt annet kaliber.

Donald Trump sitter inne i en buss i begynnelsen av videoen og vet kanskje ikke at mikrofonen hans står på. Han skryter av hvordan han har forsøkt å ha sex med en gift kvinne og beskriver henne i vulgære ordelag (måneder etter at han giftet seg med Melania).

Deretter går han over til å fortelle hvordan han kan gjøre hva han vil med kvinner fordi han er kjendis.

Når du er stjerne lar de deg gjøre det. Du kan gjøre hva du vil. Du kan beføle kvinner, sier Trump og fortsetter med enda grovere ord.

Trump Donald Trump og Megyn Kelly kombo

NEDSETTENDE: Trump har flere ganger blitt anklaget for å uttale seg nedsettende om kvinner. Fox News-journalist Megyn Kelly ble kalt en bimbo av presidentkandidaten.

Foto: John Minchillo / Ap

Republikanere ber Trump trekke seg

Fordømmelsen av Trumps uttalelser kommer fra hele det republikanske partiet.

Senator Mark Kirk fra Illinois, som kjemper hardt for gjenvalg, sier Trump bør trekke seg og la visepresidentkandidat Mike Pence overta.

Sittende kongressrepresentant, Jason Chaffetz fra Utah sier han ikke lenger vil stemme på Trump.

Hva partiledelsen og andre sentrale politikere i partiet vil gjøre de neste timene er det store spørsmålet

Ryan avlyser møte

– Jeg blir kvalm av Donald Trumps grove kommentarer mot kvinner. Donald Trump må viser kvinner langt større respekt, sier kongressleder Paul Ryan.

Paul Ryan fra talerstolen

KVALM: Kongressleder Paul Ryan sier han ble kvalm av Trumps kommentarer.

Foto: GARY CAMERON / Reuters
John McCain fra talerstolen

INGEN UNNSKYLDNING: Det finnes ingen unnskyldninger, sier senator John McCain om Trumps uttalelser.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Han skulle egentlig hatt med seg Trump på et valgmøte i hjemstaten Wisconsin i dag, men har invitert visepresidentkandidat Mike Pence i stedet.

– Det finnes ingen unnskyldninger for det Donald Trump har gjort. Ingen kvinne skal bli utsatt for noe slikt. Donald Trump må selv ta konsekvensene av dette, sier senator John McCain som stiller til gjenvalg i Arizona.

– Ingen kvinne skal noen gang måtte bli beskrevet eller snakket om på en slik måte, sier lederen i den republikanske partiorganisasjonen Reince Priebus som har stått last og brast med Trump gjennom hele valgkampen.

Men mange vil ha en mye sterkere reaksjon og mener ledende republikanerne som Ryan nå må vende Trump ryggen og trekke støtten til ham.

Ifølge anonyme kilder inne i Trumpkampanjen CNN har snakket med, er det slått full katastrofealarm og en kilde uttalte i natt at dette kan være "dødsstøtet mot Trumps valgkamp"

Lekket fra NBC

Videoen, som ble tatt opp i 2005, skal ha befunnet seg i et arkiv hos TV selskapet NBC, og noen derfra skal ha lekket den til The Washington Post som naturlig nok ikke vil oppgi sin kilde.

Sammen med Trump i opptaket er Billy Bush, den gang reporter i underholdningsprogrammet Access Hollywood. I dag journalist i NBCs frokost-TV

Bush er til alt overmål nevøen til tidligere president George Bush senior og fetter til George W. og Jeb Bush.

Også han beklaget i natt det han selv sier om kvinner i opptaket.

Konkurrerer med Clinton-e-post

Opptaket har spredd seg med lynets hastighet på sosiale medier og blir spilt om og om igjen på TV. I går kveld ble Hillary Clinton også offer for lekkasjer da Wikileaks offentliggjorde en rekke eposter mellom henne og valgkampledelsen hennes der hun blant annet beskriver sine nære bånd til Wall Street og skriver at hun er for frihandel.

TV-kanalen Fox var den eneste som i natt brukte tid på å dekke disse lekkasjene sammenligne dem med Trump-videoen.

Trump-videoen dominerer nyhetsdekningen i alle andre ledende medier halvannet døgn før den neste debatten mellom Clinton og Trump.

Hva skjer i St. Louis?

I morgen kveld møtes de to presidentkandidatene til ny debatt i St. Louis.

Denne gangen er det velgere i salen som skal stille noen av spørsmålene til dem.

Hvordan Trump vil håndtere videobomben både før og under debatten, er et åpent spørsmål. Det er også hva republikanske politikere som kjemper for sine egne gjenvalg skal gjøre nå.

Trump og Clinton

NY DEBATT: Det er store spekulasjoner om hva slags spørsmål Donald Trump vil få fra velgere under den neste debatten.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Trump har reist seg gang på gang i denne ekstremt spesielle valgkampen. Kommentatorer mener imidlertid det han nå står overfor er en helt ny type situasjon,

Men de samme kommentatorene har dømt ham nord og ned mange ganger og tatt feil.

Trump avsluttet videotalen sin i natt i velkjent angrepsposisjon.

– Bill og Hillary Clinton har gjort langt verre ting enn meg. Bill Clinton har faktisk misbrukt kvinner, sa Trump.

Kommentatorer minner imidlertid om at det er en kvinne ved navn Hillary Clinton og ikke mannen hennes som er Trumps motkandidat.

SISTE NYTT

Siste nytt