Trumps mest oppsiktsvekkende utspill under valgkampen

Han har av mange, spesielt utenfor USA, ikke blitt tatt seriøst, men Donald Trumps sleivete utspill og væremåte har gått rett hjem hos svært mange amerikanerne. Nå blir han etter alt å dømme republikanernes presidentkandidat i november. Her er retorikken som fikk ham dit.

Journalistene har gitt Trump timevis med tv-tid og metervis med spalteplass for hvert eneste utspill han har kommet med. Det har gjort det mulig for ham å drive en svært effektiv og historisk rimelig valgkamp.

SE VIDEO: Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, er kjent for sine sleivspark og kontroversielle uttalelser. Video: David Skovly.

Gang på gang har Donald Trump stjålet overskriftene siden han annonserte sitt presidentkandidatur for republikanerne i juni i fjor. Utspillene har vært alt fra bisarre til nedsettende, hånende, i grenseland til rasistiske og enkelte har blitt omtalt som direkte «farlige».

Hver gang de kontroversielle ordene har forlatt Trumps munn eller tastefingre, har fordømmelsen vært stor over hele verden. De færreste har kunnet tro at en mann med slike uttalelser er en seriøs kandidat til å bli USAs neste president.

Men etter nattens knockout på Ted Cruz i delstaten Indian er det klart at Donald Trump høyst sannsynlig vil bli republikanernes presidentkandidat. Hans ord har sjokkert hele verden, men det er nærliggende å tro at det nettopp er disse tilsynelatende sleivete utspillene som har ført ham dit.

Her er noen av de mest oppsiktsvekkende uttalelsene til Trump i løpet av denne nominasjonsvalgkampen:

– Skal bygge mur mot Mexico

Om han blir president eller ikke, har Trump allerede gjort skade på USAs forhold til nabolandet Mexico med et par nedsettende kommentarer. Først anklaget han Mexico for å sende de verste innbyggerne sine over grensen til USA.

– Når Mexico sender folk, sender de ikke sine beste, sa Trump da han kunngjorde sitt kandidatur i juni i fjor.

– De sender folk som har mange problemer, og de tar med seg de problemene. De tar med seg narkotika. De bringer med seg kriminalitet. De er voldtektsmenn, fortsatte han i sin omtale av mexicanske innvandrere, før han la til at «noen, antar jeg, er bra folk».

Deretter lovte han å bygge en mur på grensa til nabolandet i sør og lovte til og med at de skulle få ta regninga for den selv.

– Mexico skal få betale, sa han.

Trump langet ut mot Mexico på valgkampmøte i New Hampshire

Flere stikk mot Hillary

Det virker som om kampen for å faktisk bli USAs neste president skal stå mellom Donald Trump og Hillary Clinton i november. Selv om de ikke direkte konkurrerer mot hverandre under nominasjonsvalgene som pågår nå, hindrer det ikke noen av partene fra å komme med stikk mot hverandre.

I april i fjor, like før han annonserte sitt kandidatur, la Trump ut en Twitter-melding hvor han antydet at Hillary ikke kan lede USA ettersom ektemannen hennes ikke var trofast.

«Hvis Hillary Clinton ikke kan tilfredsstille sin ektemann, hva får henne til å tro at hun kan tilfredsstille USA?» Skrev Trump.

Meldingen ble etter hvert slettet, men ikke før skuespiller Lenny Jacobson hadde rukket å ta et bilde av meldingen. Trump hevdet at det var en av dem som hjelper til med å styre Twitter-kontoen hans som la ut meldingen.

Laster Twitter-innhold

Etter valgseire i forrige uke mente Trump at Clinton nå gjør det bra bare fordi hun er en kvinne.

– Det eneste kortet hun har er kvinnekortet, hun har ingenting annet, sa Trump under talen sin.

– Hvis Hillary Clinton hadde vært en mann, tror jeg ikke engang hun ville ha vunnet fem prosent av stemmene. Hun vinner bare fordi hun er kvinne, og det nydelige er at kvinner ikke liker henne!

Mensen-kommentar

Når det gjelder kvinner har Trump tråkket i salaten som det heter mer enn en gang. Uten at det har kostet ham stemmer.

Da programleder Megyn Kelly under den aller første debatten i august i fjor mellom de republikanske presidentkandidatene konfronterte Trump med hans tidligere nedsettende uttalelser om kvinner, svarte Trump med å antyde at hun hadde mensen.

– Du kunne se blod komme ut av øynene hennes, og blod komme ut av henne hvor enn det måtte være, sa Trump i et intervju med CNN etter debatten.

– Kvinner bør straffes for abort

For litt over en måned siden var Trump igjen i hardt vær da han uttalte at kvinner som tar abort burde straffes.

– Det må være en eller annen form for straff, svarte Trump på spørsmål fra journalisten under et TV-intervju med kanalen MSNBC i Wisconsin.

Når journalisten spurte om han mente straff for kvinnen, svarte Trump bekreftende.

Utsagnet skapte sterke reaksjoner i USA, og etter kraftig kritikk trakk han det tilbake.

«Det er doktoren eller andre som utfører den ulovlige handlingen på kvinnen som bør holdes ansvarlig, ikke kvinnen», skrev Trump i en uttalelse.

Ku Klux Klan-støtte

I februar kom det frem at Donald Trump sitt kandidatur støttes av den kjente rasisten og tidligere lederen av Ku Klux Klan, David Duke. Da Trump ble konfrontert med støtten under et intervju med CNN ville han ikke ta avstand til Duke og rasistorganisasjonen.

– Jeg vet ikke hvilken gruppe du snakker om. Du vil ikke at jeg skal fordømme en gruppe jeg ikke aner noe om, sa Trump.

Derimot var det en rekke andre som fordømte at Trump ikke fordømte. Både John Kasich og Ted Cruz, hans republikanske rivaler, gikk hardt ut mot Trump. Det samme gjorde de demokratiske kandidatene Bernie Sanders og Hillary Clinton.

Noen timer senere la Donald Trump ut en melding med video fra en pressekonferanse på Twitter hvor han tok avstand fra støtten til Duke. Selv om det hele virket noe motvillig.

– Jeg visste ikke engang at han støttet meg. David Duke støttet meg? Ok. Jeg vedkjenner meg det ikke, ok? Sa han og gikk raskt videre.

Laster Twitter-innhold

Hintet til penisstørrelse

At denne valgkampen i USA er noe helt for seg selv takket være Donald Trump, hersker det liten tvil om. Det største beviset på det kom kanskje under en tv-debatt i Detroit i starten av mars.

De fire gjenværende republikanske presidentkandidatene var alle samlet og debatten ble preget av skittkasting og til tider vulgariteter.

Marco Rubio hadde tidligere antydet at Trump har små hender, og uttalt at man «ikke kan stole på menn med små hender».

Dermed følte Trump at han måtte forsvare størrelsen på hendene sine. Og noe annet.

– Se på disse hendene. Er dette små hender? Og han har sagt om de er små, så må noe annet være smått. Jeg garanterer at det ikke er noe problem. Jeg garanterer det, sa han under den politiske debatten.

Gjorde narr av funksjonshemmet journalist

Under en tale i delstaten South Carolina i forbindelse med valgkampen valgte Donald Trump å latterliggjøre journalist Serge Kovaleski som lider av Arthrogryposis Multiplex Congenita (AMC) i armene – en tilstand der flere ledd er bøyde og stive i ulike deler av kroppen.

– Å den stakkars fyren, dere må se denne fyren, «Jeg vet ikke hva jeg sa! Jeg husker ikke!», sa Trump mens han gjorde spasmebevegelser med armene sine.

Artikkelen fortsetter under videoen

Trump Imiterer funksjonshemmet reporter på scenen.

Harseleringen hadde opprinnelse i en annen uttalelse fra Trump der han kort tid før hadde sagt at han etter terrorangrepene 11. september 2001 hadde vært vitne til at flere tusen muslimer feiret i den amerikanske delstaten New Jersey.

For å understøtte dette, hadde Trump vist til en artikkel i Washington Post skrevet av Kovaleski en uke etter terroren, hvor det sto at myndighetene hadde pågrepet og avhørt en rekke mennesker som «angivelig ble sett mens de feiret angrepene og hadde fester på takhus mens de så på ødeleggelsene på den andre siden av elva».

Ryktene ble senere sjekket og avkreftet av politi og lokale myndigheter som var i New Jersey i dagene og ukene etter terrorangrepet, og i et intervju med CNN noen dager før Trumps tale i North Carolina uttalte Kovaleski at han «ikke husker at noen sa at det var tusener eller en gang hundrevis av mennesker som feiret».

Det var dette som fikk Trump til å se rødt.

– Rubio har svetteproblemer

Trumps republikanske motkandidater har fått gjennomgå under nominasjonsvalget. Blant annet kaller han Ted Cruz løgnaktige Ted, mens Marco Rubio har fått økenavnet Lille-Marco.

Ekstra ille gikk det med Rubio i februar i år da Trump gjorde narr av nervene hans under en

– Han er et nervevrak. Dere skulle sett ham bak scenen, han måtte ha på seg sminke med en murskje.

– Han prøvde å dekke svetten som renner ut av ham. Har dere noensinne sett en fyr svette sånn?

Sa Trump før han litt senere fisket frem en vannflaske, holdt den opp og ropte: «Det er Rubio»! Deretter kastet han litt av vannet rundt seg og tok en god slurk.

Foreslo å drepe familiene til terrorister

Under et TV-program kalt «Fox and Friends» på Fox News, ble mangemilliarderen før jul spurt om hva han ville gjøre for å få slutt på ekstremistgruppa IS, dersom han ble president.

Svaret var: Å drepe familiene deres: «when you get these terrorists, you have to take out their families. They care about their lives, don´t kid yourself. When they say they don´t care about their lives, you have to take out their families».

SISTE NYTT

Siste nytt