Hopp til innhold

FN erkjenner ansvar for kolerautbrudd i Haiti

For første gang siden kolerautbruddet som tok livet av over 8000 mennesker i Haiti erkjenner FN ansvar overfor den lutfattige nasjonen.

Menneskerettighets-grupper og ofre for kolera demonstrerer i Port-au-Prince

FN har lenge nektet ansvar for kolerautbruddet i Haiti. Det har ført til sinne blant den haitiske befolkningen.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

FN sier for første gang at organisasjonen hadde en rolle i kolerautbruddet på Haiti for seks år siden. Utbruddet er sporet tilbake til FN-soldater fra Nepal, men FN har ikke erkjent ansvar før nå, skriver New York Times.

Behandlingssenter for ofre av kolera i Cap Haitien på Haiti

Over 8500 mennesker har dødd av utbruddet av kolera i Haiti.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Erkjenner ansvar for utbruddet

I en e-post fra Farhan Haq, en talsperson for FNs generalsekretær Ban Ki-moon, innrømmer FN at de spilte en rolle i utbruddet i Haiti.

– Det siste året har vi blitt overbevist om at FN skulle gjort mer når det kommer til det første utbruddet av kolera i Haiti og lidelsene til dem som ble berørt, skriver Haq i e-posten.

I e-posten legger talsmannen til generalsekretæren i FN til at nye svar vil bli presentert i løpet av de neste to månedene.

– Vi vil legge fram et nytt svar i løpet av de neste to månedene. Da vil arbeidet være fullført, etter avtale med haitiske myndigheter og diskusjoner med medlemslandene, skriver Haq.

HAITI-QUAKE-CHOLERA-PROTEST 106789721

Det brøt ut voldelige protester mot FN i Haiti da mistanken først rettet seg mot de fredsbevarende styrkene.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

«Ville ikke skjedd hadde det ikke vært for FN»

Ban Ki-moon besøker kolera-ofre på Haiti i 2014

FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte selv Haiti for to år siden.

Foto: Dieu Nalio Chery / Ap

Uttalelsene fra FN kommer etter en konfidensiell rapport ble sendt til Ban Ki-moon av FN-rådgiver Philip Alston. I rapporten står det at «kolerautbruddet ikke ville skjedd hadde det ikke vært for FN».

FN går ikke så langt som å erkjenne at de står bak utbruddet i uttalelsen fra generalsekretærens kontor, skriver New York Times.

I over fem år har FN avvist alle anklager om at organisasjonen har skyld for utbruddet i Haiti.

Kolera-ofre får behandling i Port-au-Prince på Haiti i 2016

Under Konvensjonen om FNs privilegier og immunitet har organisasjonen ikke noe ansvar overfor Haiti etter koleraepidemien, som etter alt å dømme stammer fra en FN-leir.

Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES / Reuters

Samme bakteriene som i Nepal

Over 8000 mennesker døde og 600.000 var syke av kolerautbruddet som brøt ut høsten 2010. Epidemien brøt ut kort tid etter det svært ødeleggende jordskjelvet som rammet landet. Før dette hadde ikke Haiti hatt et kolerautbrudd på over 100 år.

FN har aldri innrømmet at koleraen stammer fra dem, men enkelte anonyme tjenestemenn har fortalt media at dette er det mest sannsynlige opphavet til sykdommen. Nå erkjenner organisasjonen at de har en del av ansvaret for utbruddet.

Gentester har vist at kolerabakteriene i Haiti er de samme som førte til et utbrudd i Nepal i 2010. Mye tyder på at koleraepidemien stammer fra en FN-leir med fredsbevarende soldater fra Nepal.

SISTE NYTT

Siste nytt

Store demonstrasjoner rammer flere franske byer. I Bordeaux står rådhuset i brann.

Opptøyene i Frankrike fortsetter – rådhus i brann

Rådhuset i Bordeaux står i brann og 123 politifolk er skadet etter nok en dag med voldsomme opptøyer i Frankrike.