Hopp til innhold

Oppjusterer dødstallene med 66.000

Statsminister Jean-Max Bellerive sier flere enn 316.000 mennesker døde i jordskjelvet i Haiti for ett år siden.

Statsminister Jean-Max Bellerive i Haiti

Statsminster Jean-Max Bellerive (til venstre) minnes ofrene fra jordskjelvet i fjor sammen med president Rene Preval (med blomster) og førstekvinne Elisabet Debrosse Preval.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Anders Tvegård, Haiti
Foto: NRK

Mens de overlevende har samlet seg for å minnes de døde i jordskjelvet som rammet Haiti for ett år siden, oppjusterer myndighetene dødstallene kraftig.

– Tallet på døde i det voldsomme jordskjelvet i fjor er oppjustert til over 316.000, sier statsminister Jean-Max Bellerive.

Tallet overgår selv de høyeste anslagene for ett år siden, det tidligere tallet var 250.000. . Det er sjelden tallet på omkomne justeres opp så kraftig i etterkant.

Store ødeleggelser

En kvinne ber i ruinene av katedralen på Haiti

En kvinne ber i ruinene av en katedral i Haiti.

Foto: Ramon Espinosa / Ap
Haiti

Mange av de døde ligger gravlagt i en massegrav utenfor Port-au-Prince.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Jordskjelvet kom 12. januar 2010 klokken 16.43 lokal tid og ødela hjemmene til 1,3 millioner mennesker.

Det la også forretninger, kirker og skoler i ruiner. Ett år etter skjelvet ligger fremdeles store deler av de hardest rammede byene i ruiner .

I tillegg til de døde i jordskjelvet, har flere enn 3000 menneskeliv gått tapt i en koleraepedemi som har brutt ut i landet. Nærmere 160.00 har blitt syke.

I dag hadde overlevende samlet seg til minnegudstjenester. Alle butikker, skoler og offentlige institusjoner holdt stengt for å gi folk, de fleste kledd i hvitt for å hedre de døde, et pust i bakken.

Markeringene startet da avtroppende president Rene Preval var en av mange som møtte opp for å legge ned blomster på en massegrav i utkanten av hovedstaden Port-au-Prince.

Ber for fremtiden

En av dem som deltok på gårsdagens markeringer, er Jimmy. NRK møter ham i det han besøker det som ser ut som et stort hull i bybildet. Her lå en bank før 12. januar i fjor.

Det er en av de få ruinhaugene som er ryddet og fjernet i hovedstaden Port-au-Prince.

Han lå inneklemt i tre dager før han ble reddet. Den bankansatte som skulle veksle pengene hans, døde etter to dager i ruinene. Selv er han mest takknemlig for å være i live.

Det fins fortsatt områder som ikke er ryddet og det ligger mennesker under de sammenraste bygningene, medgir statsminister Bellerive.

Frustrasjon over den manglende utviklingen og oppryddingen kom også til uttrykk i gatene. Mindre grupper sprayet med svart omrisset av en kropp på bakken, og satt små stearinlys rundt.

Haiti ett år etter

Ungdomsgjenger sperret i går veier i Port-au-Prince og spraylakkerte omrisset av døde personer på bakken.

Foto: Anders Magnus / NRK

Det tolkes som en protest mot FN-styrkene og det tilsynelatende sakte arbeidet til de mange internasjonale organisasjonene som holder til her.

FNs spesialutsending Bill Clinton mener at det tar minst ett år til med hardt arbeid før folk får en følelse av at innsatsen faktisk kan nytte.

Slik så det ut i slummen i Port-au-Prince for ett år siden

Slik så det ut i slummen i Port-au-Prince for ett år siden.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt