Hopp til innhold

Kolera sprer seg raskt i Haiti

Røde Kors frykter at rundt 650.000 mennesker kan bli smittet av kolera. Sykdommen sprer seg som ild i tørt gress, og noen dør bare timer etter å ha blitt smittet.

Alle ti departementer i landet og hovedstaden Port-au-Prince har nå meldt om tilfeller av Kolera.

I den siste rapporten fra amerikanske Centers for Disease Control (CDC) viser at det er meldt om 91.770 tilfeller i hele landet.

43.243 mennesker er innlagt på sykehus, og 2120 har hittil dødd av sykdommen.

I noen tilfeller dør pasienter i løpet av to timer etter at de har fått den dødelige smitten.

Vi har et krisescenario på at så mange som 650.000 mennsker kan bli rammet av kolera i Haiti, forteller generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende.

Kolera overalt

Jordan Tappero ved CDC sier det haster å bremse spredningen av smitten fordi infrastrukturen i Haiti er så dårlig, med mangel på rent vann og dårlige sanitærforhold.

– Sykdommen nå er overalt i landet, forteller Tappero til nyhetsbyrået AFP.

Han ber de internajsonale hjelpeorgansisasjonene utvide oppholdet på Haiti og forsterke hjelpen, for å redusere den tunge byrden som sykdommen er.

CDC påpeker at det tregs både kortsiktige og langsiktige løsninger for å hanskes med sykdommen.

– Mangler 2000 sykepleiere

Verdenssamfunnet har fått kritikk for å ikke gi den gjelpen til lovet til Haiti . FN har bare fått inn en brøkdel av nødhjelpen som trengs i møtet med epidemien.

Røde Kors har sendt to eksperter til det kolerarammede landet for å vurdere situasjonen og mulig opptrapping utover sykehuset som allerede drives i Petit Guave.

– Vi vurderer hvordan vi eventulet skal trappe opp i Haiti. Vi mangler over 2000 sykepleiere, og 350 leger for å møte utfordringene, forteller Brende.

Spredning til nabolandet

Også i de største byene i nabolandet Den dominikanske republikk er det meldt om tilfeller av Kolera, men der er helseinfrastrukturen god nok til at myndighetene kan hanskes med sykdommen.

Haiti, som er det fattigste landet på den vestlige halvkule, sliter med å komme seg på beina igjen etter det voldsomme jordskjelvet som rammet det lille landet i januar.

I tllegg til Kolera-utbruddet har landet nylig holdt presidentvalg, som har ført til opptøyer, og enda flere drepte .

SISTE NYTT

Siste nytt