FNs generalsekretær Ban Ki-moon.
Foto: ANDREA COMAS / ReutersEt FN-panel som har gransket spredningen av den vannbårne sykdommen konkluderer med at epidemien startet med forurensingen av Artibonite-elven, der en gruppe hjelpearbeidere fra Nepal var stasjonert.
Rapporten, som ble offentliggjort onsdag kveld, ramser også opp en rekke tiltak som skal forhindre lignende spredninger i andre land, skriver nyhetsbyrået AFP.
Kolerautbruddet startet i oktober i fjor, ti måneder etter det katastrofale jordskjelvet som
.Les:
Sykdommen hadde imidlertid ikke vært påvist i landet på over hundre år, noe som fikk mange til å rette en pekefinger mot den nepalske FN-leiren, som ligger ved Mirebalais, langs en sideelv til Artibonite-elven.
Nepal hadde et kolerautbrudd kort tid i forveien, og utbruddet på Haiti startet kort tid etter at de ankom.
– Kom fra Asia
Demonstranter i Port-au-Prince angrep FN-personell og koleraklinikker, og flere trodde kolerautbruddet
.Les:
Rapporten konkluderer med at utbruddet skyldtes bakterier som kom til Haiti som et resultat av menneskelig aktivitet, og at bakterien trolig stammer fra det sørlige Asia.
FN-gruppen, som ble satt sammen av generalsekretær Ban Ki-moon, nekter imidlertid å legge skylda for utbruddet på en enkelt gruppe hjelpearbeidere.
«Krisen skyldtes en rekke sammenfallende omstendigheter, og ikke handlingene til en gruppe eller person», heter det.
Ifølge rapporten var ikke sanitæranlegget ved FN-leiren godt nok, og kombinert med den nærliggende elva var forholdene idelle for bakteriespredning.
«Innføringen av denne kolerabakterien som et resultat av miljøforurensing med avføring kunne ikke ha forårsaket et slikt utbrudd uten vann og sanitære mangler,» heter det.
Les også:
– Hjelpearbeidere må vaksineres
Samtidig kritiserer de den utstrakte bruken av elvevann til vasking, bading og drikking.
Panelet mener at alle hjelpearbeidere som reiser til og fra steder med kolera bør vaksineres, og at alle FN-baser bør forbedre sanitærforholdene sine.
FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han vil vurdere rapporten nøye, og sette sammen en ny gruppe som skal følge opp anbefalingene.
Organisasjonen Leger uten grenser sier seg fornøyd med FNs rapport, skriver AP.
– Vi er glade for at det er en prosess som gjør at opphavet til epidemien kan etterforskes, og at rapporten er gjort offentlig og tilgjengelig for fullt innsyn, sier organisasjonens talsmann på Haiti, Sylvain Groulx.
Les: