Hopp til innhold

– Kolera kom fra hjelpearbeidere

Kolerautbruddet som tok livet av 4500 mennesker på Haiti i fjor kom trolig fra en gruppe hjelpearbeidere i landet, mener FN.

En familie bader i en elv på Haiti

Koleraepidemien ville ikke spredd seg så raskt dersom sanitærforholdene hadde vært gode nok, og innbyggerne ikke hadde drukket og badet i elvevannet, mener FN.

Foto: Brennan Linsley / Ap

FNs generalsekretær Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Et FN-panel som har gransket spredningen av den vannbårne sykdommen konkluderer med at epidemien startet med forurensingen av Artibonite-elven, der en gruppe hjelpearbeidere fra Nepal var stasjonert.

Rapporten, som ble offentliggjort onsdag kveld, ramser også opp en rekke tiltak som skal forhindre lignende spredninger i andre land, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kolerautbruddet startet i oktober i fjor, ti måneder etter det katastrofale jordskjelvet som kostet over 300.000 menneskeliv .

Les: Haiti - landet der hjelpearbeidet står stille etter katastrofen

Sykdommen hadde imidlertid ikke vært påvist i landet på over hundre år, noe som fikk mange til å rette en pekefinger mot den nepalske FN-leiren, som ligger ved Mirebalais, langs en sideelv til Artibonite-elven.

Nepal hadde et kolerautbrudd kort tid i forveien, og utbruddet på Haiti startet kort tid etter at de ankom.

– Kom fra Asia

Demonstranter i Port-au-Prince angrep FN-personell og koleraklinikker, og flere trodde kolerautbruddet skyldtes svart magi .

Les: Opprør truer hjelpearbeidet i Haiti

Rapporten konkluderer med at utbruddet skyldtes bakterier som kom til Haiti som et resultat av menneskelig aktivitet, og at bakterien trolig stammer fra det sørlige Asia.

FN-gruppen, som ble satt sammen av generalsekretær Ban Ki-moon, nekter imidlertid å legge skylda for utbruddet på en enkelt gruppe hjelpearbeidere.

«Krisen skyldtes en rekke sammenfallende omstendigheter, og ikke handlingene til en gruppe eller person», heter det.

Ifølge rapporten var ikke sanitæranlegget ved FN-leiren godt nok, og kombinert med den nærliggende elva var forholdene idelle for bakteriespredning.

«Innføringen av denne kolerabakterien som et resultat av miljøforurensing med avføring kunne ikke ha forårsaket et slikt utbrudd uten vann og sanitære mangler,» heter det.

Les også: Yvensen (2) reddet fra koleradøden i Haiti

– Hjelpearbeidere må vaksineres

Samtidig kritiserer de den utstrakte bruken av elvevann til vasking, bading og drikking.

Panelet mener at alle hjelpearbeidere som reiser til og fra steder med kolera bør vaksineres, og at alle FN-baser bør forbedre sanitærforholdene sine.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han vil vurdere rapporten nøye, og sette sammen en ny gruppe som skal følge opp anbefalingene.

Organisasjonen Leger uten grenser sier seg fornøyd med FNs rapport, skriver AP.

– Vi er glade for at det er en prosess som gjør at opphavet til epidemien kan etterforskes, og at rapporten er gjort offentlig og tilgjengelig for fullt innsyn, sier organisasjonens talsmann på Haiti, Sylvain Groulx.

Les: 3000 kolera-døde i Haiti

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.