Hopp til innhold

EU gir britene kort brexit-utsettelse, men på tøffe vilkår

EU gir britene to nye brexit-datoer. Dermed unngår Storbritannia å bli kastet ut av EU neste fredag, men utsettelsen løser ikke britenes problemer.

EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens formann Jean Claude Junker holdt pressekonferanse om de nye brexit-fristene i Brussel.

Diskusjonene gikk fire timer på overtid på EUs toppmøte i Brussel torsdag kveld. Men til slutt ble stats- og regjeringssjefene enige om en løsning.

EUs tilbud har to trinn. I første omgang blir det kun snakk om en kort utsettelse til 12. april.

Hvis Parlamentet i London sier ja til utmeldingsavtalen innen denne datoen, kan utsettelsen forlenges til 22. mai, som er siste frist for å gå ut av EU før valget til nytt EU-parlament.

Det mener EU vil gi britene tid til å gjøre ferdig ratifikasjonen av skilsmisseavtalen.

Hvis avtalen ikke blir godkjent, må Storbritannia innen 12. april gi EU svar på hva veien videre skal være. Hvis ikke må de forlate EU på denne dagen, uten en avtale.

Fram til 12. april kan britene altså velge å godta brexitavtalen, forlate EU uten avtale, søke forlengelse av utmeldingen, eller tilbakekalle utmeldingen.

Jean-Claude Juncker og Donald Tusk

EU-president Donald Tusk og EUs Jean-Claude Juncker holdt en pressekonferanse sent torsdag kveld.

Foto: Virginia Mayo / AP

May har akseptert tilbudet

EU-president Donald Tusk sa på pressekonferansen seint torsdag kveld at den britiske regjeringen har akseptert EUs tilbud om å utsette brexit.

– Jeg har hatt flere møter med statsminister Theresa May i kveld, for å være sikker på at Storbritannia aksepterer forlengelsen vi har satt. Jeg kan med glede bekrefte at vi har kommet til en enighet om dette, sa Tusk.

Theresa Mays hodepine er at utsettelsen i natt ikke løser noen av hennes grunnleggende problemer. En utsettelse av problemene er ikke det samme som å løse dem, skriver BBC i natt, og lister opp hennes dilemmaer:

- Vil flere konservative parlamentsmedlemmer nå forlange hennes avgang?

- Når skal hun gå til parlamentet og be om støtte til en avtale det allerede har avslått to ganger? Og vil speakeren i parlamentet tillate ei slik avstemming?

-Om parlamentet avslår avtalen igjen, skal hun i så fall forlange at parlamentet kommer opp med en alternativ plan?

Theresa May 22. mars 2019

Theresa May forlater EU-toppmøtet i Brussel og tar to nye datoer med seg hjem til det britiske Parlamentet.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Frankrikes president Emmanuel Macron sa at det nå er britenes ansvar at de går ut av EU med en avtale.

– Vi har respektert deres ønsker og gjort vårt beste. De har fått to datoer de nå kan forholde seg til, sa Macron.

Emmanuel Macron 22. mars 2019

Frankrikes president Emmanuel Macron sier EU har gjort sitt. Nå er det opp til britene.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Merkel: Valget avgjørende

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa at EU-toppene hadde hatt en åpen og ærlig diskusjon om mulighetene for å gi britene en lengre utsettelse.

Men hun sier at det var EU-valget i mai som gjorde at de ikke kunne gi henne utsettelse til juni, slik Theresa May ønsket.

Angela Merkel 22. mars 2019

Hensynet til EU-valget ble avgjørende, sier Tysklands Angela Merkel.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

May lovet «myk» brexit

Statsminister Theresa May sier de nye datoene fra EU betyr at Storbritannia kan forlate EU på en «myk og kontrollert» måte.

Varsler Storbritannia EU innen 11. april om at landet har til hensikt å delta i valget til nytt EU-parlament, finnes det en åpning for ytterligere utsettelse, selv om Theresa May mener det er å holde britene for narr.

– Det vil ikke være riktig å be britiske velgere om delta i EU-valget i mai, tre år etter at de stemte for brexit, sa May.

Nervepirrende toppmøte

Stats- og regjeringssjefene diskuterte først saken med den britiske statsministeren i drøyt halvannen time torsdag ettermiddag.

Tonen under utspørringen skal ifølge diplomater ha vært respektfull, men tøff.

Deretter ble May sendt på dør, slik at de øvrige medlemslandene kunne fortsette diskusjonen uten henne.

Theresa May i Brussel

Storbritannias statsminister Theresa May har akseptert EUs tilbud om en utsettelse av brexit.

Foto: Frank Augstein / AP

Lekket hemmelig forslagstekst

Da May hadde forlatt rommet, ble en vedtaksforslag lagt fram for EU-toppene.

Denne forslagsteksten ble holdt strengt hemmelig fram til møtet. Men da utkastet ble lagt fram for lederne, tok det bare minutter før det var lekket til en rekke medier.

«Det europeiske råd forplikter seg til å enes om, før 29. mars 2019, en forlengelse til 22. mai 2019, forutsatt at utmeldingsavtalen godkjennes av Underhuset neste uke», lød teksten.

Videre ble det gjort klart at 22. mai er siste frist:

«Gitt at Storbritannia ikke har til hensikt å holde valg til EU-parlamentet, er ingen forlengelse mulig etter den datoen.»

Skilsmisseavtalen forklart på en-to-tre

SISTE NYTT

Siste nytt