Hopp til innhold

May ber om at brexit blir utsatt

LONDON/BRUSSEL/OSLO (NRK): EU krever at det britiske Underhuset godtar skilsmisseavtalen før de innvilger en utsettelse av brexit.

EU-president Donald Tusk

MEGET KLAR MELDING: EU-president Donald Tusk krever kanskje det umulige av de britiske politikerne.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

EU president Donald Tusk holdt onsdag ettermiddag en kort tale. Han sa at han hadde mottatt søknaden fra britene om at brexit skulle utsettes i en kort periode. Tusk opplyste at han nettopp hadde snakket med den britiske statsministeren Theresa May, og at han i løpet av de siste dagene hadde hatt en rekke konsultasjoner med andre ledere i EU.

– Basert på disse konsultasjonene, så kan jeg si at en kort utsettelse av brexit virker mulig, sa Tusk.

Så kom det er meget stort men.

– Utsettelsen kan bare bli innvilget dersom det britiske underhuset først godtar skilsmisseavtalen som er forhandlet fram med EU.

Det er den avtalen det britiske underhuset med meget klar margin allerede har sagt et klart nei til.

Tusk er ikke optimist

EU-presidenten gjorde det klart at britene har blitt vist både godvilje og tålmodighet under de mange forskjellige krumspringene de siste månedene, og at de fortsatt vil bli tatt imot på samme måte igjen.

Så kom det nok et stort men:

– Selv om håpet om at dette skal gå bra til slutt virker svakt, ja nesten som en illusjon, og selv om alle nå er veldig slitne av brexit, så kan vi ikke gi opp letingen etter en positiv løsning til slutt.

– Denne løsningen kan ikke innebære at det kommer nye forhandlinger om skilsmisseavtalen, slo Tusk fast.

Statsminister Theresa May

Utsettelsen er nok et nederlag for statsminister Theresa May.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Fikk ikke positive svar

Donald Tusk har de siste dagene hatt intense politiske samtaler med regjeringssjefer i blant annet i Berlin, Paris og Dublin for undersøke viljen til å gi britene en utsettelse av Brexit.

Tusk som selv i utgangspunktet var positiv til en kortere eller lengre utsettelse har ikke høstet positive svar.

Derfor kommer kravet om en kort utsettelse kun kan være en kort teknisk utsettelse med forbehold om at Underhuset har stemt for en avtale.

Desperat May

I går kom Theresa May med beskjeden hun hadde håpet å unngå.

Den politiske krisen i London gjør at hun måtte be om en utsettelse av hele utmeldelsen fra EU. I Underhuset fortalte May at hun har bedt EU-president Donald Tusk om en utsettelse fram til 30. juni.

Problemet er at politikerne verken vil ha brexitavtalen med EU eller gå ut av EU uten noen handelsavtale i det hele tatt. Derfor ber britene nå om en utsettelse av brexit for å forsøke å løse den politiske krisen i London.

I frykt for politisk opprør i London ber May i første omgang om en relativ kort utsettelse.

Kan bli langvarig

Flere EU-ledere har gitt uttrykk for at de har mistet troen på britisk politikk. EU-lederne krever et svar på hva britene skal med en utsettelse.

– En utsettelse må være knyttet til noe nytt, til en politisk prosess, sa sjefforhandler Michel Barnier på en pressekonferanse i Brussel tirsdag.

Brexit-motstandere

Brexit-motstandere har satt opp plakater utenfor Underhuset i Westminster i London i dagene før Storbritannia etter planen skulle ut av EU.

Foto: Matt Dunham / AP

Dersom britiske politikere i løpet av neste uke ikke har godkjent brexitavtalen, så vil EU gå inn for en lang utsettelse. Og dersom utsettelsen blir på mellom ett og to år, vil britene måtte være med i valget på nytt EU-parlament 23. mai.

Det vil i tillegg til å koste rundt 100 millioner pund, oppleves politisk trøblete. Hva som skjer med brexit vil da også bli mer uklart.

Begge sider i den opphetede EU-debatten i Storbritannia vil da kjempe med nebb og klør for å få opphevet brexitavtalen, og heller få igjennom sin versjon av brexit. Det innebærer alt fra en ny folkeavstemning eller å gå ut uten noen avtale, en såkalt «hard» brexit.

Brexitavtalen kan likevel komme opp på nytt

I en sjokkuttalelse fra Underhusets profilerte ordstyrer John Bercow mandag, ble det klart at regjeringen ikke får anledning til å stemme over brexitavtalen en tredje gang dersom lovforslaget med den endres vesentlig.

Det satte en effektiv stopper for Mays plan om å gi politikerne valget mellom å stemme på hennes brexitavtale eller risikere at EU-utmeldelsen blir utsatt i lang tid, og kanskje ikke bli noe av i det hele tatt.

Med Bercows hjelp slapp statsminister May å gå på nok et nederlag denne uken.

May prøver igjen til uken

Men brexitavtalen kan komme opp til ny avstemning dersom parlamentet stemmer for det. Det gjelder selv om den eventuelt ikke inneholder noe vesentlig nytt.

Klarer May det, så vil det ikke bli nødvendig med en lang utsettelse av brexit.

Regjeringen har sagt at den trenger 21 dager på å få på plass nødvendig lovverk for at brexit skal kunne gjennomføres. Det er snakk om at en kortvarig utsettelse vil vare fram til 30. juni.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.