Hopp til innhold

Eksperter om Macron: Derfor får han en tøff jobb

Emmanuel Macron (39) er Frankrikes neste og yngste president. Slik mener ekspertene at hans nye og uavhengige bevegelse «En Marche!» vil forme Frankrike og påvirke Europa.

France Election

NYVALGT PRESIDENT: Emmanuel Macron (39) får i oppgave å samle et splittet Frankrike

Foto: Emilio Morenatti / AP

Det har vært et historisk valg i Frankrike. Kandidatene til begge de tradisjonelle politiske partiene, sosialistene og de konservative, var ute etter første omgang.

Seirende ut kom den politiske kometen og sentrumskandidaten Emmanuel Macron og hans egen bevegelse En Marche – På Vei.

Og veien Macron skal lede Frankrike ned de neste fem årene vil bli utfordrende.

Må samle Frankrike

– Det politiske landskapet i Frankrike er radikalt endret, sier Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap til NRK.

Politisk er Frankrike et splittet land og Aukrust mener det nå er avgjørende at Macron samler nasjonen.

Kjerstin Aukrust

Macron må samle et splittet Frankrike, mener Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap.

– Over halvparten av dem som stemte på Macron, var proteststemmer mot Le Pen. Det var også en høy andel blanke stemmer. Hans viktigste oppgave blir nå å gjenreise tilliten, ikke bare til sitt eget prosjekt, men til politikken i Frankrike.

På hjemmebane er det særlig arbeidsledigheten i landet som må takles.

– Det er mange franskmenn i vanskelige livssituasjoner og Macron må klare det president François Hollande ikke klarte, å få ned arbeidsledigheten.

Parlamentsvalget blir avgjørende

Presidenten i Frankrike er svært mektig, men kun om han sikrer seg flertall i nasjonalforsamlingen etter parlamentsvalget – et valg som vil bli avgjørende for Macron.

Allerede i juni er det valg til nasjonalforsamlingen. Også dette skjer i to omganger, den 11. og 18. juni.

– Det viktigste for Macron nå er å få flertall alene i nasjonalforsamlingen. Dette er avgjørende om han skal få gjennom sin politikk. Hvis ikke kan han danne allianser, sier Kjerstin Aukrust.

Det som taler for Macron i parlamentsvalget er at han i motsetning til Le Pen gikk til valg med en langt mindre tydelig politikk. Det kan vise seg å være avgjørende om han søker flertall gjennom koalisjoner og kompromisser, noe som tradisjonelt er lite utbredt i fransk politikk.

– Han har bedre sjanse til å få flertall alene når man ser oppslutningen fra valget, men det er en vanskelig oppgave han står overfor, sier Aukrust.

Blir det ikke flertall i parlamentet kan Macron måtte se seg nødt til å jobbe i motbakke fra første stund.

Ingen «Frexit»

Med seier til Macron blir det ikke radikale endringer i forholdet mellom Frankrike og Europa. Selv har han sagt at han vil styrke båndet mellom Frankrike og EU.

Frankrike-ekspert Franck Orban mener valgseieren til Macron sender et tydelig signal ut i Europa.

Franck Orban byline

ET TYDELIG SIGNAL: Frankrike ønsker å bidra i europeisk politikk, mener førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Franck Orban.

– Dette var et valg mellom pessimisme og optimisme. Seieren til Macron gir et godt utgangspunkt for deres forhold til EU og det viser fransk vilje til å fortsatt spille en aktiv rolle i europeisk politikk, sier Orban til NRK.

Proteststemmene vil vokse

Men ikke alle jubler for seieren til den EU-vennlige kandidaten. Hans Jørgen Lysglimt Johansen partileder i det EU-kritiske partiet Alliansen tror Macron-seieren vil være problematisk for Frankrike.

– Proteststemmene vil fortsette å vokse, sier Lysglimt til NRK, som mener vi ikke har sett det siste av Le Pen og Nasjonal Front.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen

SKEPTISK: Partileder i Alliansen, ans Jørgen Lysglimt Johansen tror proteststemmene i Frankrike vil fortsette å vokse.

Foto: NRK

– At Le Pen og Nasjonal Front fikk 35 prosentene av stemmene tyder på at det er proteststemmer der ute som vil bli hørt, konstaterer Lysglimt.

SISTE NYTT

Siste nytt