Slik følger du presidentvalget i Frankrike

Søndag klokken åtte kunne franskmennene endelig gå inn i valglokalene og stemme på den personen de ønsker skal styre Frankrike de neste fem årene.

FRANCE-ELECTION/PRIVATISATION FILE PHOTO: A man looks at campaign posters of the 11th candidates who run in the 2017 French presidential election in Enghien-les-Bains

Selv om rundt 70 prosent av velgerne sier de vil stemme på søndag, er det langt fra alle som har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Her er NRKs guide til hvordan du kan følge innspurten i det franske presidentvalget.

Valgkampen avsluttes

De siste 44 timene før valget er det i henhold til fransk lov ulovlig å drive valgkamp. Verken kandidatene eller franske medier har nå mulighet til å diskutere valget.

De siste offisielle meningsmålingene ble lagt fram fredag kveld. Begge gir den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron en knapp ledelse over Nasjonal front-leder Marine Le Pen. Deretter følger den konservative kandidaten François Fillon, venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon og sosialistenes kandidat Benoît Hamon.

Selv om valgurnene i Frankrike ikke åpnet før søndag, begynte stemmegivningen i enkelte franske territorier i Stillehavet, som Fransk Polynesia, allerede lørdag.

Presidentkandidatene i Frankrike under TV-debatt

Elleve kandidater har kjempet om de franske velgernes gunst. I morgen kveld kommer en eller to til å stå igjen for å kjempe om fem år i Élyséepalasset.

Foto: Lionel Bonaventure / AP

Valglokalene åpner

Søndag er den store dagen. Valglokalene åpner klokken åtte på morgenen, og rundt 47 millioner personer har mulighet til å stemme på personen de ønsker skal lede Frankrike de neste fem årene.

Hvor mange som har tatt turen til valgurnene vil bli offentliggjort klokken 12.00 og 17.00.

Marine Le Pen under et valgkampmøte i Marseille

Nasjonals fronts Marine Le Pen har hele veien ligget godt an til å gå videre fra valgets første runde, likevel ligger det an til en valgthriller i Frankrike.

Foto: Michel Euler / AP
Emmanuel Macron under et valgkampmøte i Paris

Emmanuel Macron har anklaget Le Pen for å splitte det franske folket. Flere meningsmålinger spår at Macron og Le Pen er kandidatene velgerne må velge mellom i andre valgrunde.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Under presidentvalget i 2012 var valgoppmøtet i den første runden 79.5 prosent.

Det er forventet et lavere valgoppmøte under årets valg. Noe som kan være positivt for Marine Le Pen.

I 2002 var valgoppmøtet på 72 prosent, den gang endte Jean-Marie Le Pen på andre plass og kvalifiserte seg til den andre valgomgangen.

De fleste steder stenger valglokalene klokken 19.00, men ikke i de store byene. Belgiske og sveitsiske medier vil muligens offentliggjøre valgdagsmålinger og de første resultatene.

Klokken 20 på kvelden stenger valglokalene i de store byene som Paris, Lyon, Marseille, Rennes, Nice, Toulouse, og Nantes.

Etter klokken åtte kan de store franske TV-kanalene komme med valgdagsmålingene, men ifølge France TV kan det ta tid før man kan komme med en nøyaktig projeksjon.

Rundt 20:30 begynner resultatene å komme inn ettersom lokale myndigheter sender inn resultatene til innenriksdepartementet. Alle resultatene etter regioner, départements og byer vil bli tilgjengelige her.

Jean-Luc Melenchon og Francois Fillon under presidentdebatt utenfor Paris

François Fillon og Jean-Luc Mélenchon ligger hakket bak Le Pen og Macron på meningsmålingene.

Foto: POOL / Reuters

Runde to

Etter hvert som resultatene kommer inn vil kandidatene komme med uttalelser og holde taler. Representanter fra valgkampene vil allerede ha uttalt seg til de store kringkasterne. Allerede da vil de komme med antydninger til hvordan de tror valget har gått.

Hvis ingen av kandidatene ender opp med en oppslutning på over 50 prosent vil det bli en ny runde 7. mai. For de to kandidatene som får størst oppslutning starter den andre runden i morgen kveld.

For de ni kandidatene som ikke går videre til andre runde vil det komme et enormt press for å komme med støtteerklæringer til den kandidaten de vil støtte i andre valgrunde.

Etter at franskmennene har valgt president kommer runde to: parlamentsvalget i juni.

SISTE NYTT

Siste nytt