Hopp til innhold
Urix forklarer

Tapte den franske presidenten det tyske valget?

BRUSSEL (NRK): En svekket Angela Merkel er et dårlig resultat for Emmanuel Macron.

France Europe Migrants

Merkel og Macron under et møte i Elyseepalasset i Paris i august.

Foto: Francois Mori / AP

Det tyske valget kan ha gitt den pur unge Emmanuel Macron hans første synlige politiske rynke.

I morgen skal den unge ambisiøse franske presidenten legge frem sine ideer for en sterkere fellesvaluta i EU.

Tidspunktet er valgt med tanke på å kunne spille en rolle i de tyske koalisjonsforhandlingene.

Et tettere samarbeid mellom eurolandene er helt sentralt i Macrons planer om gjøre Frankrike til en sterkere økonomi i et sterkere EU. Viktigst og mest radikalt er ideen om et eget budsjett for Eurosonen. Det vil si for alle de 19 landene som i dag bruker Euroen som valuta.

Laster Twitter-innhold

Tysk liberal motstand

Det tyske valgresultatet kan nå tvinge Macron til å gå mer forsiktig frem. En av de mest sannsynlig koalisjonspartnerne for Merkels konservative CDU er det liberale FDP, og FDP er imot Macrons forslag om et fellesbudsjett.

Det hadde vært enklere for Macron om den tidligere presidenten i EU-parlamentet, Martin Schultz og hans sosialdemokratiske SPD, på nytt ville gå inn i en storkoalisjon.

Det meget svake valgresultatet vil trolig gjøre at SPD vil gjøre alt de kan for å unngå regjeringsmakt. De trenger noen år i reell opposisjon med eller uten pro-europeeren Martin Schultz som leder.

EU like skuffet som lettet

For ett år siden hadde EU-toppene i Brussel uttrykt lettelse over Merkels seier. Etter Brexit fryktet de nye skrell i Nederland, Østerrike og Frankrike.

Nederlagene som partiene ytterst til høyre ble påført av Emmuel Macron i Frankrike og Mark Rutte i Nederland, gjør at gjennombruddet til Alternative Für Deutchlands (AfD) i Tyskland nå fremstår som et tilbakeslag.

Angela Merkel vil, på samme måte som hun leverer kontinuitet til Tyskland, bidra til fortsatt stabilitet i EU.

Merkel har vært helt sentralt i holde den 27 gjenværende EU-landene samlet i Brexit-forhandlingene med Storbritannia, men det det tyske valgresultatet er en skuffelse for unionen.

En svekket Merkel vil ikke kunne gi EU den kraft til fornyelse som de hadde håpet på, og mange mener de trenger.

Må hente moralsk autoritet

To år senere blir Merkel straffet av tyske velgere for linjen hun la seg på under flyktningkrisen i 2015. Hun må nå mobilisere en moralsk kraft og autoritet som går langt utenfor hennes parlamentariske mandat hvis hun skal klare å bidra til løsninger på de meget store migrasjons- og flyktningeutfordingene EU står overfor. Det vil si løsninger som er i tråd med prestedatterens egen humanitære og kristne overbevisning.

Polen, Tsjekkia og Ungarn har motsatt seg å bli diktert av Brussel om hva slags asyl- og innvandringspolitikk de skal føre.

Nå kan de vise til at et stort antall av velgerne i det største og viktigste EU-landet langt på vei avviser politikken som Brussel og Merkel i tospann har forsøkt å påtvinge dem.

Europas glade høyrepopulister

Blant de aller første til å kommentere det tyske valgresultatet, var lederne for ytre høyre partiene i Frankrike og Italia. Begge gratulerte AfD med gjennombruddet.

Laster Twitter-innhold

Marine Le Pen er inne i et meget krevende periode hvor hun må forsøke å fornye sitt eget parti etter at hun tapte presidentvalget, og heller ikke klarte å gi Nasjonal Front et gjennombrudd i det franske parlamentet.

AfDs inntog i den tyske riksdagen viser at hun og hennes likesinnede har en rolle i kampen om hvordan Europa skal se ut.

Laster Twitter-innhold

For lederen i italienske Liga Nord er AfDs seier en klar inspirasjon før valget i Italia til neste år. Ytrehøyre-partiet med fotfeste nord i Italia kan sammen med sentrumspopulistene i 5-Stjernersbevegelsen skape problemer for både EU og Euro-samarbeidet.

EUs liberalister, konservative og sosidemkorater frykter på sine et gjennombrudd for AfD også i EU-parlamentet. Det vil styrke grupperingene av anti-EU partier. De har til nå ikke har hatt mye å hente i Tyskland.

EU-parlamentet spiller en viktigere rolle en før. De skal etter EUs parlamentsvalg i 2019 også ha et siste og avgjørende ord i Brexit-avtalen EU inngår med Storbritannia.

At AfD allerede dagen etter sitt virkelig gjennombrudd i tysk politikk er preget av splittelse og maktmap, er en mager trøst. Det er også en advarsel om det kaoset EU-toppene frykter følger med når uerfarne partier i ytterkantene får bredere folkelig tilslutning.

SISTE NYTT

Siste nytt