Hopp til innhold

Må selge partihovedkvarter for 450 millioner

Krisen for det franske sosialistpartiet fører til at partiet må selge det historiske hovedkvarteret sitt i en fasjonabel del av Paris.

Det franske sosialistpartiets hovedkvarter i 10 Rue de Solferino

Det franske sosialistpartiets hovedkvarter i 10 Rue de Solferino.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Sosialistpartiet har solgt det over 3000 kvadratmeter store hovedkvarteret i 7. arrondissement for 45,5 millioner euro, rundt 450 millioner norske kroner. Det skriver Le Parisien.

Francois Hollande

«Solferinos» siste store øyeblikk: François Hollande forlater sosialistkvarteret 14. mai i år etter å ha gått av som president.

Foto: STRINGER / AFP

– Beslutningen er tatt av økonomiske grunner etter at de offentlige inntektene har gått som en følge av resultatene av presidentvalget og parlamentsvalget, skriver Sosialistpartiet i en pressemelding om salget tirsdag kveld.

Partiet gjorde to historisk dårlige valg i vår.

Først fikk Benoît Hamon bare 6 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget i april. Det skjedde bare fem år etter partiets siste store triumf – da François Holland ble valgt til president i 2012.

Enda verre gikk det ved parlamentsvalget i juni. Der endte partiet med 29 mandater, en nedgang fra 280 mandater ved forrige valg, skriver Reuters.

Et bilde tatt i Det franske sosialistpartiets hovedkvarter mandag i denne uken

Et bilde tatt i Det franske sosialistpartiets hovedkvarter mandag i denne uken viser hvordan aktiviteten ikke er som i glansdagene.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Politisk og økonomisk krise

Den politiske krisen har ført med seg en økonomisk krise. Den offentlige partistøtten henger sammen med oppslutningen.

Ifølge partiets økonomiansvarlige, Jean-François Debat, må partiets årlige budsjett reduseres fra 28 til 8 millioner euro i året.-

Det betyr et «tap» på 100 millioner euro – rundt en milliard norske kroner – i løpet av den pågående fem år lange valgperioden.

President Francois Mitterand og hans kone Danielle 10. mai 1981

President François Mitterrand og hans kone Danielle 10. mai 1981 da Sosialistpartiet sto på toppen av sin makt.

Foto: JEAN-CLAUDE DELMAS / Afp

Partiet trenger også mindre plass etter at mange ansatte i hovedkvarteret må slutte som et resultat av den dårlige økonomien.

60 av 100 ansatte har mistet jobben i partihovedkvarteret etter de elendige valgene.

Kjøpt under Mitterand

Partiet har holdt hus i bygningen siden 1980 og kjøpte bygningen for 53 millioner franske franc i 1986.

På 1980-tallet var Sosialistpartiet på toppen av sin makt under president François Mitterrand, og «Solferino» – som hovedkvarteret ble kalt i partiet – symboliserte makten.

Den gang var «Solferino» hovedkvarter for Vest-Europas største sosialistpartie – nå symboliserer salg at partiet kjemper for å overleve.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt