Hopp til innhold

Duterte til menneskerettssjef: – Er du pedofil?

Filippinenes president Rodrigo Duterte er rasende etter å ha fått kritikk for drap på mindreårige i krigen mot narkotika.

Rodrigo Duterte

Filippinenes president Rodrigo Dutere med en perm som inneholder en liste over mistenkte narkokriminelle.

Foto: Aaron Favila / AP

De siste ukene har tre tenåringer blitt funnet drept i landet, noe som har ført til protester mot både politiet og Duterte.

Presidenten har også fått kritikk av Chito Gascon, som leder Filippinenes menneskerettighetskommisjon (CHR).

Dutertes svar er av den udiplomatiske sorten. Han anklager Gascon for å være en talsmann for opposisjonen, og ber ham heller fokusere på volden i den beleirede byen Marawi.

– Hvorfor er denne fyren så opptatt av unge folk, spesielt gutter? Er du pedofil? Hvorfor er du betatt av tenåringer? Jeg har mine tvil. Er du homofil eller pedofil? sier Duterte ifølge Reuters.

– Dette er uttalelser som ikke viser respekt for andres verdighet. Folket må forstå at barnedrap angår oss alle. De er sårbare, og trenger beskyttelse, sier CHR-talskvinne Jacqueline de Guia.

CHR har lenge klaget over at de mangler ressurser til å etterforske drapene i landet, og ba om et årsbudsjett på 260 millioner kroner, men ble tilbudt under halvparten av myndighetene.

Så stemte Dutertes allierte i kongressen for å gi CHR 150 kroner i stedet. Duterte foreslår at CHR kan bruke budsjettet sitt på å kjøpe kroppskameraer til politiet.

Demonstrasjon i Manila

Kian Delos Santos' medstudenter demonstrerte i Manila.

Foto: Noel Celis / AFP

Protesterer mot studentdrap

Fredag ble hele politistyrken i byen Caloocan beordret oppløst etter mistanker om at politifolk var involvert i drapene på tre tenåringer.

Fire politimenn er anmeldt for drapet på den 17 år gamle studenten Kian Delos Santos, som ble funnet torturert og drept etter en razzia i august. Politiet hevder han var en narkolanger som skjøt mot dem, mens familie og vitner sier han ble skutt mens han ba for livet sitt.

Drapet førte til demonstrasjoner i hovedstaden Manila, og den katolske kirken protesterer ved å ringe med kirkeklokkene i 40 dager.

Torsdag neste uke er det planlagt demonstrasjoner over hele landet for å markere at det er 45 år siden daværende president Ferdinand Marcos innførte en langvarig unntakstilstand som knyttes til omfattende brudd på borger- og menneskerettighetene.

Marcos ble i fjor begravet med fulle æresbevisninger på en heltekirkegård i Manila.

Ifølge forsvarsminister Delfin Lorenzana har Duterte vurdert å utvide den militære unntakstilstanden i sør til å gjelde hele landet dersom opposisjonens demonstrasjoner blir for voldsomme.

Demonstrasjon i Manila

Demonstranter i Manila brenner figurer av Donald Trump og Rodrigo Duterte i protest mot USAs innblanding i krigen mot islamistiske opprørere i Marawi.

Foto: Romeo Ranoco / Reuters

Flere tusen drepte

Duterte gikk til valg på å utrydde kriminalitet og narkotikaavhengighet, og har hatt en jevn oppslutning på mellom 70 og 80 prosent til tross for anklagene om rene henrettelser av narkomane.

Human Rights Watch anslår at over 7000 mennesker er drept, og kritiserer Duterte for å la politiet drepe ustraffet.

Duterte hevder politiet kun får drepe i selvforsvar, men har likevel utlovet medaljer, sammenlignet seg selv med Hitler og lovet å drepe millioner av kriminelle.

Drap i Manila

En av mange drepte fjernes fra gata i Manila. President Rodrigo Duterte har lovet å beskytte politifolk som dreper «idioter» som gjør motstand.

Foto: Bullit Marquez / AP

SISTE NYTT

Siste nytt