President Duterte: Narkomane er ikke mennesker

Filippinenes president Rodrigo Duterte stiller seg uforstående til kritikken etter at hans jakt på narkotikalangere og –brukere har ført til over 1900 drepte på få uker.

Filippinenes president Rodrigo Duterte taler til soldater

ERKLÆRT KRIG: Filippinenes president Rodrigo Duterte har erklært krig mot narkotika, men er blitt anklaget for brudd på menneskerettighetene for drapene på narkomane og narkotikalangere. – Er narkomane egentlig mennesker?, svarer Duterte.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

– En forbrytelse mot menneskeheten? La meg være ærlig med dere, er dette egentlig mennesker? Hvilke definisjoner er det dere har på et menneske?, spør president Rodrigo Duterte.

Over 1900 mennesker er drept siden Duterte overtok som president for to måneder siden etter å ha vunnet presidentvalget på Filippinene i mai.

Han lovet da belønning om amnesti til politifolk som drepte enhver som mistenkes for å være involvert i bruk eller omsetting av narkotika.

Mener det er uunngåelig å drepe

FN har kritisert Duterte og ment at den nådeløse jakten på narkotikabrukere og dem som selger narkotika, er et brudd på menneskerettighetene.

I dag svarte Duterte på kritikken.

– Menneskerettigheter? Dersom dere har en hjerne, så bruk begrepet i riktig sammenheng, sier han i en tale til soldater, ifølge AFP.

– Man kan ikke føre krig uten å drepe, fastslår han og legger til at mange av de drepte narkomane var langt forbi stadiet hvor rehabilitering ville ha vært mulig.

Krig mot narkotika

Duterte varslet allerede i valgkampen at han ville utrydde kriminaliteten og narkotikaen på Filippinene for å unngå at det skulle bli en «narkostat».

– I løpet av mine første seks måneder som president skal vi drepe 100.000 kriminelle, sa Duterte da.

– Det skal flyte så mange tusen lik av kriminelle i Manila-bukta at fiskene blir fete, konkluderte han.

Etter at han inntok presidentkontoret for åtte uker siden, har han erklært krig mot narkotika. Siden har det vært rundt 36 narkotikarelaterte drap på Filippinene hver dag, ifølge Reuters.

Til sammen er over 1900 mennesker drept i Dutertes «krig mot narkotika». Om lag halvparten av dem er drept av politifolk, opplyser myndighetene selv.

fanger i Manila

OVERFYLTE FENGSLER: De filippinske myndighetenes massearrestasjoner i den erklærte «krigen mot narkotika» har ført til kaos i fengslene. I dette fengselet, som opprinnelig er bygget for 800 fanger, er det nå nær 4000 mennesker innenfor murene.

Foto: NOEL CELIS / Afp

– Tenn på narkolangernes hjem!

Filippinenes nasjonale politisjef Ronald Dela Rosa oppfordret før helgen narkotikabrukere til å drepe narkotikalangerne og brenne hjemmene deres.

– Hva med å avlegge dem et besøk, helle bensin på hjemmene deres og tenne på for å vise deres sinne, foreslo Dela Rosa, ifølge AFP.

FN har sagt at de vil til Filippinene for å undersøke anklagene om at politiet gjennomfører utenomrettslige henrettelser, men en talsmann for Duterte har erklært at FN ikke er velkommen.

Duterte har også truet med å trekke Filippinene ut av FN.

– Hvis du er en så respektløs horesønn, da forlater jeg deg bare, sa Duterte om FN tidligere denne måneden.

En filippinsk politimann står ved siden av en mann som ligger drept på gaten

DREPT: Om lag 2000 mennesker er hittil drept i «krigen mot narkotika» som president Rodrigo Duterte erklærte etter at han ble president for to måneder siden. Her står en filippinsk politimann ved siden av ett av ofrene i Manila denne helgen.

Foto: NOEL CELIS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt