Lover medalje til alle som dreper narkolangere

Filippinenes påtroppende president Rodrigo Duterte ber befolkningen om å drepe narkolangere som oppfører seg truende.

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte tar snart fatt på en seksårig presidentperiode. Da vil han drepe flere tusen kriminelle.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

I en TV-sendt tale sent lørdag kveld ba Duterte innbyggerne om å hjelpe ham med å bekjempe narkotikakriminalitet.

– Ring gjerne oss, politiet, eller gjør det selv hvis du har et skytevåpen. Du har min støtte. Hvis en narkotikalanger motsetter seg pågripelse eller truer en borger med pistol eller kniv, kan du drepe ham. Skyt ham, så gir jeg deg en medalje, sa Duterte.

Duterte har gjort seg bemerket med en rekke kontroversielle utspill siden han ble valgt i mai.

71-åringen har lovet å få slutt på kriminalitet og korrupsjon innen seks måneder, og varslet umiddelbart at han vil gi sikkerhetsstyrkene frie tøyler til å drepe titusener av kriminelle.

Truet politigeneraler

Duterte mener også at mange politifolk har gjort seg skyldige i korrupsjon og narkotikakriminalitet, og i helgas tale truet han tre politigeneraler i hovedstaden med offentlig ydmykelse dersom de ikke sier opp jobbene sine.

Deretter kom han med en advarsel til alle politifolk som vurderer å bryte loven «av ren grådighet».

– Hvis du fortsatt driver med narkotika, kommer jeg til å drepe deg. Det er ikke en vits. Jeg prøver ikke å få deg til å le, din drittsekk, jeg kommer virkelig til å drepe deg, sa Duterte til jubel og applaus fra publikum.

Duterte er mistenkt for å ha brukt dødsskvadroner på motorsykler til å drepe over 1000 kriminelle mens han var borgermester i byen Davao.

Han har imidlertid aldri blitt tiltalt, blant annet fordi ingen tør å vitne mot ham, skriver AP. Under valgkampen vitset han likevel om at han ville benåde dødsskvadronene og seg selv så fort han ble president.

Duterte starter sin seksårige presidentperiode 30. juni.

SISTE NYTT

Siste nytt