NRK Meny
Normal

Kalte Obama «horunge» – nå angrer han

Barack Obama avlyste det planlagte møtet med Rodrigo Duterte etter å ha blitt kalt «horunge». Nå angrer den filippinske presidenten på kommentaren.

USAs president Barack Obama avlyser det planlagte møtet med Rodrigo Duterte etter å ha blitt kalt «horeunge» av den filippinske presidenten. Kommentaren kom som svar på at Obama ville ta opp Dutertes plan om å drepe tusener av mistenkte kriminelle.

– Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. Din horunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet, sa Duterte mandag.

Kommentaren var et svar på Obamas uttalelse om at han ville ta opp Dutertes plan om å drepe tusener av mistenkte kriminelle. De to presidentene skulle etter planen møtes på sidelinjen av et regionalt toppmøte i Laos i dag.

Sent mandag kveld besluttet Obama å avlyse møtet med den filippinske presidenten. I stedet skal Obama møte Sør-Koreas president Park Geun-hye, opplyser Det hvite hus.

Rodrigo Duterte

Filippinenes president angrer på uttalelsene

Foto: LEAN DAVAL JR / Reuters

Angrer kommentar

Etter å ha sett oppstyret kommentaren førte til, har nå Duterte valgt å beklage.

– Min sterke reaksjon kom etter spørsmål fra pressen, som lokket frem et sinne i meg. Jeg beklager at det fremsto som et personlig angrep på den amerikanske presidenten, heter det i en uttalelse fra Duterte.

I en langt mer forsonlig tone opplyser Dutertes stab nå at de to presidentene vil møtes på et senere tidspunkt.

– Vårt mål er å føre en selvstendig utenrikspolitikk, samtidig som vi knytter sterkere bånd med alle nasjoner, ikke minst USA som er en viktig alliert sier Rodrigo Duterte.

Duterte og Obama deltar begge på det sørøstasiatisk toppmøtet (ASEAN) i Laos i dag. Obama har så langt ikke respondert på beklagelsen. Den amerikanske presidenten ble i morges mottatt i Laos. Han er den første sittende amerikanske president som besøker landet USA teppebombet i nesten ti år under Vietnamkrigen.

Les også: President Duterte: Narkomane er ikke mennesker

Obama i Laos

USAs president Barack Obama blir mottat i Vientiane.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Har brukt kraftuttrykk tidligere

Det er langt fra første gang Rodrigo Duterte langer ut med kraftuttrykk mot kritikere av hans kriminalpolitikk.

Den filippinske presidenten lovet i valgkampen dusør for å ta livet av 100.000 kriminelle og dumpe så mange lik i Manilabukten at fiskene ville bli fete.

Les også: President Duterte: Narkomane er ikke mennesker

FN anklaget den nyvalgte presidenten for brudd på folkeretten etter den varslede krigen mot narkotika. Duterte slo i forholdsvis lite diplomatiske ordelag tilbake mot FN, og sa at «hvis dere ikke viser respekt, horunger, kommer vi til å melde oss ut av FN». I tillegg har han beskrevet USAs ambassadør til Filippinene som «homo» og en «horunge». Duterte trakk senere tilbake trusselen om å melde landet ut av verdensorganisasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt