Hopp til innhold

– Ha medlidenhet med oss, president Duterte

MANILA (NRK): Klokken er ti på halv ett, og nattens blodige drapsbølge i Manila har så vidt startet. I et beskjedent skur i slumbydelen Pasig er en mann og en kvinne nettopp skutt og drept av maskerte menn.

Siden Rodrigo Duterte kom til makten i Filippinene er minst 3500 mennesker drept.

I det vi kommer til åstedet har krimteknikerne akkurat startet arbeidet.

De må jobbe raskt. Dette er allerede drap nummer fire og fem i natt. Det vil komme flere. I all hast tar de noen bilder, før likene bæres ut.

Utenfor står søsteren til en av de drepte, Luzwiminda Guzbid.

Hun gråter.

– President Duterte, stans disse drapene på oss vanlige fattigfolk. Det er nok av bakmenn og narkobaroner, det er de du må arrestere. Maskerte menn skjøt min bror her. Vi er bare småfolk, fattigfolk. Ha medlidenhet med oss, president Duterte!

Luzwiminda Guzbid på Filippinene

Bak Luzwiminda Guzbid ligger hennes døde bror. Han ble skutt og drept av maskerte menn. Nå trygler hun president Rodrigo Duterte om nåde.

Foto: Peter Svaar / NRK

3500 drept til nå

Rodrigo Duterte vant valget før sommeren på sitt løfte om å utrydde narkotika og kriminalitet.

Under valgkampen skrøt han av at det skulle flyte så mange lik av kriminelle i Manila-bukta at fiskene ble fete.

For en uke siden sammenlignet han seg med Hitler:

– Hitler utslettet tre millioner jøder. Her på Filippinene har vi tre millioner narkomane. Jeg slakter dem gjerne, fortalte han på en av sine nattlige pressekonferanser i Davao City 30. september.

Liket av broren til Luzwiminda Guzbid bæres bort

Liket av broren til Luzwiminda Guzbid bæres bort.

Foto: Peter Svaar / NRK

Siden Duterte kom til makten er minst 3500 mennesker drept.

Rundt 1200 er døde i rene skuddvekslinger med politiet.

Resten er drept av såkalte «vigilantes», maskerte menn som kommer på motorsykkel i nattemørket med pistol. Ingen vet sikkert hvem de er, men for noen dager siden fortalte en anonym politikilde til avisa Guardian at en elitestyrke i politiet også deltar i slike uoffisielle likvideringer.

Blodbadet har blitt møtt med kraftig internasjonal fordømmelse. Både USA og EU har uttrykt stor bekymring. Dutertes svar har til nå vært at EU kan «fuck off» og president Obama kan «go to hell».

Har ikke råd til begravelsen

Teresita foran kisten til ektemannen Rolando Serbano på Filippinene

Teresita foran kisten til ektemannen Rolando Serbano.

Foto: Peter Svaar / NRK

Bak hvert av de flere tusen drapsofrene nå står familier som mister en far, en sønn eller ektefelle. Så godt som alle ofrene er fattige, og bor i Manilas slumområder.

I Tondo-slummen sørger Teresita Galvez over ektemannen Rolando C. Serbano som ble skutt og drept av maskerte menn den 15. September.

Siden har han ligget i en glasskiste utenfor familiens beskjedne skur.

– De skjøt ham i høyre øye, og så slo de ham i hodet med pistolen. Deretter skjøt de ham på nytt, sier hun og tørker forsiktig over kistens glassplate.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke. Vi har ikke engang penger til begravelsen. Vi mangler 35.000 pesos (5800 kroner) for å få gravlagt ham.

Galvez og ektemannen hadde en liten sønn sammen, som nå har mistet sin far.

Vanligvis oppsøker slekt og venner familier i sorg for å gi støtte og penger. Men til Teresita kommer det ingen.

– Politiet og disse maskerte mennene sirkler fortsatt rundt her hver eneste kveld. Så alle er redde. Det er ingen som besøker meg, sier hun.

Tilbake på drapsåstedet i Pasig har søster Luzwiminda Guzbid nå samme problem. Hun fortviler over å ikke ha penger til å få frigitt liket av broren Fred når begravelsesbyrået tar ham med seg.

– Han brukte stoff, det er riktig, medgir hun.

– Men han var ingen pusher. Min bror var et godt menneske. Han hjalp mange andre mennesker her. President Duterte, hvorfor drepte du ham?

SISTE NYTT

Siste nytt