Hopp til innhold

Duterte slår knallhardt ned på «IS-opprøret» på Filippinene

Filippinske myndigheter hevder at de har full kontroll over det meste av byen Marawi etter at islamske opprørere klarte å plante IS-flagget i byen. – Det har en skremselseffekt, men jeg tviler på at opprøret vil spre seg nordover, sier ekspert på Filippinene.

IS-flagget i Marawi

Forrige uke klarte en gruppe muslimske opprører å ta kontroll over byen Marawi på Filippinene. På dette bildet som er gjengitt av en rekke nyhetsmedier, vaier IS-flagget over byen.

Opprørerne lyktes med ta byen i et blodig oppgjør forrige uke da militante islamister strømmet inn i byen.

Islamistene tilhører terrorgruppen Maute, en opprørsgruppe som ledes av Abdullah Maute, og som har sverget troskap til IS.

– Bare noen mindre områder i Marawi er fortsatt under opprørernes kontroll, sier hærens talsmann Restituto Padilla mandag.

Han tilbakeviser dermed påstandene om at Maute-opprørerne fortsatt har kontroll over halve byen.

– Hæren og politiet har kontroll over hele byen bortsett fra noen områder som Maute fortsatt holder. Vi gjennomfører nå operasjoner i disse områdene, sier Padilla.

Laster Twitter-innhold

Over 100 drepte

Kampene mellom hæren og opprørerne beskrives som svært blodige og i løpet av den siste uken har 103 mennesker mistet livet.

Ifølge øyenvitner stormet maskerte opprøre inn i byen 24. mai. Sjokkerte innbyggere fikk se at Maute-opprørerne plantet IS-flagget i byen. Senere samme dag erklærte president Rodrigo Duterte unntakstilstand.

Unntakstilstanden omfatter hele Mindanao, en region sør i landet med 20 millioner innbyggere.

  • Les også: «Halshogd» politisjef i god behold
    Filippinske soldater

    Filippinske myndigheter erklærte unntakstilstand og satte inn tungt bevæpnede styrker for å slå ned opprøret på Mindanao.

    Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Søndag ble åtte sivile menn som myndighetene mener ble likvidert av islamister, funnet drept. Det var festet en papirlapp på en av dem med budskap om at de hadde «forrådt sin tro».

I tillegg er 61 opprørere, elleve soldater og fire politifolk bekreftet drept i kampene, ifølge myndighetene.

Sosialantropolog Arne Røkkum

Professor i sosialantropologi Arne Røkkum mener det dreier seg om lokale trefninger, og motstanden hæren møter er relativ liten. – Det er en del ødeleggelser i byen Marawi, men det handler ikke om en invasjonsstyrke.

Foto: Privat

Kalifat

Professor i sosialantropologi Arne Røkkum sier at Maute har som mål å opprette et kalifat i Sørøst-Asia med utgangspunkt i Mindanao. Men sosialantropologen med god kjennskap til området, tviler på at det vil skje.

– Dette handler om ganske små grupper, og grupper som er svært isolert rent militært. Jeg vil tro at det er ganske små sjanser for at dette skal spre seg utover Mindanao, og inn i det sørlige Visasyas, sier han.

Røkkum viser til meldinger om at Maute-gruppen, som den filippinske hæren kjemper mot, ikke utgjør mer enn 263 medlemmer. Han mener at unntakstilstanden som Duterte har innført, er nærmest et slags «overkill».

IS-flagget i Marawi

Opprørerne plantet IS-flagget midt i gaten i Marawi. Nå hevder hæren de har kontroll over det meste av byen.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Få fremmedkrigere

– Situasjonen er rett og slett ikke er så alvorlig som oppslagene i media skulle tilsi. Det er snakk om lokale trefninger og ganske få personer fra en liten gruppe. Det er et spørsmål om begrepet militær unntakstilstand. For å si det på en enkel måte handler det om muligheten til å ta folk i forvaring uten å stille dem for retten.

I likhet med den militante islamistgruppen Abu Sayyaf, som holdt nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel, sverger Maute troskap til IS. Men Røkkum sier at de militært sett har liten støtte.

– Det har få fremmedkrigere – kun noen fra Malaysia, og ingen tilstedeværelse av enheter av IS fra Midtøsten i det hele tatt.

Marawi

SISTE NYTT

Siste nytt