Duterte vitset om å tillate voldtekt

Mens militæret bomber byen Marawi, vitser Filippinenes president Rodrigo Duterte med at soldatene hans kan voldta uten å bli straffet.

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte har beordret militæret til å «knuse» opprørerne i Marawi.

Foto: Bullit Marquez / AP

Duterte holdt en tale til soldatene på øya Mindanao fredag, der han har innført militær unntakstilstand etter at militante opprørere med tilknytning til IS gikk til angrep på byen Marawi.

– Når det gjelder denne militære unntakstilstanden og konsekvensene og følgene av den, er det jeg som har det fulle og hele ansvaret. Bare gjør jobben deres, så tar jeg meg av resten, sier Duterte.

Ifølge taleutskriften fra presidentens kontor gikk han videre til å snakke om eventuelle forbrytelser soldatene kan begå.

– Jeg går i fengsel for dere. Hvis dere har voldtatt tre kvinner, det innrømmer jeg, da får det stå på min regning, sa Duterte ifølge AP.

Det er ikke første gangen Duterte har vitset om voldtekt. Mens han var ordfører i Davao vitset han med at han burde vært først i køen da en australsk misjonær ble voldtatt og drept under et fangeopprør, en uttalelse han måtte beklage.

Duterte er kjent for en rekke kontroversielle uttalelser, banning og trusler. Han har kalt paven en horunge, vist fingeren til EU, bedt Barack Obama dra til helvete og sammenlignet seg selv med Hitler. Han har også truet med å drepe og spise opprørere og mate fiskene med kriminelle.

Marawi

Brann i Marawi etter et av luftangrepene fra filippinske militærfly.

Foto: Bullit Marquez / AP

Beleiret av opprørere

Duterte har fått mye kritikk for overdreven maktbruk i sin egen krig mot narkotika, og flere menneskerettighetsgrupper mener også unntakstilstanden i Marawi er overdreven og åpner for forbrytelser blant sikkerhetsstyrkene.

Isnilon Hapilon

Isnilon Hapilon regnes som lederen av IS i Sørøst-Asia, og er etterlyst av amerikanske myndigheter.

Foto: AP

Byen Marawi har vært beleiret av militante opprørere siden tirsdag, etter et mislykket anslag mot terrorlistede Isnilon Hapilon.

Hapilon slapp unna, og opprørerne tok over deler av byen før de tok gisler og tente på bygninger. Hapilon befinner seg trolig fortsatt i Marawi.

Duterte innførte militær unntakstilstand i 60 dager, og hittil er minst 44 personer drept.

Marawi

Innbyggere evakuerer hjemmene sine i Marawi.

Foto: Ted Aljibe / AFP

– Utrydd dem

Lørdag fortsetter angrepene med luftangrep fra filippinske jagerfly og kamper i Marawis gater.

Sivile i Marawi, som har rundt 200.000 innbyggere, vifter med flagg fra vinduene sine for å vise at de ikke tar del i kamphandlingene, skriver AP.

Flere tusen har rømt fra byen, men ifølge militæret vil mange bli igjen for å passe på hjemmene sine.

Duterte har beordret styrkene til å «knuse» opprørerne.

– Mine ordre til soldatene gjelder alle som ikke er autorisert til å bære våpen og gjør motstand. Drep dem, utrydd dem, sier han.

Flere opprørsgrupper sør i landet har erklært sin støtte til IS, men det er foreløpig ikke påvist noen håndfast forbindelse mellom dem.

Marawi

En innbygger i Marwi holder et hvitt flagg mens han snakker med en regjeringssoldat.

Foto: Romeo Ranoco / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt