Hopp til innhold

David Cameron vil knuse IS

London (NRK): Med en brite som det neste varslede offer fra islamistene i Nord-Irak, og med en brite som den mulige bøddelen, står Storbritannia overfor mange vanskelige avgjørelser de neste dagene.

David Cameron på besøk hos det britiske forsvaret

I dag var Storbritannias statsminister David Cameron på besøk i et militært testlaboratorium i Wales.

Foto: PETER MACDIARMID / Afp

Utenriksminister sier de skal gjøre hva de kan for å redde gisselet.

Siden tidlig i morges har det pågått hektisk møtevirksomhet i den britiske hovedstaden. Først i statsministerboligen Downing Street nummer 10, deretter i Underhuset i parlamentet. Temaet er islamistgruppen som kaller seg selv IS.

Da det andre amerikanske gisselet, Steven Sotloff, ble vist henrettet i propagandavideoen som ble publiserte i går kveld, kom samtidig beskjeden om at det neste og tredje gisselet som skulle bli drept er brite.

Samme bøddel

Igjen sto den angivelige drapsmannen frem med maske, og med britisk aksent. Storbritannias utenriksminister Philip Hammond bekreftet tidligere i dag at den militante islamisten i den nye videoen er identisk med mannen som angivelig tok livet av journalisten James Foley for to uker siden.

Terroristen går under tilnavnet «Jihaddi John» ettersom han skal tilhøre en gruppe på tre eller fire britiske islamister som blir kalt for «The Beatles».

Identiteten hans er fortsatt et mysterium. Britisk etterretning for lengst ha meldt at de er «svært nær» ved å identifisere ham, men om de har klart det, så er ikke noe navn offentliggjort.

Hans britiske gissel blir paradert foran kamera, og den maskerte mannen sier han er den neste dersom ikke USA og vesten holdt opp med sine angrep mot IS. Familien til gisselet, som er fra Skottland, har bedt om at identiteten hans ikke offentliggjøres.

Bjørgaas og Aas om IS

VIDEO: Både USA og Storbritannia har annonsert at de vil trappe opp kampen mot IS.

– Storbritannia skal ikke vakle i kampen

Under statsminister David Camerons spørretime i Underhuset i dag, sa han at det ikke var snakk om følge kravet fra terroristene.

– Det som har skjedd med to gisler allerede, og som kan skje i fremtiden er ytterst avskyelig og barbarisk og disse folkene trenger å forstå at vi ikke kommer til å vakle i vårt mål om å bekjempe terrorisme, sa Cameron.

SISTE NYTT

Siste nytt