Hopp til innhold

Mener å vite hvem bøddelen «John» er

London (NRK.no): Britiske sikkerhetsmyndigheter jobber intenst med å identifisere den militante islamisten som drepte journalisten James Foley i en propagandavideo for Den islamske staten (IS). Et tidligere Syria-gissel mener å vite hvem mannen er.

James Foley

James Foleys drapsmann kan være britisk statsborger. Nå jobber MI5 og MI6 sammen med FBI for å finne identiteten til bøddelen som kaller seg selv «John».

Foto: Steven Senne / Ap

James Foley og en maskert IS-bøddel

Mannen til høyre på videoen er trolig brite og har blitt gjenkjent av et tidligere IS-gissel.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Siden verden første gang fikk høre stemmen til den maskerte bøddelen i drapsvideoen fra terrorgruppen IS, har det blitt jobbet ut fra at mannen er britisk.

Flere eksperter mener aksenten stammer fra London, trolig øst eller sørøst-London.

Et tidligere gissel som ble holdt fanget i Syria sier til avisen The Guardian at han har møtt bøddelen tidligere. Han skal ha vært lederen for en liten gruppe som gikk under tilnavnet «The Beatles», fordi de alle var engelske. Han ledet forhandlingene for tidligere ISIL, nå IS da 11 gisler ble overlevert til tyrkiske myndigheter tidligere i år.

Det tidligere gisselet beskriver ham som både intelligent og velutdannet, men også en med en svært radikal islamsk tro.

  • Hør Sigurd Falkenberg Mikkelsen fortelle om det mislykkede forsøket på å frigi Foley:

Sjekker lydopptak

Scotland Yards antiterrorgruppe og etterretningsorganisasjonene MI5 og MI6 jobber nå sammen med amerikanske FBI for å finne identiteten til bøddelen som kaller seg selv «John». Blant annet skal de gå gjennom gamle lydopptak med tidligere fanger fra den amerikanske fangeleiren Guantánamo Bay på Cuba, og materialet de har på briter som de vet har reist ut for å kjempe såkalt «hellig krig» i Syria og Nord-Irak.

Det er antatt at om lag 500 briter er blitt radikalisert og reist ut som jihadister eller såkalte «hellige krigere» på vegne av den ytterliggående islamistiske gruppen som nå kaller seg IS, Den islamske staten. Politiet har beslaglagt passene til flere andre briter som har forsøkt reise ut, eller som myndighetene mener har til hensikt å reise ut.

Fordi politiet har hatt flere miljøer undre oppsikt, håper de å kunne identifisere mannen ut fra tidligere observasjoner.

Selv om det ikke foreligger noen endelig bekreftelse på at mannen er britisk, sier både regjering og politi at de regner det som sannsynlig. I så fall dreier det seg om at en britisk statsborger har myrdet en amerikansk statsborger med kaldt blod.

– Britiske ekstremister er de ondeste

De flere hundre britene som sluttet seg til islamistene er blant de aller ondeste i IS, ifølge jihadist-ekspert Shriaz Maher fra King's College Londons senter internasjonale senter for studier om radikalisering.

– Sunnimuslimer fra Storbritannia tar del i konfliktene på «alle måter», forteller han til BBC.

Det inkluderer også selvmordsbombere og bødler.

– Dessverre er de blant de aller ondeste og høyrøstede krigerne som finnes der ute. Det er dessverre en del av radikaliseringen deres.

Maher advarer også om at det selvutnevnte kalifatet til IS mest sannsynlig kom til å fortsette slike ugjerninger på grunn av vestlige forsøk på å hjelpe folk i regionen.

– Ut fra videoen gjøres det klart at IS kommer til å reagere mot enhver vestlig innblanding i regionen, enten det er Syria eller Irak, og det faktum at vi nå hjelper minoriteter i Irak vil bli sett på både som et angrep på dem, men også som en krigserklæring mot islam som sådan, sier Maher.

Kan ha steget i gradene

Ifølge avisen The Times tror etterretningsorganisasjonene at bøddelen som kaller seg «John» har steget i gradene innenfor IS, ettersom han utførte drapet i propaganda-videoen. De frykter nå at han også kan gi ordre om direkte angrep på Vesten.

Tidligere er det nettopp personer plassert høyt i systemet som påtar seg ansvaret for å utføre slike drap.

Etterretningsorganisasjonen MI5 rangerer folk ut fra trusselen de utgjør når de kommer tilbake til Storbritannia, og bruker størst ressurser på å følge med på dem som utgjør størst fare.

En kilde The Times har snakket med omtaler den maskerte mannen fra videoen som «svært bekymringsfull», særlig fordi han kan være i posisjon til å gi ordre om direkte angrep.

SISTE NYTT

Siste nytt