Hopp til innhold

Markant oppgang i Europa etter børsuro

Tross gårsdagens uroligheter er flere europeiske børser oppe over en prosent. Gårsdagens uro var knyttet til den kinesiske boliggiganten Evergrande.

Blomster ved børsen

Tross uroligheter i går er det oppgang på de europeiske børsene i dag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I de første minuttene etter åpning pekte hovedindeksen på Oslo Børs oppover, og slik har det fortsatt inn i formiddagen. I skrivende stund (klokka 11.11) er pilen opp 1,07 prosent.

Den europeiske samleindeksen Stoxx 600 åpnet også i grønt. Slik ser de europeiske børsene ut klokka 11.11 (kurs hentet fra CNBC):

  • Den tyske Dax-indeksen er oppe 1,28 prosent
  • Britiske FTSE 100 er oppe 0,93 prosent
  • Den italienske hovedindeksen stiger 1,09 prosent
  • Cac-indeksen i Spania er oppe 1,12 prosent

Om urolighetene i markedet som preget kursene vil gjenoppstå senere i dag, gjenstår å se. Nordnet-analytiker Roger Berntsen spådde oppgang i åpningsminuttene på Oslo Børs.

– Det var lite panikk å spore blant investorene i regionen tirsdag, noe som kan tenkes å hjelpe på stemningen i Europa og USA senere i dag, sier Berntsen i sin morgenrapport.

Også DNB Markets ventet en oppgang på Oslo Børs i dag. Børsuroen som preget ukas første handelsdag sendte likevel flere asiatiske hovedindekser nedover natt til tirsdag.

Blandet i Asia

Slik så det ut på børsene i Asia etter stenging (kurs hentet fra CNBC):

  • Indeksen i Japan er nede 2,17 prosent
  • I Shanghai stiger indeksen med 0,19 prosent
  • Hongkong-indeksen falt med over 3 prosent i løpet av åpning, men endte opp 0,51 prosent

En høytid gjør at børsene i Sør-Korea og fastlands-Kina er stengte natt til tirsdag norsk tid. Japanske børser var stengt natt til mandag.

Gårsdagen ble preget av børsnedgang, både i Europa og i USA. I årevis har økonomer fryktet at Kina, som er verdens nest største økonomi, har en boligboble som kan sprekke og gi alvorlige ringvirkninger i verden.

I finansverden er alles øyne på den kinesiske boligutbyggergiganten Evergrande. Selskapet har en gjeld på nær 2600 milliarder kroner, og vil slite med å betale de neste avdragene på lånet.

Årsaken er blant annet at boligsalget i Kina har bremset kraftig opp.

Aksjen til boligkjempen falt med over 3 prosent i natt, og endte ned 0,44 prosent. Over tid har kursen falt nesten 90 prosent.

Evergrande har slitt lenge. Ifølge blant annet The Economist har kinesere demonstrert mot Evergrande i hele landet.

Flere har investert i leiligheter under utbygging av boliggiganten, og står i fare for å miste depositumet dersom selskapet går konkurs. Kinesiske leverandører av byggevarer står også i fare for å miste penger.

Citigroup: Kan bli Kinas «Lehman-øyeblikk»

Men det er det først de siste ukene at vestlige land har fått øynene opp for at selskapet kan gå konkurs. Konsekvensene av det er ukjente.

Evergrande forsikrer på sin side at selskapet kommer til å overholde sine betalingsforpliktelser overfor investorer, partnere og finansielle institusjoner. Det opplyser selskapets styreformann, ifølge Reuters.

NRK har tidligere snakket med flere norske eksperter om Evergrandes påvirkning på markedet. Blant internasjonale storbanker og meglerhus er meningene delte:

– Vi tror Beijing kun vil gripe inn dersom det blir flere boligutviklere som påvirkes negativt av utviklingen, og skaper risiko i økonomien. At Evergrande faller alene gjør inngripen usannsynlig, sier S & P Global Ratings-analytikere i en rapport CNBC siterer.

Citigroup-analytikere som Bloomberg siterer mener Beijing vil ta grep for å forhindre at Evergrande-krisen blir et «Lehman-øyeblikk», men enkelte banker kan likevel bli ofre for krisen.

I Barclays sier imidlertid Kina-økonom Jian Chang at Evergrande-krisen ikke blir et «Lehman-øyeblikk» for Kina.

Hvis du er litt usikker på hva storbankene mener med «Lehman-øyeblikk», så sikter de til den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers.

Banken gikk konkurs i 2008. Det ble på mange måter startskuddet for den internasjonale finanskrisen.

Børsuro på grunn av Evergrande

– Selv om vi ikke tror myndighetene vil framstå som om de begynner en redningsaksjon («bail out», journ.anm.), forventer vi at de vil steppe inn for å bidra til å restrukturere selskapets gjeld, sier sjeføkonom Tommy Wu i Oxford Economics til nettavisen.

Analytikere fra flere meglerhus mener at usikkerheten knyttet til Evergrandes skjebne var én av de viktigste grunnene til at børsene falt på mandag.

Da var dagens grønne tall røde. I Oslo endte hovedindeksen ned 2,35 prosent, og pilene på de toneangivende indeksene i USA pekte nedover.

– Dette er den verste børsdagen siden mai, men man skal ha i bakhodet at aksjemarkedet har steget med 18 prosent hittil i år, til tross for fallet vi hadde i går, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand til NRK.

Olav Chen leder for allokering og globale renter i Storebrand

Olav Chen i Storebrand.

Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand

Chen tror markedene vil være «ruglete» framover, men at markedene vil stabilisere seg når man får en avklaring av skjebnen til den kinesiske giganten.

Samtidig påpeker han at Evergrande-dramaet ikke er det eneste som opptar finansverden denne uka. Rentemøtet i den amerikanske sentralbanken (Fed) er også på agendaen:

– Vi kan forvente fortsatt rekordlave renter i USA, det store spørsmålet markedene vil fokusere på er om de vil signalisere nedtrapping av obligasjonskjøp, eller pengetrykking, som lenge har fyrt aksjemarkedene. Så nyhetene om hvordan de vil balansere pengepolitikken vil ha minst like store implikasjoner på markedene fremover som det som skjer i Kina.

– Hva er grunnen til at akkurat det amerikanske rentemøtet er så viktig?

– Fed er på mange måter hele verdens sentralbank. Så hva som skjer i USA og pengepolitikken der er helt avgjørende for hva som er førende for pengepolitikken i eurosonen og dermed også Norge, sier Chen.

Fed begynner et todagersmøte på onsdag. Her i Norge skal sentralbanksjef Øystein Olsen kalle inn til rentemøte på torsdag. Der det ventet at han setter opp renta.

SISTE NYTT

Siste nytt