Hopp til innhold

Dette bildet ville Nord-Korea sensurere

Bildet av en buss tom for drivstoff ble trolig for sterk kost for regimet.

Dette bildet ville Nord-Korea sensurere

Da bussen gikk tom for diesel, kom noen med slange og drivstoff i en bøtte. Aabø tok frem kameraet og knipset mange bilder av denne situasjonen. Nesten alle bildene ble slettet. Bortsett fra dette bildet, som vaktene mest sannsynlig glemte å slette.

Foto: Jarle Aabø

Kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø tilbrakte ni dager i verdens mest lukkede land - Nord-Korea - i april.

Aabø dro til landet - som har vært avstengt fra omverdenen i et halvt århundre - for å markere 20 år som musiker. Hensikten gikk ut på å få til en musikkutveksling med nordkoreanerne.

Jarle Aabø

Kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø.

Foto: Johnny Syversen

– Jeg har spilt sanger i Praha og Istanbul. Da passet det greit med Nord-Korea nå. For enhver journalist er det en våt drøm å reise til Nord-Korea, sier den tidligere journalisten til NRK.

Han ble ønsket velkommen til Nord-Korea som musiker og kom hjem med over 10.000 bilder. Brorparten av disse bildene ble tatt i smug.

Bildene hans ble slettet

Aabø husker en hendelse spesielt godt fra denne turen.

Nordmannen hadde vært på grensa til Sør-Korea tidligere på dagen, og satt i en buss sammen med to vakter og folk fra England, Spania, Sveits og Italia. Det var på en firefelts motorvei - utallige kilometer lang - i retning landets hovedstad Pyongyang.

– Sør for Pyongyang gikk bussen vår tom for diesel. Så kom noen med en slange og drivstoff i en blå bøtte. Jeg tok 30-40 bilder av at de fylte diesel. Vaktene ble veldig irriterte på meg. De røsket et tak i kameraet mitt og spurte meg om hvorfor jeg fotograferte dette. Så slettet de bildene mine, sier Aabø.

Hyllet sin avdøde leder med dans

Aabøs besøk sammenfalt med feiringen av 100 års jubileet for Kim Il-sungs fødsel. 40.000 nordkoreanere hyllet sin avdøde leder med dans på Kim Il-sung-torget i Pyongyang.

Foto: Jarle Aabø

– Aldri følt så liten frihet

Nordmannen ble truet med å bli erklært «persona non grata», og hadde intet annet valg enn å følge instruksene til vaktene som fulgte han overalt.

Aabø har ikke opplevd maken tidligere og synes denne sensuren var veldig spesiell.

– Jeg har vært i krigsområder, men har aldri følt så liten frihet som jeg gjorde i Nord-Korea. Jeg ble engstelig for hva som kom til å skje, noe jeg aldri har følt for. Jeg knipset mange bilder under besøket. Nordkoreanerne kunne oppfatte meg som et menneske - med en skjult agenda, sier han.

Da kommunikasjonsrådgiveren kom tilbake til hotellet, oppdaget han at vaktene hadde glemt å slette ett av bildene fra hendelsen.

– Det må ha vært en glipp. Jeg ble veldig glad da jeg så bildet, sier han.

– Skal ikke gå tom for drivstoff der

Aabø sier at man kan gå tom for drivstoff overalt i verden, og at det er helt absurd at bildene fra situasjonen ble slettet.

– Tydeligvis skal man ikke gå tom for drivstoff i Nord-Korea. Regimet vil ikke at mangel på drivstoff i Nord-Korea skal bli kjent i verden. De vil fremstille systemet og landet deres som verdens beste, og da er det ikke plass til negativ omtale, sier han.

Han opplevde det samme da han tok bilder av tre kvinner som rydda søppel i en zoologisk hage.

– Regimet ville kanskje ikke vise at det finnes søppel i gatene, sier han.

Aabøs besøk sammenfalt med feiringen av 100 års jubileet for Kim Il-sungs fødsel. Han fikk også se sønnesønnen til den «evige presidenten», den nybakte diktatoren Kim Jong-un, med egne øyne.

SISTE NYTT

Siste nytt