Hopp til innhold

Nord-Korea trenger fortsatt hjelp

Igjen er det matmangel og feilslåtte avlinger i Nord-Korea. To medarbeidere fra UNICEF Norge har nettopp kommet tilbake etter å ha besøkt barnehjem og sykehus.

– Helse- og ernæringssituasjonen er svært vanskelig. Barnedødligheten går opp i Nord-Korea i motsetning til i alle nabolandene. Du ser at mennesker generelt er kortvokste og sparer på kreftene, sier generalsekretær Bernt Apeland i UNICEF Norge, som har vært i landet sammen med kollega Truls Brekke.

Les også: Kina importerer nordkoreanske arbeidere

En tredel kronisk underernært

Apeland sier at svært mange barn er kronisk eller kritisk underernært. En tredel av alle barn under fem år er kronisk underernærte.

– Det fører til fysiske skader ved at barn ikke vokser som de skal de skal. De har heller ikke en vanlig mental utviklikling, sier Apeland.

Årsaken er matmangel og mangel på rent vann.

– Nord-Korea produserer en million tonn mat for lite for å kunne brødfø egen befolkning, og er avhengig av internasjonal hjelp. I tillegg er kosten ensidig. De lever stort sett på ris, hvete og mais, og blir feilernært.

– Dessuten er vannet ofte forurenset, noe som fører til diaré og bidrar ytterligere til underernæringen, sier Apeland.

De to UNICEF-medarbeiderne besøkte hovedstaden Pyongyang, og nordøstlige og sørøstlige deler av landet.

Les også: Nord-Korea lærer barna å hate i barnehagen

Sanksjoner bidrar til krisen

- Både den innenrikspolitiske situasjonen og vestlige sanksjoner bidrar til den kritiske situasjonen. Vestlige sanksjoner fører til mangel på gjødsel og drivstoff. Dermed blir landbruket mer ineffektivt enn nødvendig. Mye av arbeidet i åkrene skjer manuelt, og avlingene blir beskjedne.

Apeland sier også at det for tiden er 100-årstørke i sør og store oversvømmelser i nord. Utsiktene for matproduksjonen i år var bedre enn i 2011, men med en kombinasjon av flom og tørke, er dette nå mer usikkert.

– Verdenssamfunnet kan ikke bruke den politiske situasjonen i Nord-Korea til å unnlate å hjelpe barna, sier Apeland.

Les også: Ny rapport avslørar «kastesystem» i Nord-Korea

Hjelpebehovet i år er på 198 millioner dollar, men hittill har det bare kommet løfter om en tredel. Det meste går til akutt matvarehjelp.

– Vel så viktig er det å skaffe befolkningen rent vann. Det vil bidra til å bedre ernæringssituasjonen på lengre sikt, sier Apeland.

Hjelp å få

De to UNICEF-representantene besøkt blant annet et barnehjem i landets nest største by Hamhung.

– Der så vi akutt underernærte barn som fikk såkalt «medisinsk mat» med svært stort næringsinnhold og kom seg etter noen dager.

– Myndighetene gjorde ikke noe forsøk på å skjule forholdene. Vi fikk også se de verste tilfellene sykehus og barnehjem tok seg av, sier Apeland.

UNICEF i Nord-Korea og Verdens matvareprogram (WFP) deler ut «forsterket» mat til skoler og barnehager. Det er også ekstra næringsrik mat, men organisasjonene har ikke nok til alle, og må prioritere.

Apeland var i Nord-Korea også i 2010, den gang som utsending for Norges Røde Kors.

– Vi så visse forandringer i Pyongyang. Det var flere biler i gatene, og strømtilførslen var mer stabil nå, sier han.

Feilslåtte avlinger fører igjen til matmangel i Nord-Korea. UNICEF har besøkt barnehjem i landet og dokumentert kritisk underernæring hos svært mange barn.

Nett-TV: UNICEF har besøkt Nord-Korea, og har selv sett barn som lider av kritisk underernæring. Reporter: Roger Sevrin Bruland.

SISTE NYTT

Siste nytt