Hopp til innhold

Dyrker fortsatt sin store leder

Nord-Koreas «evige president» Kim Il-sung bygde opp en persondyrkelse som mangler sidestykke i moderne historie. 15. april ville han fylt 100 år.

Kombinert bilde av Kim Il-sung, Kim Jong-il og Kim Jong-un

Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung, hans sønn Kim Jong-il og sønnesønnen Kim Jong-un.

Foto: Reuters

Da Kim Il-sung døde i 1994, etterlot han seg et av verdens mest militariserte, lukkede og undertrykkende land.

– Han var en karismatisk leder, og persondyrkelsen av ham var helt ekstrem, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Feiringen av 100-årsdagen for hans fødsel blir storslått i Nord-Korea, med åpning av en ny folkepark, avdukning av flere statuer og nøye innøvde parader.

I spissen for feiringen står sønnesønnen Kim Jong-un, som overtok lederskapet i landet da faren Kim Jong-il døde i desember 2011.

For mye for Stalin

Sverre Lodgaard

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Nupi.

Foto: Nupi / NRK

Da Kim Il-sung var 28 år gammel, dro han i eksil til Sovjetunionen, der han ble innrullert i Den røde armé.

Etter andre verdenskrig ble Korea-halvøya delt i to, og Kim Il-Sung ble kommunistisk diktator i nord, med hjelp fra Kina og Sovjet.

Stalin ble hans store forbilde, og flere historikere har beskrevet ham som en «middels begavet mann med lite sjarm» og en «nyttig idiot» for den sovjetiske lederen.

Men fokuset på Kim Il-sungs person ble for mye for Sovjetunionen, som faktisk planla å avsette ham i 1956. Det var invasjonen i Ungarn som forhindret at dette skjedde, forteller Sverre Lodgaard.

– Sovjetunionen så at denne personkultusen gikk over alle støvleskaft, sier han.

Ble sittende til sin død

I stedet ble Kim Il-sung sittende som leder i 46 år, til sin død i 1994.

Befolkningen ble opplært til å tro at Kim var en ufeilbarlig halvgud, og etter hans død er det blitt reist flere enorme statuer av ham og hengt opp store portretter i alle byer i Nord-Korea.

Indoktrineringen starter allerede fra barna er veldig små.

I 1989 besøkte NRK en barnehage i Nord-Korea, hvor en viktig del av undervisningen var å lære om «den store leder»:

Video NRK besøker barnehage i Nord-Korea

SE VIDEO: NRK besøker barnehage i Nord-Korea. Barnehagens eget orkester spiller til ære for NRK.

SE HELE DOKUMENTAREN "Kim Il-sungs paradis" i nett-tv.

Skapte hungersnød

Matkrisen i Nord-Korea på midten og slutten av 90-tallet opprørte en hel verden, da rundt en million mennesker sultet i hjel.

Kim Il-sung prioriterte militær opprustning fremfor alt annet, også fremfor mat til folket sitt.

– Det var en feilslått politikk, med enorm ressursbruk til militære formål, sier Lodgaard.

Rundt 25 prosent av landets BNP ble brukt til militæret. USA, som er verdens største militære supermakt, bruker til sammenlikning omkring fire prosent av sitt BNP til samme formål.

Utsultede nord-koreanske barn i daghjem

Matmangelen herjet Nord-Korea på 1990-tallet. Her utsultede nordkoreanske barn på et daghjem i Anpyon i Kangwon-provinsen.

Foto: HO / SCANPIX

Under arvetaker Kim Jong-ils styre, fortsatte matkrisen. I 1998 anslo forskere fra WFP og UNICEF at 62 prosent av barna under sju år led av kronisk underernæring.

I 2008 var det igjen akutt matmangel i Nord Korea, og i 2011 kom det meldinger om at mange barn levde på 200 gram mat om dagen.

Isolert fra omverdenen

For Kim il-sung ble det viktig å isolere Nord-Korea fra omverdenen, slik at utenlandske nyheter og påvirkning fra Vesten ikke skulle få rokke ved stabiliteten til regimet. Slik er det fortsatt i dag, men det blir stadig vanskeligere for Kim Il-sungs etterfølgere å kontrollere landet på samme måten på grunn av teknologien.

– Det finnes smutthull som blir større og større, mot Nord-Koreas vilje. Teknologien innebærer at landet blir litt åpnere, sier Lodgaard.

De som brukte mobiltelefon under den 100 dager lange sørgeperioden etter Kim Jong-ils død i desember i fjor, ble stemplet som krigsforbrytere og straffet deretter. Et totalforbud mot mobiltelefon var innført i perioden 2004-2008.

Noen nekter å leve i det undertrykte regimet i Nord-Korea, og ifølge nyhetsbyrået AFP skal mer enn 21.700 nordkoreanere ha klart å rømme fra landet siden 1953.

I tillegg til å være isolert fra verden rundt, er forbindelsen til Sør-Korea kuttet ved demarkasjonslinjen, og det er en isfront mellom de to landene. Ingen får besøke hverandre, selv brev er forbudt.

Dagens unge koreanere har felles røtter, språk, kultur og tradisjon, men vokser opp under vidt forskjellige styresett.

Sør-Koreas president Kim Dae-jung fikk tildelt Nobels fredspris i 2000 for «solskinnspolitikk» overfor Nord-Korea. Ved hjelp av varme og vennlighet ville han legge et grunnlag for en fredelig gjenforening av de to koreanske statene, som hadde vært i krigstilstand siden 1950.

Landesorg etter lederens død

Meldingen om Kim Il-Sungs dødsfall i 1994 ble mottatt med stor sorg blant nordkoreanerne. Gråtende reportere formidlet budskapet om presidentens død, og TV-bilder viste et helt land i endeløs sorg.

Video Landesorg etter Kim Il-sungs død

SE VIDEO: Landesorg etter Kim Il-sungs død.

Årsaken til denne massive sørgingen er trolig flere. Den enorme persondyrkelsen av Kim Il-sung utløste trolig virkelige sorgreaksjoner hos mange. Men i tillegg var det nok noe skuespill, ettersom det skal ha vært straffbart å ikke sørge nok.

I desember 2011 døde sønnen Kim Jong-Il, og verden så igjen et nesten hysterisk sørgende folk.

Bryter rakettavtale med USA

13. april gjennomførte Nord-Korea den planlagte rakettoppskytningen i forbindelse med 100-årsmarkeringen, hvor planen var å plassere en satellitt i bane rundt jorden for å markere bursdagen til Kim Il-Sung.

Nord-koreansk rakett

En sørkoreansk kvinne ser på en TV-sending som viser et datagenerert bilde av den nordkoreanske raketten som ble skutt opp i natt til fredag, 13. april.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Rakettoppskytningen ble en fiasko, og et prestisjenederlag for Nord-Korea, ifølge Lodgaard.

Amerikanske myndigheter var i forkant svært negative til denne oppskytningen, og mente det var i strid med avtalen Nord-Korea inngikk med USA i desember i fjor.

Da lovte nordkoreanske myndigheter å stanse sitt atomprogram og alle rakettoppskytinger, mot at USA sendte 240.000 tonn matvarehjelp til hovedstaden Pyongyang.

I tillegg skulle nordkoreanerne la FNs atominspektører slippe inn for å overvåke avtalen.

USA og andre land mener dette egentlig dreier seg om en skjult test av langdistanserakett, i strid med FN-resolusjoner og med den avtalen som ble inngått mellom USA og Nord-Korea i forrige måned.

– USA ser svært alvorlig på dette, mens Kina tenker mer langsiktelig og helhetlig og ønsker ikke at dette skal ødelegge for alt samarbeid, sier Lodgaard.

I 2002 vakte det internasjonal bestyrtelse da Nord-Korea ganske åpent innrømmet å ha ført verden bak lyset. Regimet hadde holdt et hemmelig atomvåpenprogram gående i årevis, stikk i strid med avtalen med USA fra 1994 hvor de gikk med på å fryse og avvikle landets atomvåpenprogram.

100-årsmarkeringen blir en viktig dag for Nord-Korea til å vise seg frem for verden.

SISTE NYTT

Siste nytt