NRK Meny
Normal

Disse landene er "internett-fiender"

Reportere uten grenser har publisert ny liste over de mest internett-fiendtlige landene i verden.

BAHRAIN-POLITICS-UNREST-TOLL

Myndighetene i Bahrain for blant annet kritikk for å hindre kommunikasjon medllom folk som vil demonstrere.

Foto: - / Afp

Sensurering av innhold, restriksjoner på nett-tilgang, og fengsling av bloggere - dette er hverdagslige fenomener i flere land i verden.

Nå har Reportere uten grenser offentliggjort 2012-versjonen av sin årlige liste over land de kaller "internett-fiender".

Kina er verstingen

Den internasjonale journalistorganisasjonen skriver i rapporten at 2011 var det hittil verste året for netizens - personer som er aktive medlemmer av nettsamfunn eller bruker internett for å spre informasjon og meninger.

RUG hevder at minst 199 internettaktivister ble arrestert i fjor, noe som representerer en oppgang på 31 prosent sammenligna med året før.

Kina skal toppe lista over fengsla nettaktivister, foran Vietnam og Kina.

Bahrain inn på lista

2012-lista er identisk med 2011-lista med unntak av to nykommere - Bahrain og Hviterussland.

Bahrain har fått den heller tvilsomme æren etter at Zakariya Rashid Hassan døde seks dager etter at han ble fengslet. Hassan var ansvarlig for en nettside dedikert til historier fra hjemplassen sin, al-Dair.

I tillegg får øystaten kritikk for sin behandling av ytringsfrihet-forkjempere, og for å hindre kommunikasjon i forbindelse med demonstrasjoner.

Styremaktene i Bahrain sier på sin side at rapporten ikke presenterer virkeligheten i landet, ifølge BBC.

Leier bloggere

Hviterussland får også passet sitt påskrevet - RUG skriver at regjeringa blokkerer stadig flere nettsider, og at bloggere inviteres til "preventive samtaler" med politiet.

I tillegg skal regjeringa ha prøvd å skremme demonstranter via Twitter, mens hovedinternettleverandøren har omdirigert personer som prøver å logge seg inn på Vkontakte - "Russlands Facebook" - til sider med virus.

Kina og Syria - gamle kjenninger på lista - anklages for å leie bloggere til å "trolle" i kommentarfeltene til regjeringsmotstandere, og å spamme sidene med regjeringsvennlige utsagn.

Mahmoud Ahmadinejad - presidenten i Iran - har uttalt at han vil lage et "rent internett" med egne søkemotorer og mailsystem. Dette faller ikke i god jord hos Reportere uten grenser.

Det gjør heller ikke Vietnams angrep på katolske nettverk og miljønettsider.

Refs til Australia og Frankrike

Reportere uten grenser har i tillegg en liste over land de holder et ekstra øye med, og der finner vi et par navn vi nok har lettere for å sammenligne oss med enn Nord-Korea og Burma.

Australia er, som i 2011, oppført på denne lista. Grunnen er at regjeringa vil ha et nettsensureringssystem som blokkerer upassende innhold - som for eksempel bilder av barn som blir seksuelt misbrukt.

RUG frykter at dette systemet ikke blir iverksatt på gjennomsiktig nok vis fra regjeringas side.

Frankrike har også fått plass - først og fremst på grunn av sin knallharde linje mot ulovlig nedlasting.

HADOPI-loven er en slags nettvariant av USAs three strikes-lov, og gjør at personer som bryter åndsverkloven kan få nettilgangen sin kutta.

«Frankrike må ikke ofre ytringsfrihet på nett og internettnøytralitet til fordel for økt sikkerhet og åndsverkbeskyttelse», står det i rapporten.

Rapporten ble publisert 12. mars, en dag også kjent som World Day Against Cyber Sensorship.