NRK Meny
Normal

Nord-Korea lærer barna å hate i barnehagen

Med en gang de starter i barnehagen lærers nordkoreanske barn opp til å hate USA. – Våre barn lærer tidlig om de amerikanske drittsekkene, sier rektor ved barnehage i Pyongyang.

Barna i Kaeson barnehage foran anti-USA-plakat

Barna i Kaeson barnehage foran plakat som skildrer nordkoreanske barn som dreper en amerikansk soldat.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Entusiastiske små barn med rifler og bajonetter går løs på en uheldig amerikansk soldat. Hans ansikt er bandasjert og blod spruter fra munnen hans.

Dette er avbildingen på en plakat som møter journalister fra Associated Press (AP) idet de entrer et klasserom i Kaeson barnehage. I Pyongyang, hovedstaden i Nord-Korea.

«Vi elsker å leke krig og slå ned de amerikanske drittsekkene,» lyder slagordet på toppen av plakaten. En annen plakat i samme klasserom skildrer en amerikaner med en løkke rundt halsen.

«La oss utrydde de amerikanske imperialistene,» instruer den.

Artikkelen fortsetter under bildet

Synging i Kaeson Barnehage Nord-Korea

Dagen starter med en patriotisk sang i Kaeson barnehage.

Foto: Vincent Yu / Ap

– Våre barn lærer tidlig om de amerikanske drittsekkene

Lekepistoler, rifler og tanks er stablet pent på hyller rundt omkring i klasserommet. Rektor Yun Song Sil drar frem en dukke av en amerikansk soldat. Den har en nebbete nese og stråfarget hår.

nordkoreansk plakat med barn som angriper amerikanske soldater

Slike plakater av barn som angriper amerikanske soldater er vanlig i nordkoreanske barnehager.

Foto: Ng Han Guan / Ap

– Elevene slår den med batong eller peprer den med stein. Det er en favorittlek i skolegården, sier hun.

For nordkoreanere starter den systematiske indoktrineringen av barn i USA-hat så tidlig som i barnehagen. Den er en like stor del av pensum som det å lære å telle.

– Våre barn lærer fra en tidlig alder om de amerikanske drittsekkene, sier rektoren.

«Miguk nom» - «Amerikansk drittsekk.» Uttrykket har i Nord-Korea blitt den vanligste måten å referere til mennesker fra USA på.

Nordkoreanske barn lærer at deres land har to hovedfiender: Japanerne, som koloniserte Korea fra 1910 til 1945, og USA, som kriget mot Nord-Korea under Koreakrigen fra 1950-53.

De blir fortalt at forsvar mot utenlandske styrker, spesielt USA, som har over 28 000 soldater stasjonert i Sør-Korea, er fundamentet i landets utenrikspolitikk.

– Vi må være klare for hevn

Og de blir oppdratt til hevnlyst, selv om deres regjering offentlig uttaler at de ønsker fred med amerikanerne.

– De forteller sine innbyggere at det ikke er mulighet for forsoning med USA. De gjør det klart for massene at hatet vil vare evig.

Det sier Bryan Myers, amerikansk professor i internasjonale studier ved universitetet i Busan i Sør-Korea. Han har gått den nordkoreanske propagandaen etter i sømmene, og ga i 2010 ut boken «The Cleanest Race: How North Koreans See Themselves and Why It Matters.» Eller direkte oversatt: Den reneste rasen: Hvordan nordkoreanerne ser på seg selv og hvorfor det er viktig.

De siste årene har den statlige propagandaen i Nord-Korea lagt mer vekt på økonomisk vekst. Anti-amerikanske plakater i Pyongyangs gater har stort sett blitt erstattet med bilder av glade fabrikkarbeidere.

Men i skolene er plakatene uforandret.

Artikkelen fortsetter under bildet

Historieundervisning i Kaeson

Innholdet i historieundervisningen i Nord-Korea er ikke som andre steder. Her forteller lærer Jon Chun Yong om barndommen til Kim Jong Il.

Foto: Vincent Yu / Ap

Amerikanske soldater blir fremstilt som onde og barbariske, med store neser og fiendtlige øyne. De brennmerker fanger med glødende jern, sender ville hunder mot kvinner og trekker ut ei liten jentes tenner med tang. En tegning viser en amerikansk soldat som knuser ei jente under støvelen sin, mens blodet renner fra munnen hennes og øynene er fylte med frykt og smerte.

– Hovedtemaet i den anti-amerikanske propagandaen er ikke «Vi må være klare for et angrep,» men «Vi må være klare for hevn.» Folk blir opplært til å hate USA med grunnlag i gamle handlinger, sier Myers.

Annerledes historieundervisning

Om morgenen står elvene i Kaeson på linje for litt gymnastikk og synging av patriotiske sanger. Til lunsj får de ris, fisk og tofu, ifølge rektor. De lærer å synge, danse og sykle, og klokken 16.00 får de en liten snack og soyamelk.

Historietimene inneholder fortellinger om Kim Jong Ils barndom, livet under japansk okkupasjon og Koreakrigen.

– Først starter vi med å lære dem at de amerikanske imperialistene startet krigen, sier lærer Jon Chun Yong.

Utenfor Nord-Korea forteller historiebøkene noe annet. Vi i vesten lærer at to år etter at Nord- og Sør-Korea erklærte seg selv som to separate land, marsjerte Nord-Koreanske styrker i 1950 inn i Seoul, hovedstaden i sør. FN, ledet av USA, og sørkoreanske styrker slåss mot et Nord-Korea med Kina i ryggen i tre år, før en våpenhvileavtale kom på plass i 1953.

Men dette lærer ikke barna på Kaeson barnehage der de sitter bøyd over hver sitt tegneark. Ei jente tegner blå fisker, gutten ved siden av har dekket arket sitt med tankser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tegninger fra barn i Kaeson barnehage

Tegninger av krig og og døde amerikanske soldater er vanlig blant barnehagebarna

Foto: Vincent Yu / Ap

En annen gutt skildrer en stor slagmark der et nordkoreansk fly slipper bomber på døde, blodige amerikanske soldater.

Amerikanske soldater angrepet med klubber, bajonetter eller granater. De er fanget i flammer eller trygler om nåde - de beste tegningene blir hengt opp i klasserommet.

– Hello!

1. juni feirer Nord-Korea Den internasjonale barnedagen. Da kuliminerer den politiske indoktrineringen av landets barn. Over hele landet marsjerer barn kledd i militæruniform med lekegevær og bajonetter i hånda. I pyonyang, 1. juni i år, byttet barn på å angripe dukker av amerikanske soldater med våpnene.

Likevel, som barn hvor som helst ellers i verden, viser de små nordkoreanske barna i kaeson barnehage mer nysgjerrighet enn frykt og hat i møtet med vestlige journalister, deriblant en amerikaner.

De løper rundt, vinker og roper på engelsk: Hello!

Nord-Korea barn 1. juni

Under Den internasjonale barnedagen i Nord-Korea 1. juni, fikk barna blant annet gå løs på bilder av amerikanske soldater med våpnene sine.

Foto: Kim Kwang Hyon / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt