Hopp til innhold

Nord-Koreas unge leder holdt sin aller første tale

Nord-Koreas leder Kim Jong-un holdt sin første offentlige tale under en militærparade til minne om landsfaderen Kim Il-sung søndag.

Video Kim Jong-un holdt sin første tale

Kim Jong-un holdt sin første tale

Det er nå hundre år siden landets grunnlegger Kim Il-sung ble født. Han tok over makten i landet i 1948 og døde i 1994.

Markeringen av 100-årsdagen er en virkelig storslått feiring i Nord-Korea, med åpning av en ny folkepark, avduking av flere statuer og nøye innøvde parader.

Under markeringen ville nordkoreanerne vise presisjon og styrke. I hovedstaden Pyongyang, ble det avholdt en stor militærparade og landets ferske leder Kim Jong-un holdt sin aller første tv-sendte tale.

I talen hedret Kim Jong-un landets to tidligere diktatorer, hans far og bestefar, som store ledere, skriver NTB.

– La oss gå mot endelig seier, sa den unge lederen til stor applaus fra de titusenvis av soldater og sivile som hadde møtt opp.

Nesten 200 utenlandske mediefolk er invitert til å delta i festlighetene til ære for Nord-Koreas «evige president».

I talen la Kim Jong-un vekt på at landet må styrke militæret på alle mulige måter og bygge en sterk og fremgangsrik sosialiststat. Nord-Korea viste frem missiler, jagerfly, stridsvogner og artilleri.

Jeg tilbyr min dypeste respekt og største ære til våre store kamerater Kim Il-sung og Kim Jong-il, sa Kim Jong-un, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mislykket rakettoppskyting

Parade i Nord-Korea

Nordkoreanske soldater marsjerer til ære for Kim Il-sung.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Nord-Korea har de siste dagene møtt massiv kritikk etter at landet fredag skjøt opp en langdistanserakett til landsfader Kim Il-sung ære.

Selv om oppskytingen var mislykket og raketten eksploderte i lufta etter et drøyt minutt, har hendelsen vakt sterke reaksjoner.

Ifølge Nord-Korea var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at det egentlige formålet var en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa gjennom sin pressetalsmann at oppskytingen er et brudd på FNs resolusjoner og truer sikkerheten i regionen.

Fødested

Kim Il-sung ble født 15. april 1912 i Mangyondae-distriktet i Pyongyang, byen som senere skulle bli Nord-Koreas hovedstad, og het egentlig Kim Song-chu. Foreldrene var protestantiske kristne, og flyktet i 1925 til Kina for å slippe unna Japans okkupasjon av Koreahalvøya, skriver NTB.

Sønnen fattet som ung mann interesse for kommunismen. Han tok dekknavnet Kim Il-sung da han sluttet seg til motstandsbevegelsen, og i 1935 ble han politisk kommissær i «Den forente nordøstlige antijapanske armé».

I 1940 flyktet Kim og andre koreanske kommunistledere til Sovjetunionen for å komme seg unna okkupantene. Men i 1945 var Japan beseiret, og i 1947 proklamerte kommunistene med Kim Il-sung i spissen opprettelsen av Den demokratiske folkerepublikken Korea.

Krig

I 1950 brøt det ut en tre år lang krig mellom denne staten nord på halvøya og det vestlig orienterte Sør-Korea. Kina og Sovjetunionen støttet Nord-Korea, som først hadde stor militær framgang, men i 1953 måtte Kim Il-sung gå med på en våpenhvile.

I over 40 år etter dette styrte han Nord-Korea med jernhånd. Ledetråd var «juche-tanken», en ideologi for selvberging, som førte den nordkoreanske befolkningen ut i dyp fattigdom og til tider katastrofal matmangel.

Kim Il-sung døde 8. juli 1994, og ble etterfulgt av sønnen Kim Jong-il. Helt fram til sin død var Kim Il-sung kjent som «Den store lederen», og nordkoreanerne kalte ham også «Menneskehetens strålende sol» – en vurdering få i andre land delte.

SISTE NYTT

Siste nytt