Aldri har flere stemt blankt i Frankrike

En tredel av de franske velgerne lot være å velge mellom presidentkandidatene Emmanuel Macron og Marine Le Pen. Rekordmange ble hjemme eller stemte blankt.

Macron løfter hendene over hodet foran fransk flagg

BEST OPPSLUTNING: Emmanuel Macron vant med 66 prosent av stemmene, men rekordmange ble hjemme eller stemte blankt.

Foto: Patrick Kovarik / AFP

Mer enn 25 prosent av de stemmeberettigede lot være å stemme ved presidentvalget i Frankrike og 8,5 prosent stemte blankt, viser opptellingen etter valget søndag.

Ikke siden valget i 1969 har så mange, omkring 34 prosent, latt være å ta et valg mellom de to presidentkandidatene.

– Dette er virkelig mye til et presidentvalg å være, sier professor i statsvitenskap, Anne Jadot, ved universitetet i Lorraine til AFP.

Rekordmange blanke stemmer

Antallet blanke stemmer var ny rekord, hele tre millioner stemmeberettigede markerte på denne måten at de ikke ville velge mellom de to kandidatene. På forhånd var det mange som sa de kom til å vise sin misnøye på denne måten.

I første valgomgang var bare 2 prosent av stemmene blanke eller ugyldige. Valgdeltakelsen i andre runde er også lavere enn i første, noe som heller ikke har skjedd siden 1969.

Da hadde venstresida ingen kandidat videre til andre omgang, og valget sto mellom Georges Pompidou og Alain Poher. 6,9 prosent av folket protesterte ved å stemme blankt, og det har stått som rekorden fram til i går.

Forkastede stemmesedler i Frankrike

IKKE GYLDIGE: Aldri tidligere har så mange stemmesedler blitt forkastet fordi de var ugyldige eller blanke.

Foto: Thierry Zoccolan / AFP

Ikke mobilisering mot Le Pen

Tidligere har kandidater fra ytterfløyene fått opp deltakelsen i andre valgomgang, men det skjedde altså ikke år. Årsaken er blant annet at Le Pens suksess i første omgang var ventet.

– Det at en ytre høyre-kandidat er med i andre runde, førte ikke til mobilisering sammenliknet med første runde, i kontrast til det som skjedde i 2002, sier Jadot.

Da deltok Marine Le Pens far, Jean-Marie, i andre valgomgang, og alle andre partier mobiliserte mot ham til fordel for konservative Jacques Chirac.

Marine Le Pen taler

NEDERLAG: Marine Le Pen fikk 11 millioner stemmer - ny rekord for Nasjonal Front - men ble ikke Frankrikes president.

Foto: Michel Spingler / AP

Macron anerkjenner splittelse

Etter at det ble klart at Emmanuel Macron blir Frankrikes nye president, talte han til sine tilhengere i går kveld.

Han er klar over at mange er desillusjonerte, og ikke følte at de støttet noen av kandidatene. Macron sier han forstår at noen støttet ham motvillig, nettopp for å holde Le Pen og Nasjonal Front ute, og at det påvirker hvor mye støtte han har.

– Jeg vet dette ikke er en blankofullmakt. Jeg er klar over våre uenigheter, og jeg vil respektere dem, sa Macron ifølge AP.

SISTE NYTT

Siste nytt