Emmanuel Macron har vunnet presidentvalget i Frankrike

Paris (NRK) Marine Le Pen gratulerte Emmanuel Macron med seieren like etter stemmelokalene stengte søndag. De første tallene viser at han får mellom 65,1 og 66,1 prosent oppslutning.

FRANCE2017-VOTE-EN MARCHE

Emmanuel Macron etter at han og kona Brigitte hadde avgitt sine stemmer søndag formiddag

Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP

– I kveld åpner det seg et nytt kapittel i fransk historie. Jeg håper det vil være et der håp og tillit blir gjenopprettet, sa Emmanuel Macron til franske velgere søndag kveld etter at alt tydet på at han blir landets neste president.

Han får mellom 65,5 og 66,1 prosents oppslutning ifølge tallene som kom etter at stemmelokalene stemte kl. 20. Det er meldt om et rekordhøyt antall blanke stemmer, og valgdeltagelsen ligger an til å ende på rundt 75 prosent, mot 77,8 prosent i første runde.

Dermed ser det ut at en lang, overraskende og til tider hissig presidentvalgkamp blir kronet med seier for 39 år gamle Emmanuel Macron og hans nye og uavhengige bevegelse «En Marche!»

Feststemte førstegangsvelgere

18 år gamle Margot har stemt for første gang. Både hun og 17 år gamle Maud, som NRK møter på valgvaken til macron, er overbevist om at han kommer til å vinne.

margot og Maud

18 år gamle Marion (t.h.) har stemt for første gang. Hun og venninnen Maud deltar på Emmanuel Macrons valgvake utenfor Louvre.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Han er annerledes enn de andre kandidatene. Jeg har fulgt ham siden juli og liker de ideene han har. Han gir meg optimismen tilbake, den hadde vi mistet.

Hun sier hun håper han vinner med stor margin så det gir ham legitimitet til å styre.

Soumaahmadalo, Macron-tilhenger

Soumaahmadalo sier hun er møtt frem på Macron-valgvaken for å støtte landet sitt.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Også Soumaahmadalo vifter fornøyd med flagget. Hun er egentlig ikke så interessert i politikk, men sier at hun er kommet for å støtte landet sitt. Hun synes Macron er ung og dynamisk, og hun tror at prosjektene han vil gjennomføre er gode.

Plassen ved Louvre har fylt seg opp med festglade franskmenn etter at museet ble evakuert tidligere søndag pga. en bombetrussel.

Macron-valgvake ved Louvre

Stor stemning på Macron-valgvaken foran Louvre søndag kveld.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Underslag, krangling og hacking

Da valgkampen startet så det ut til at republikanske François Fillon var den store favoritten, men etter påstander om underslag og at han hadde lønnet familiemedlemmer med offentlige midler for jobber som ikke var blitt gjort, falt han kraftig tilbake på meningsmålingene.

En stund så det ut til at ytre venstres kandidat Jean-Luc Mélenchon skulle gjøre det godt, men det ble altså Nasjonal Fronts Marine Le Pen og Emmanuel Macron som møttes til duell i denne siste runden.

De to møttes også til duell i en tv-sendt debatt som endte i munnhuggeri og personangrep. Marine Le Pen falt tilbake på målingene etter debatten og mange kommentatorer – og velgere NRK har snakket med – mener hun tapte oppslutning der.

Like før valgkampen ble avsluttet kom nyheten om at En Marche-kampanjen var blitt hacket. Materialet kom fra Macrons informasjonssystemer, epostkontoer til noen av hans
valgkampsjefer og var ispedd falske dokumenter. Saken blir nå gransket.

Men etter alt å tyde fikk dette ikke følger for valgresultatet.

France Election

Macron-tilhengere feirer utenfor "En Marche"-bevegelsens hovedkvarter

Foto: Emilio Morenatti / AP

Lykkønskningene strømmet inn kort tid etter at stemmelokalene stengte søndag kveld, fra både inn- og utland. Blant dem som ønsker Macron til lykke med seieren er Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias statsminister Theresa May, og ikke overraskende kommer også gratulasjonene på løpende bånd fra EU til den EU-vennlige liberaleren.

SISTE NYTT

Siste nytt