Franskmennene skuffet over valgkampen: – Apokalyptisk!

Paris (NRK): I dag skal det franske folk skal kåre vinneren av en valgkamp de er lite imponert over. Det er ventet at mange vil stemme blankt.

Ronan

Selv om Ronan ikke støtter noen av de to presidentkandidatene, vil han ikke la være å stemme. Han vil at misnøyen hans skal registreres.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Jeg vurderer å stemme blankt eller å levere en stemme som blir forkastet, sier Ronan. Han innrømmer at det også finnes en mulighet for at han kommer til å stemme på Emanuel Macron, men han vil absolutt ikke støtte Marine Le Pen.

Han er ti minutter unna valglokalet sitt der vi møter han på Place de la République i sentrum av den franske hovedstaden.

– Jeg er lei av politikerne våre, de gjør jo ingen ting, sier han.

– Men hvorfor tar du deg bryet med å stemme hvis du skal stemme blankt?

– Jeg vil at protesten min skal registreres, jeg trenger å gi uttrykk for min misnøye, svarer Ronan.

Stemmelokale Frankrike

VALGLOKALENE ÅPNET: Nå går franskmennene til valgurnene.

Foto: Frederick Florin / AFP

Venter mange blanke stemmer

Ronan er ikke alene. I tillegg til hjemmesittere er det ventet at mange franskmenn vil stemme blankt og hverken støtte den ene eller den andre presidentkandidaten.

Direktør Bruno Jeanbart i meningsmålingsinstituttet Opinion Way sier til den franske avisen Le Figaro at det er mange velgere som ikke vil velge mellom Marine Le Pen og Emmanuel Macron og at de kommer til å stemme blankt

I motsetning til ved tidligere valg har for eksempel ikke ytre venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon sagt hvem av de to presidentkandidatene han mener hans tilhengere bør gi sin stemme til.

Dermed er det sannsynligvis mange fra venstresiden som agiterer for de blanke stemmene. De møtes blant annet på sosiale medier under emneknaggen #SansMoiLe7Mai – Uten meg sjuende mai.

I første runde var det litt over 22 prosent av velgerne som ikke stemte i det hele tatt, men valgdeltakelsen pleier å være høyere i annen omgang.

Ifølge ekspertanalyser kan det dreie seg om mellom 2,5 og 3,5 millioner «blanke» velgere, skriver Le Figaro.

De blanke stemmene blir telt opp. Så når resultatet er klart får man også vite hvem det er som har tatt seg bryet med å dra til et valglokale for å markere avstand til de to kandidatene som kom til annen omgang.

Apokalyptisk

En av årsakene til misnøyene er retorikken som er ført av presidentkandidatene.

Valgkampen har, i likhet med valgkampen i USA i fjor, blitt kritisert for å ha en aggressive tone. Dette skuffer velgere.

– Jeg hadde håpet på mer substans og at det skulle være mer snakk om ideer og politikk, sier Manon Beuchot. NRK treffer henne i et valglokale i 2. arrondissement i Paris, en velstående bydel der Macron har mange tilhengere.

Manon Beuchot etter å ha avlagt stemme i det franske valget

SKUFFET: Manon Beuchot er lærer. Hun synes presidentkandidatene kranglet på samme måte som gymnaselevene hun underviser.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Pascal har også stemt på Emmanuel Macron.

– Jeg stemte på ham sist også og mener han har gode ideer som kan løse Frankrikes problemer.

Han syns valgkampen har vært forferdelig.

Pacal etter å ha stemt

SIKKER PÅ MACRON: Pascal mene Emmanuel Macron har gode ideer for Frankrike, men synes valgkampen har vært forferdelig.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Apokalyptisk! Man har aldri sett noe lignende. Jeg trodde det var slike kampanjer man bare hadde i USA, men franskmenn kan tydeligvis også, sier han og referer til munnhuggeriet i tv-debatten tidligere denne uken.

Han er sikker på at Macron kommer til å vinne og håper seieren blir overlegen.

– Dermed blir det trolig enklere for ham å få et godt parlamentarisk grunnlag når vi skal velge ny nasjonalforsamling i juni.

Manon forteller at hun har stemt for Macron for at ikke Le Pen skal komme til makten. Hun forteller at hun er lærer og heller ikke hun er imponert over nivået på debatten.

– De snakker litt som mine videregåendeelever som krangler om småting, det er trist.

Likevel har hun inntrykk av at Macron er en ærlig mann som vil jobbe for Frankrikes beste.

Kraftige sikkerhetstiltak

Frankrikes 66.546 valglokaler åpnet søndag morgen klokka åtte. I store byer holder de åpent til klokka 20 søndag kveld, mens de andre steder stenger klokka 19.

Rundt 45,7 millioner mennesker er stemmeberettiget i Frankrike, samt 1,3 millioner franske statsborgere som bor i utlandet.

Rundt 50.000 politifolk er utplassert over hele landet for å beskytte valglokalene.

SISTE NYTT

Siste nytt