Hopp til innhold

«Den blodigste massakren siden Mubaraks fall»

8. juli ble 51 Morsi-tilhengere drept i Nasr City i Kairo. Dette var et «planlagt angrep på ubevæpnede sivile» og «den blodigste statsledede massakren i Egypt» siden Mubaraks fall, mener den anerkjente nettavisen Global Post, som har undersøkt hva som skjedde.

Protester i Nasr City 8. juli

En mann viser fram en blodig skjorte etter kampene mellom Morsi-tilhengere og militæret i Nasr City i Kairo 8. juli. Nå hevder nettavisen Global Post at militæret gjennomførte en planlagt massakre på demonstrantene.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Det var rett før daggry i Kairo 8. juli. Tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Morsi hadde samlet seg utenfor hovedkvarteret til republikanergarden, der de mente Morsi ble holdt fanget.

Mange bøyde seg mot marken i bønn om styrke til både seg selv og den avsatte presidenten - og for Egypts framtid.

Så gikk militæret til angrep. Det som fulgte var ifølge et øyenvitne «et kaotisk mareritt».

«Massakre»

Det skriver journalistene i den anerkjente nettavisen Global Post, som har undersøkt hva som skjedde i bydelen Nasr City den kvelden 51 Morsi-tilhengere ble drept i kamper med det egyptiske militæret.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tilhengere av Morsi demonstrerer

Flere tusen demonstranter krevde Mohammed Morsi løslatt da militæret angrep 8. juli.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Etter å ha besøkt åstedet og snakket med en rekke uavhengige vitner er journalistenes konklusjon klar:

«Drapene på 51 Morsi-tilhengere utenfor hovedkvarteret til republikanergarden i nordøst-Kairo i de tidlige morgentimer 8. juli var den blodigste statsledede massakren i Egypt siden folkeoppstanden i 2011.»

«Det var et planlagt angrep på stor sett ubevæpnede sivile, og inkluderte vilkårlige arrestasjoner og medvirkning fra enkelte helseinstitusjoner,» heter det i artikkelen.

Hevder de handlet i selvforsvar

Det egyptiske militæret har hele tiden bedyret at de handlet i selvforsvar da de ble angrepet av bander på motorsykler. Men til tross for at både amatører og profesjonelle tok bilder og gjorde videoopptak under kampene, kommer ingen slike motorsykler fram på disse.

Uten avvik forteller øyenvitner til Global Post at militæret skjøt med skarpe kuler, mens politiet skjøt med hagl mot demonstrantene. Gatelykter og biler i området viser at mange skudd ble fyrt av fra posisjoner høyere oppe i luften. Videoopptak viser militæret som skyter målrettet fra hustak.

Kroppen full av hagl

Likhus i Kairo

En mann står oppgitt blant lik på et sykehus i Kairo etter kampene i Nasr City 8. juli.

Foto: STRINGER / Reuters

Fotojournalist Ahmed Assem filmet en av disse soldatene. Med ett snur soldaten seg mot Assem og skyter. Opptaket stopper. Dagen etter blir Assem funnet død i et av Kairos likhus.

– De skjøt på oss fra flere kanter, sier universitetsprofessor Ahram Abdel Aziz Gharib til Global Post.

– Mens jeg lå på bakken ble jeg skutt med hagl på siden av ryggen og begynte å hoste blod, sier Gharib, og viser fram røntkenbilder.

Skjelettet hans var pepret med i alt 75 hagl.

Ble bortvist fra statlige sykehus

Døde og sårede ble fraktet fra førstehjelpsteltene til sykehus rundtom i Kairo. Mange av disse ble flere ganger vist bort fra statlige sykehus, forteller flere øyenvitner til nettavisen.

Soldater i Nasr City

Militæret hevder de handlet i selvforsvar da 51 Morsi-tilhengere ble drept 8. juli.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Da slektninger kom til likhuset Zeinhom fikk de problemer med å hente ut sine døde kjære. I noen tilfeller nektet de ansatte ved likhuset å ulevere lik med mindre familiene signerte på papirer der det stod at slektningen hadde omkommet av naturlige årsaker, forteller journalister som var tilstede 8. juli.

En patolog ved et av likhusene i Kairo sier at de ble overveldet av mengden lik som kom inn den dagen. Mange var skutt i hodet.

Likhus i Kairo 8. juli

Mange ble nektet å hente sine slektninger fra likhus før de signerte på at de var omkommet av naturlige årsaker.

Foto: STRINGER / Reuters

– Vi mener dette ble gjort av snikskyttere, sier patologen, som ikke ønsker å fremstå med navn.

– Jeg har jobbet i dette likhuset gjennom hele revolusjonen... men dette var den tristeste dagen så langt, sier han.

Ingen granskning påbegynt

Egypts overgangspresident Adly Mansour har gitt ordre om granskning gjennomført av en sivil gruppe jurister. Men representanter for militæret sier til Global Post at ingen granskning så langt har blitt påbegynt.

President Adly Mansour

Overgangspresident Adly Mansour har beordret granskning av drapene i Nasr City. Så langt har ingenting skjedd.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Under den nye grunnlovserklæringen har militæret rett til å granske sitt eget personell gjennom et separat juridisk system. Joe Stork i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har ingen tro på at dette vil føre fram til noe som helst.

– Vi har sett igjen og igjen hvordan Egypts militære rettssystem ikke kan granske alvorlige menneskerettighetsbrudd på en uavhengig måte, sier Stork til Global Post.

– Militære påtalemyndigheter og dommere sitter i samme kommandolinje som dem de skal granske. Det gjør det umulig å være uavhengig og upartisk, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt