NRK Meny
Normal

Gamal ble skutt i ryggen da han ba morgenbønn

KAIRO (NRK.no): Da hæren åpnet ild mot demonstrantene utenfor hovedkvarteret til Republikanergarden var det mange som hadde vendt seg mot Mekka for å be sin morgenbønn.

Gamal Abdel Moneim ble skutt i opptøyene i Kairo

Store deler av ryggen til Gamal Abdel Moneim bærer tydelig preg av nattens skytinger.

Foto: Hasa El Hady / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

– Noen sa Allah Akbar, Allah Akbar da vi ba. Så bøyde imamen seg og gjorde ferdig bønnen. Det var skyting og tåregass overalt. Det ble skutt fra pansrede kjøretøy og de brydde seg ikke om det var barn eller gamle der, sier Gamal Abdel Moneim til NRK.

Hæren sa dere angrep først?

– Jeg ba morgenbønnen i retning av Mekka og ryggen min var mot Republikanergarden. Hvordan kunne jeg da gjøre noe mot dem? Jeg ba i den ene retningen så hvordan kunne jeg gjøre noe eller hvem ville gjøre noe, svarer han retorisk mens han viser frem ryggen som er full av hagl.

I morges ble over 50 mennesker skutt og drept i Kairo, de fleste av dem islamister som støtter den nå avsatte presidenten Mohamed Moris. Ifølge helse myndighetene var det også kvinner og barn blant de drepte.

Fult sykehus

Ahmad Mohammed al-Gindy har behandlet folk for skuddskader i Kairo

Ahmad Mohammed al-Gindy har vært på jobb i hele natt og behandlet skadde på sykehuset like ved plassen der hæren og Morsi-tilhengere braket sammen.

Foto: Hasan El Hady / NRK

På sykehuset like ved Rabaa Adawiya-plassen, der Morsi-tilhengerne har vært samlet de siste dagene og bare noen steinkast fra Republikanergardens hovedkvarter, ble mange hundre mennesker behandlet for skudd- og kuttskader i dag.

– Det var ingen advarsel. Folk var glade fordi hæren hadde gitt oss budskap om fred og håp kvelden i forveien, sier legen Ahmad Mohammed al-Gindy til NRK. Han behandlet folk i hele natt.

Hvor mange ble drept og skadet?

– Rundt 55 mennesker ble drept og 1000 såret, svarer han. De offisielle tallene er 51 drept og 430 såret i nattens kamper i sentrum av Kairo
.

Egyptiske tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Morsi forsatte sine støttedemonstrasjoner i Kairo mandag etter at minst 51 personer mistet livet i sammenstøt med den egyptiske hæren mandag morgen.

Video: I dag fortsatte støttedemonstrasjon til Morsi i Kairo.

Bekymret for situasjonen

Splittelsen i Egypt er dyp og kan virke nærmest uforsonlig. Hendelsesforløpet i natt har to forklaringer som står i sterk kontrast til hverandre. Brorskapet står steilt på sitt og hevder de ble angrepet, mens hæren sier de bare svarte på angrep fra militante demonstrantene.

Og ingen av partene later til å høre på hverandre, men øyenvitnene på plassen er klare på hva de så.

– Det var snikskyttere i bygningene, og de skjøt mot alle. En ved siden av meg ble skutt i hode, og da jeg forsøkte å hjelpe ham, ble jeg skutt i armen, sier Yehya Tarek i det han viser frem armen som er i fatle til NRK.

Yehya Tarek demonstrerte utenfor Republikanergardens hovedkvarter i Kairo

Utenfor sykehuset sitter Yehya Tarek. Han har armen i fatle etter nattens skytinger.

Foto: Hasa El Hady / NRK

Mange er nå bekymret for situasjonen i det mest folkerike landet i den arabiske verden.

– Hva som skjer i Egypt i tiden framover er utrolig viktig for regionen. Hvilken vei dette går, vil sette tonen for utviklingen videre for landene i den arabiske våren, sier utenriksminister Espen Barth Eide, og han mener nå det nye lederskapet må ta ansvar.

– Samme hva vi mener om det som skjedde i forrige uke, så er det først og fremst de som nå sitter med den fysiske makten som har ansvaret for at det blir en bred og inkluderende prosess, og at man ikke får en ytterligere skalering av volden og ytterligere sammenbrudd av alle muligheter for en politisk løsning, sier Eide til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt