NRK Meny
Normal

Oppfordrer til opprør mot de nye makthaverne

Tallene på antall drepte i Egypt stiger. Hittil skal 42 være bekreftet omkommet, og tallet kan fortsatt stige. Det muslimske brorskapet oppfordrer nå til opprør.

Morsi-tilhengere

Morsi-tilhengere demonstrerte for den avsatte presidenten i Kairo søndag kveld.

Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

– 42 er døde og 322 er skadd, sier visedirektør Ahmed al-Ansari ved legevakten i Egypt til AFP.

Ifølge Det muslimske brorskapet ble 35 av deres tilhengere drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot en demonstrasjon i Kairo under morgenbønnen mandag.

Ifølge vitner skal hæren ha fyrt av tåregassgranater og skutt i været med skarpt for å spre demonstrantene. Deretter skal menn i sivil ha begynt å skyte mot demonstrantene.

Brorskapet har gått ut og oppfordret til opprør mot de nye makthaverne i landet, melder NTB.

«Stjeler revolusjonen»

Det kommer fram i en melding fra Brorskapets politiske gren, Frihets- og rettferdighetspartiet, som er lagt ut på Brorskapets nettside.

«En oppstand fra Egypts store folk mot dem som forsøker å stjele revolusjonen med stridsvogner», kaller islamistene det de ønsker seg.

Partiet oppfordrer verdenssamfunnet og dets institusjoner til å gripe inn for å hindre flere massakre slik at Egypt «ikke skal bli et nytt Syria».

Fordømmer «massakren»

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu har fordømt volden, som han beskriver som en «massakre». Også Hamas har ifølge Al Jazeera tatt til orde og fordømt drapene.

Den egyptiske politikeren Mohamed ElBaradei har også uttrykt sin fortvilelse.

– Uansett hvem den kommer fra er ikke vold løsningen. Den må fordømmes på det sterkeste. Vi trenger umiddelbart en uavhengig og gjennomsiktig etterforskning. Egypt er i akutt behov for forsoning, skriver han på Twitter.

Voldsomt i helgen

I løpet av helgen ble minst 30 personer drept og over 100 såret i sammenstøt mellom motstandere og tilhengere av Morsi.

Uroen brøt ut etter at Det muslimske brorskapet, som nå er satt på den politiske sidelinjen, oppfordret sine tilhengere til å gjøre fredag til en motstandens dag.

Morsi ba om ikkevoldelige protester, men slik gikk det ikke. Søndag var protestene i hovedsak fredelige.

Ny statsminister

Mandag er det ventet at president Adli Mansour, som ble innsatt av hæren etter Morsi, vil utpeke en statsminister for overgangsregjeringen.

Ifølge hans medierådgiver heller presidenten mot å utpeke advokaten Ziad Bahaa El-Din til statsminister og Mohamed ElBaradei til visepresident.

Men salafistene i partiet al-Nour, som er en viktig støttespiller for den venstreliberale alliansen som tok makten med hærens støtte sist uke, har igjen satt seg på bakbeina.

De sa blankt nei til det opprinnelige forslaget om å utpeke fredsprisvinner ElBaradei til statsminister, og de er også imot å plassere forretningsadvokaten El-Din i sjefsstillingen.

Begrunnelsen er at begge vil virke splittende ettersom de tilhører Den nasjonale redningsfronten, som var den avsatte presidenten Mohamed Morsis mest hardnakkede motstander.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt