NRK Meny
Normal

Hevder militante terrorister angrep militæranlegg

Den blodigste dagen i Kairo har krevd minst 50 menneskeliv, minst to av dem var politimenn. Nå er situasjonen veldig kaotisk og eksperter frykter for Egypts fremtid.

En mann gråter etter at hans bror er drept i Kairo

En mann gråter over sin døde bror som mistet livet da hæren og politiet åpnet ild mot Morsi-tilhengere i dag tidlig.

Foto: Manu Brabo / Ap

Ifølge militæret forsøkte en «terrorgruppe» å storme hovedkvarteret til Republikanergarden der Mohamed Morsi etter sigende skal befinne seg. Minst en offiser og 40 soldater ble skadet i angrepet.

Anklager hverandre

Det muslimske brorskap på sin side anklager hæren for å stå bak, mens enkelte øyenvitner forteller at det var sivilkledde menn som skjøt. Morsi-tilhengerne selv hevder de var ubevæpnet, og at de ble beskutt mens de ba.

Dagen i dag har vært den blodigste siden Morsi ble avsatt som president forrige onsdag. Med over 50 drept og 430 såret, og nervene står i høyspenn i den egyptiske hovedstaden.

For Brorskapet fortsetter å oppfordre folk til å demonstrere i gatene og motsette seg hærens maktovertagelse.

På et sykehus like ved Rabaa Adawiya moskeen, der flere tusen Morsi-tilhengere har samlet seg de siste dagene, er stemningen amper.

– De skyter på oss med alt fra tåregass, hagl, gummikuler, alt mulig bruker de. De skyter til og med med skarpt, sier Abdelaziz Abdel Shakua, som selv er såret i benet.

Viser bilder av demonstranter med våpen

Som en direkte konsekvens av dagens blodige sammenstøt har det ultrakonservative islamistpartiet, al-Nour trukket seg fra forhandlingene med opposisjonen. De støttet opprinnelig militærkuppet, men opplyser i dag at de ikke vil gå inn i en overgangsregjering frem til nyvalget.

Ifølge militæret har de ikke gjennomført noe kupp, men kun handlet på vegne av folket.

Bilder sendt på egyptisk statlig tv viser det som skal være Morsi-tilhengere som skyter mot militæret i Egypt mandag.

Video: – Demonstranter skyter mot militæret i Egypt


Statlig egyptisk fjernsyn viste i dag bilder av det som skal være Morsi-tilhengere som skyter mot militæret utenfor Republikanergardens hovedkvarter, og nå advarer nyinnsatt president Adli Mansour demonstranter mot å nærme seg bygningen som ligger bare noen få kilometer fra samlingspunktet til demonstrantene.

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit mener det er stor fare for at provokatører som er imot en demokratisk utvikling i Egypt, står bak drapene.

– Mange krefter i Egypt ønsker at Det muslimske brorskap skal reagere voldelig, slik at de kan kjøre en undertrykkende kampanje mot dem, og slik at brorskapet ikke kan bli med i den politiske prosessen videre, sier Hellestveit til NTB.

Sosialantropolog og Egypt-kjenner Unni Wikan er forferdet over den siste omdreiningen i Egypt:

– Dette er aldeles forferdelig. Det fører jo naturlig nok til at mange i Det muslimske brorskap vil ønske hevn. Dette er det verste som kunne skje, sier Wikan, som hadde håpet på en fredelig fortsettelse i Egypt.

– Søndag var det ganske rolig. At dette skjer nå, er ganske ubegripelig. I opposisjonen vil de jo vite at dette er som å helle bensin på bålet. Jeg hadde ikke trodd at noe sånt ville skje i Egypt, sier Wikan til NTB.

Sammenligner med Syria

Hellestveit understreker at krefter som ønsker et autoritært styre i Egypt, har vært sterkt med i offensiven for å få fjernet den demokratisk valgte presidenten Mohamed Morsi, som har bakgrunn fra Brorskapet.

– Disse kreftene har sin gylne mulighet nå, mener Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Utenriksminister Espen Barth Eide holder de nye makthaverne i Egypt ansvarlig for sikkerheten i landet.

– Samme hva vi mener om det som skjedde i forrige uke, så er det først og fremst de som nå sitter med den fysiske makten som har ansvaret for at det blir en bred og inkluderende prosess. og at man ikke får en ytterligere skalering av volden og ytterligere sammenbrudd av alle muligheter for en politisk løsning, sier Eide til NRK.

Brorskapets øverste leder Mohamed Badie anklager på sin side generalene for å ville føre Egypt inn i «samme skjebne som i Syria», ifølge Reuters.

Mandag formiddag ble hovedkontoret til Brorskapets Frihets- og rettferdighetsparti stengt etter angivelige funn av «antennelig væske, kniver og våpen». Dermed har myndighetene tatt enda et skritt for å kneble den islamistiske bevegelsen. Fra før av er Mursi satt i husarrest og bevegelsens nestleder arrestert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt