Hopp til innhold

Antarktis-veteran hevder han advarte «Berserk»-kapteinen

Antarktis-eksperten Skip Novak hevder han advarte «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy om å seile i Ross-havet. – Det er aldri trygt der for så små fartøy, sier han.

Video Sea Sheperd leter etter Berserk

NETT-TV: Video fra Sea Shepherds skip Steve Irwin under letingen etter «Berserk».

Antarktisseiler Skip Novak

Antarktisseiler Skip Novak.

Foto: Pelagic Expeditions

Skip Novak har 24 års erfaring med å seile i Antarktis, han har deltatt i Whitbread-seilasen fire ganger. Han sier Ross-havet, der «Berserk» og tre av mannskapet er savnet, aldri er trygt farvann for mindre båter.

LES: Nevøen savnet på «Berserk»: Onkel kritisk til Jarle Andhøy

LES: – Døydde på den vakraste plassen på jorda

Andhøy selv var i sikkerhet sammen med Samuel Massie på vei inn mot Sydpolen på terrengmotorsykler på fastlandet da mannskapet på «Berserk» sendte ut nødsignaler tirsdag 22. februar.

«Berserk» befant seg 33 kilometer nord for Scott-basen i Rosshavet da nødsignalene ble sendt ut. Det var da ekstreme værforhold i området, med orkan i opptil 80 knops styrke, veldig tung sjø, og snødrev med dårlig sikt.

Andhøy og Massie venter på møte med Antarctica NZ

Kaptein Jarle Andhøy (34) og Samuel Massie (18) befant seg i land på det antarktiske kontinentet da «Berserk» sendte ut nødsignaler og siden har vært savnet.

Foto: Anders Magnus / NRK

– Umulig å komme i land

Novak forteller til NRK at «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy kontaktet ham før «Berserk» seilte inn i området for å få hans råd om det å seile polområdet, og å nå Sydpolen med båten.

– Jeg får mange henvendelser fra eventyrere om det å reise og ferdes i Antarktis. Som oftest forteller jeg dem sannheten, at det er umulig for dem å gjennomføre, og hører aldri fra dem igjen. Jeg husker ofte ikke detaljer fra de jeg er i kontakt med, sier Novak til NRK.

Novak sier han husker Andhøys henvendelse spesielt godt på grunn av båtens navn - «Berserk».

– Jeg fortalte Andhøy at det ville være nærmest umulig for et så lite fartøy å komme seg nær kysten eller iskappen i Ross-havet for å sette i land en polarekspedisjon. Det eneste stedet man garantert kan gå i land er på den antarktiske halvøya i den sør-amerikanske sektoren der det vanligvis er isfritt på sommeren, og mange steder der man finner ly for mindre skip, sier Novak.

Skip Novak

– Jeg ville aldri reist med en liten seilbåt inn i Ross-havet. Det er for stor risiko, sier den erfarne Antarktissseileren Skip Novak.

Foto: Pelagic Expeditions

– Soler seg i glansen

Jarle Andhøy på sin side avviser påstanden, og sier han ikke hadde kontakt med den erfarne Antarktis-seileren foran den siste ekspedisjonen.

– Novak kommer fra sidelinjen og nærmest soler seg i glansen av en tragisk ulykke, sier Andhøy til NRK.

Andhøy vil prøve å få kontakt med Novak for å oppklare hva som har skjedd.

LES: – Vi har gjort jobben vår

LES: Kaller «Berserk»-ferd dumdristig

Ville aldri seilt i Ross-havet

Den erfarne seileren forteller at han aldri har seilt i en vind på 80 knops styrke, med temperaturer ned i minus 10 før.

Han mener at slike forhold raskt vil føre til store mengder vann og is om bord, og stor sjanse for at båten går rundt og synke. Har sier slikt kan skje raskt, og gi mannskapet knapp tid til å få på seg overlevelsesdrakter og komme seg i redningsflåte.

Novak sier til NRK at han tror «Berserk» enten kom ut for ekstremt dårlig vær, ble nediset, og gikk ned, ble sittende fast i isen eller traff et isfjell og gikk ned av den grunn.

– Jeg ville aldri reist med en liten seilbåt inn i Ross-havet. Det er for stor risiko med farlig is, og for åpent farvann med få eller ingen trygge steder å finne ly, sier Novak.

– På slutten av sommersesongen er det ekstra farlig, fordi temperaturen kan falle dramatisk, og det er fare for uvær, sier Novak.

Novak sier i et intervju med nettstedet explorersweb.com at han tviler på at kaptein Andhøy ikke visste om at han trengte tillatelse fra myndighetene om å seile inn i området som er med i den antarktiske reguleringsavtalen.

– Slik er reglene i alle land som har godtatt reglene om reiser i Antarktis, sier han.

LES: «Berserk»-ekspedisjonen var ulovlig

LES: «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy kan få historisk fengselsstraff

Første gang

På spørsmål fra nettstedet om et mannskap på tre er for få til å slåss mot orkan i så lav temperatur i Antarktis svarer Novak:

– Ombord i en 48 fot stor båt ville det normalt være nok, men i dette ekstreme området med de forholdene ville det ikke bety noe som helst hvor mange som var om bord.

Han legger til at så langt han vet er det første gang et så lite fartøy har forsvunnet i Antarktiske farvann sør for den 60. breddegrad.

Berserk

«Berserk»

Foto: Jarle Andhøy / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt